Ülkenin güneyindeki Kyuşu Adası‘nı vuran tayfun şimdiden bir kişinin ölümüne ve 70 kişinin yaralanmasına neden oldu. Tayfunun önümüzdeki günlerde Kyuşu’nun doğusuna yönelerek başkent Tokyo‘nun da yer aldığı ana kara Honşu‘ya hareket etmesi bekleniyor.
Typhoon #Nanmadol🌀striking #Japan now. One of the strongest typhoons ever seen. Japan's Meteorological Agency is forecasting torrential rain, storm surges along the coast, and winds so powerful houses could collapse. Four million people have been told to evacuate their homes. pic.twitter.com/I7IGRmECKw
— World Meteorological Organization (@WMO) September 18, 2022
BBC‘nin aktardığına göre, on binlerce kişi pazar gecesini acil durum toplanma alanlarında geçirdi ve yaklaşık 350 bin konutta enerji kesintileri yaşandı. Önümüzdeki günlerde yoğun sel ve toprak kayması yaşanması beklenirken ülkedeki birçok ulaşım hizmeti askıya alındı ve işletmeler kapandı. Yerleşim alanlarını korumak için de yollara kum torbaları yerleştirildi.
Hızlı tren hizmetleri ve feribotlar durduruldu ve yüzlerce uçuş iptal edildi. Pazar günü Kyuşu Adası’ndaki bir nehrin yatağı taşarken, Kagoşima kentinde de toprak kayması yaşandı.
Japon medya kuruluşu NHK‘ya göre bir kişi aracında nehir sularına kapılarak hayatını kaybetti.
Rüzgarın hızı saatte 234 km’ye ulaştı
Nanmadol Tayfunu’nun etkisini artırmasıyla rüzgarın hızının da saatte234 kilometreye ulaştığı belirtildi. Ülkenin bazı bölgelerinde 24 saatlik bir süre içinde metrekareye 40 santimetre yağış bekleniyor.
Tayfun sırasında çekilen video kayıtları bina çatılarının uçup gittiğini ve yol kenarlarındaki ilan panolarının söküldüğünü gösteriyor. Fırtınanın Honşu Adası’ndan geçtikten sonra Çarşamba günü okyanusa doğru ilerlemesi bekleniyor.
Başkent Tokyo’da ise şimdiden sağanak yağış etkili oluyor. Şehirdeki metro hatları kapatıldı. Kagoşima, Miyazaki, Oita, Kumamoto ve Yamaguçi kentlerinde yaşayan 500 binden fazla kişi için en yüksek alarm uyarısı verildi.
New York‘ta yapılacak Birleşmiş Milletler Genel Kurulu‘nda konuşma yapması beklenen Japonya Başbakan Fumio Kişida tayfun sebebiyle seyahatini salı gününe erteledi.
Typhoon Nanmadol is wreaking havoc on Japan. Take a look at the flooding of the Miyagawa River in the Mie Prefecture of Japan: pic.twitter.com/znHO4scdAv
— Steve Hanke (@steve_hanke) September 18, 2022
‘Süper tayfun’
Nanmadol, ABD Ortak Tayfun Uyarı Merkezi (JTWC) tarafından ‘süper tayfun’ olarak tanımlandı. Rüzgar hızının saatte 240 kilometreyi aştığı fırtınalara bu tanımlama yapılıyor.
Bilim insanları, La Niña hava olayından dolayı bu yıl yoğun bir fırtına sezonunun yaşanmasını öngörmüştü.
#Typhoon #Nanmadol has makes landfall over the island of #Kyushu, with very strong, destructive winds and locally heavy rainfall.pic.twitter.com/n7ctyV3vEK
— Joint Cyclone Center (@JointCyclone) September 18, 2022
La Niña hava olayı Büyük Okyanus‘ta küresel sıcaklıkları düşürüyor, güçlü rüzgarların Güney Amerika’dan uzağa, Endonezya‘ya doğru götürmesiyle ortaya çıkıyor. Atlantik ve Karayip bölgelerinde iklim krizi yüzünden deniz suyu sıcaklarının yükselmesinin de etkili olabileceği düşünülüyor.
Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli de (IPCC), iklim krizinin etkileriyle dünyada yoğun tropikal siklonların artacağı uyarısını yapmıştı.