Estonya’nın ilk kadın başbakanı Kaja Kallas

Estonya'nın ilk kadın başbakanı olan, merkez sağdaki Reform Partisi'nin lideri olan Kallas, fosil yakın sektörüne daha fazla yatırım yapılmasını engelleyeceğini ve 'evliliği kadın ve erkek arasındaki bir birlik olarak tanımlamama' sözünü tutacağını söyledi.
Estonya‘da eski başbakan Juri Ratas‘ın yolsuzluk iddiaları nedeniyle istifa etmesinin ardından adaylığı onaylanan Kaja Kallas, ülkenin ilk kadın başbakanı oldu. Kallas’ın liderliğini yürüttüğü merkez sağdaki Reform Partisi, Ratas’ın liderliğindeki Merkez Parti’nin koalisyon ortağı oldu. Ülkede 2016’da da Kersti Kaljulaid ülkenin ilk kadın cumhurbaşkanı olarak tarihe geçmişti.

Kallas’ın adaylığı dün parlamentoda kabul edildi. Yeni başbakanın selefi Ratas, başkanı olduğu Merkez Parti’nin bir gayrimenkul geliştirme firmasıyla bağlantılı yolsuzluk iddialarına karışması nedeniyle 13 Ocak’ta görevi bırakmıştı. Ratas’ın istifasıyla aşırı sağcı EKRE‘yi de içeren merkez sağ koalisyon hükümeti devrilmişti.

EKRE’nin dahil olduğu bir koalisyon hükümetini devralmayacağını belirten Kallas, aşırı sağın kilit politikalarından biri olan ‘evliliği kadın ve erkek arasındaki bir birlik olarak tanımlamama’ sözünü yineledi. Kallas, fosil yakın sektörüne daha fazla yatırım yapılmasını da engelleyeceğini söyledi.

Kallas ve Ratas, dün koalisyon anlaşmasını imzaladı.

Kallas’ın Reform Parisi, Mart 2019’daki son genel seçimden zaferle çıkmış, Kallas da ‘ilk kadın başbakan’ diye manşetlere taşınmıştı. Ancak çoğunluk sağlanamayınca koalisyon çabaları da çökmüştü.  Merkez Parti, Reform Partisi ile koalisyon kurmak istemeyince göçmen ve Avrupa Birliği karşıtlığıyla öne çıkan aşırı sağcı parti EKRE’nin koalisyona girmişti. EKRE evlilik eşitliğinin yasallaştırılmasına da karşıydı.

‘Hedefimiz ülkeyi kapatmamak’

Koronavirüs salgınıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Kallas, “Öncelikli ilgileneceğimiz şey sağlık krizi. Amacımız Estonya’yı mümkün mertebe açık tutmak. İnsanlar işe, çocuklar okula gidebilmeli, ekonomik faaliyetler devam etmeli” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR