Yeni nükleer santral görüşmelerini çevre aktivistleri yorumladı: Türkiye’ye bedeli çok ağır olur

Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Emine Özkan, nükleerin maliyetinin yine tüketicinin sırtına yükleneceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Soçi‘de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin‘le yaptığı zirveden sonra Akkuyu’nun yanı sıra ikinci ve üçüncü nükleer enerji santralleri konusunun görüşüldüğünü duyurması, çevre aktivistlerinin tepkilerine neden oldu.

Yeşiller Partisi Eşsözcüsü Emine Özkan, “Türkiye yangınlar ve kuraklıkla boğuşurken yeni nükleer santrallerin bedeli çok ağır olur” ifadelerini kullandı.

‘Nükleerin maliyeti tüketicinin sırtında olacak’

Emine Özkan, Sözcü‘ye yaptığı açıklamada, nükleerin maliyetinin yine tüketicinin sırtına yükleneceğini de ifade etti ve şunları söyledi:

Türkiye EPDK verilerine göre bugün elektriği 4.5 dolar/sentten alıp tüketiciye 5.5 dolar sente satıyor. Akkuyu’dan elektriğin 12.35 dolar sent gibi yüksek bir seviyeden alınacağı açıklandı. Bu, tüketiciye nükleer enerjinin 3 kat pahalıya ulaşacağı anlamına geliyor. Nükleerin maliyeti yine tüketicinin sırtına yüklenecek.”

Özkan, “Rusya ile ilişkilerde nükleerin pazarlık için kullanılmasını, Rusya’ya enerjide bu kadar bağımlı hale getirilmemizi doğru bulmuyoruz. Türkiye yangınlar ve kuraklıkla boğuşurken yeni nükleer santrallerin bedeli çok ağır olur” ifadelerini de kullandı.

‘Nükleer, doğa için akıl almaz bir felaket’

Yeşiller Partisi ve nukleersiz.org‘dan Pınar Demircan da, yangın kuşağında olan Türkiye için nükleer santrallerin büyük risk yaratacağını kaydederek, yenilenebilir enerji üretiminin çok ucuzladığını, son dönemde rüzgar ve güneş enerjisinde üretim maliyetinin yüzde 70’lere kadar düştüğünü ifade etti. Demircan, nükleer enerji yöntemi ile elektrik üretiminin maliyetinin yüzde 30 oranında arttığının da altını çizdi.

20 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santral maliyetine atık depolama alanlarının dahil olmadığını ifade eden Pınar Demircan, Rusya yasalarına göre 3’üncü dünya ülkelerinden nihai nükleer atık almadıklarını, yani Türkiye’nin er ve geç daimi bir nükleer atık tesisi kurmak zorunda da kalacağını söyledi. Demircan, “Nükleer, doğa için akıl almaz bir felakettir” diye de ekledi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR