Kanal İstanbul için 3.5 milyar TL değerindeki ihale pazarlık usulü açıldı

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, Kanal İstanbul projesine hazırlık aşamasında gerekli deplase işlemi için 3,5 milyar TL değerindeki ihaleninin kamuoyundan saklanarak, pazarlık usulü açıldığını söyledi. 

Sözcü yazarı Çiğdem Toker, geçtiğimiz cumartesi günü Sazlıdere‘de temeli atılan Kanal İstanbul projesi için yapılması planlanan ihalelerden birinin pazarlık usulü yapıldığını duyurdu.

Söz konusu temel atma töreninin, her ne kadar Kanal İstanbul için olduğu söylense de köprünün aslında “Rönesans şirketi tarafından Kuzey Marmara Otoyolu’na ait bir bağlantı yolu için yapılacak köprünün temeli” olduğu ortaya çıkmıştı.

‘Tek bir ihaleyle açıklanamaz’

Toker, “İşte Gerçek Kanal İstanbul İhalesi” başlığını taşıyan yazısında Kanal İstanbul’un bir tane ihaleyle izah edilecek bir proje olmadığını, iki yıllık bir hazırlık dönemi olduğunu ve hafriyatın bu sürecin ardından başlayacağını söyledi.

Hazırlık dönemi içerisinde yapılması gereken işlerden en önemlisinin “deplase” olduğunu belirten Toker, “Kanal yapılırsa, ulaşım, doğalgaz, elektrik iletim hatlarının üzerinden geçecek. Yani o hatları kesecek. Bu nedenle, mevcut hatların yerlerinin değiştirilmesi gerekiyor. Bu da milyarlarca liralık birçok yeni ihale demek” dedi.

3.5 milyar TL’lik ihale

Haberde aktarılan bilgilere göre bu deplase ihalelerinden biri 28 Haziran tarihinde gerçekleştirildi. Ulaştırma Bakanlığı’nın pazarlık usulüyle açtığı ihalenin bedeli ise yaklaşık maliyeti 3.5 milyar TL oldu.

Proje ismi ise “TCDD Halkalı Kapıkule Yeni Demiryolu İnşatı Kapsamında Halkalı Ispartakule Arası (Kanal İstanbul Geçişi) Demiryolu Hattı İnşaatları ile Elektromekanik Sistemlerinin Temini ve Yapımı İşi” şeklinde geçiyor.

Neden kamuoyuna açıklanmadı?

Çiğdem Toker, “Gizlice ihale edilen bu 3.5 milyar TL’lik ‘iş’in, ÇED raporunda yeri var. Yani ‘TCDD Halkalı Konvansiyonel Demiryolu hattı’, kanalın etkileyeceği ve deplase edilmesi gereken hatlardan biri. Geride daha TEİAŞ; BOTAŞ, İGDAŞ, NATO, İSKİ, telekomünikasyon hatları var. Bunlar da kim bilir kaç milyarlık başka başka ihaleler demek” ifadelerini kullandı.

Ulaştırma Bakanlığı’nın açıklama yapması gerektiğini belirten Toker, “Bir ihaleyi pazarlık usulüyle yapıyorsanız, firmalara davet gönderiyorsanız, üç firmanın bir araya gelerek teklif vereceğini, kamu kuruluşu olarak önceden nasıl biliyorsunuz? İkincisi de neden bu ihaleyi kamuoyuna açıklamadınız?” sorularını yöneltti.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR