Marmara Denizi’ne karışan atık suların deşarjının durdurulması için dava açıldı

Davacılar, davalı şirketin endüstriyel atık sularının Marmara Denizi’ne deşarjı faaliyetlerinin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini de talep etti.

Tekirdağ Ergene Derin Deniz Deşarj A.Ş tarafından Marmara Denizi’ne deşarj edilen atık suların deşarjının durdurulması için Sivil Adalılar’ın da içinde olduğu bir grup dava açtı.

Dünya Mirası Adalar tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Çevre mücadelesi ve iklim krizi açısından bu dava çevreye zararlı bir yatırımın önlenmesi veya karar vericilerin bu tarz uygulamalardan vazgeçilmesi amacını taşımaktadır” denildi.

‘Bugüne kadar hukuki süreç başlatılmadı’

Dünya Mirası Adalar bugüne kadar bir hukuki sürecin başlatılmadığının altını çizip, davanın başarılı olması için herkesin konunun bir ucundan tutması gerektiğine işaret etti:

Ergene nehrinin Organize Sanayi siteleri tarafından muazzam boyutta kirletilen suları, gene bu organize sanayi sitelerinin yönetimleri tarafından kurulan bir şirket tarafından Marmara Denizine ‘sözde’ arıtılarak derin deşarjı yapılıyor. Bizleri zehirlemeye devam ediyor.

Bugüne kadar Çevre Bakanlığı, Belediyeler, Meslek Örgütleri, Dernekler ve Sivil Toplum Örgütleri asli görevleri olduğu halde hukuki bir süreç başlatmamış durumdalar.

Çevre mücadelesi ve iklim krizi açısından bu dava çevreye zararlı bir yatırımın önlenmesi veya karar vericilerin bu tarz uygulamalardan vazgeçilmesi amacını taşımaktadır.

Bu davanın başarılı olması ancak herkesin konunun bir ucundan tutması, ekolojik hukuki düzenin, devletler ve küresel organizasyonlar ile değil, adaletsizliklerin mağduru olan halkın ve onların örgütlerinin mücadeleleri ile mümkündür.”

Davacıların talepleri

Davacılar, taleplerini şöyle sıraladı:

  • Davalı şirketin umuma ait bir su varlığı olan Marmara Denizi’ne endüstriyel atık suların deşarjı suretiyle gerçekleştirdiği müdahalenin ve muarazanın önlenmesine, eski halin iadesine,
  • Mahkeme aksi kanaatte ise endüstriyel atık suların tamamıyla arıtılmak ve/veya yasal mevzuatta öngörülen arıtma kriterlerine uymak suretiyle temiz bir biçimde deşarjına,
  • Davalı tarafın Marmara Denizi’ne yönelik fiilleri telafisi imkansız zararlara yol açacağından, davalı şirketin endüstriyel atık suların Marmara Denizi’ne deşarjı faaliyetlerinin dava sonuçlanıncaya kadar durdurulması yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesine,
  • Yargılama giderleri ve avukatlık ücretinin davalı tarafa yüklenmesine karar verilmesini saygılarımızla talep ederiz.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR