Bugün zil çalmayacak: Öğretmenler hakları için iş bırakıyor

Öğretmenler Meslek Kanunu ve kariyer basamakları sınavı uygulamalarına karşı çıkan öğretmenler, 14 sendikanın ortak kararıyla bugün Türkiye'nin her yerinde iş bırakacak. Öğretmenler, insanca ücret artışı, mesleğin itibarsızlaştırılmasından vazgeçilmesi ve öğrencilerin temel haklarının sağlanmasını talep ediyor.

Bir süredir Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) ve Kariyer Basamakları Sınavı‘na karşı çıkan ve uygulamalaırn iptal edilmesini talep eden öğretmenler, bugün iş bırakma eylemi yapacak.

ÖMK düzenlemesinin öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığını, öğretmenlerin ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırdığını ve  öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğini savunan 14 eğitim sendikası, sorunlara yönelik adım atılmadığı takdirde bugün greve çıkacaklarını açıklamışlardı.

Öğretmenler, Kariyer Basamakları Sınavı’nın da öğretmenlerin mesleki birikimini ve niteliğini yok saydığını ve mesleğin saygınlığını daha da düşürmesine neden olduğunu belirtiyor.

Bugün 45 ilde öğretmenler saat 11.00 ila 13.00 saatlerinde aynı basın açıklamasını yapmak için kendi illerinde toplanacak. Sosyal medyada #YarınZilÇalmayacak ve #ÖğretmenleriminYanındayım etiketleriyle eğitimcilerin grevine destek veriliyor.

Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç-Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, Töb-Sen ve Engelsiz Eğitim Sen sendikalrındn eğitimcilerin 14 Ekim’de hazırladıkları bildiride ortak talepler şöyle sıralanıyor:

  • 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,
  • Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,
  • Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,
  • Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,
  • Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,
  • Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR