Galata Kulesi’nin tarihi duvarları yıkıldı

İBB'den alınarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilen 1500 yıllık Galata Kulesi'nde restorasyon adı altında duvarların yıkıldığı ortaya çıktı.

165 yıl boyunca İBB mülkiyetinde bulunan ve daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredilen Galata Kulesi’nde E-S Yapı tarafından yürütülen restorasyon çalışması sırasında tarihi kulenin içindeki duvarların inşaat aletleri ile yıkıldığı ortaya çıktı.

Tarihi duvarların yıkım anının görüntülerini sosyal medya hesabından paylaşan İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanı Mahir Polat paylaşımında şöyle yazdı:

İstanbul’un en önemli tarihi eserlerinden Galata Kulesi içerisinde yapılan akıl almaz uygulamaları acilen yetkili kurumların dikkatine sunuyorum. Suç niteliğinde uygulamaların derhal durdurulması ve tespiti için İBB Kültür Varlıkları Dairesi birimleri olay yerine nakledilmiştir.

‘Personelimiz alana alınmadı’

Bir süre sonra ikinci bir açıklama yapan Mahir Polat, İBB personelinin alana alınmadığını duyurdu:

Galata Kulesi’nde görülen yıkımı için tutanak tutmak üzere olay yerine giden iBB KUDEB teknik personelimiz alana alınmıyor. Restorasyonu yürüten ve denetlemesi gereken yetkili kurumları acilen yıkımı durdurmaya ve ekibimizin tespitini engellememeye çağırıyorum.

Sosyal medyada yayılarak tepki çeken, Galata Kulesi’ndeki restorasyon sırasında Hilti ile yapılan çalışma görüntüleri üzerine Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan inceleme başlatıldığını açıkladı.

‘Restorasyon faaliyeti’

Demircan açıklamasında “Galata Kulesi ile ilgili olarak sosyal medyaya da intikal eden bazı uygulamalar, Bakanlığımızın ilgili birimlerini de rahatsız etmiştir” dedi ve Kule’de yapılanın “restorasyon faaliyeti” olduğunu savundu.

Geçtiğimiz yıl İBB’nin iptal olan seçim nedeniyle kayyumla yönetildiği 13 Mayıs 2019 tarihinde Galata Kulesi, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından İBB’nin uhdesinden çıkarılarak Kule-i Zemin Vakfı adına tescil edilmişti. İBB’nin Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne karşı tapu tescilinin iptali istemi ile açtığı davada, tarihi kulenin 3. kişilere devredilmemesi için ihtiyati tedbir konulmuştu.

Tedbir kararına rağmen Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün talebi üzerine Beyoğlu Kaymakamlığı, 6 Nisan 2020 tarihinde tahliye işlemi başlattı. Mahkeme süreci devam ederken yaklaşık 165 yıldır İBB uhdesinde olan tarihi kule, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na devredildi. Tarihi yapıda apar topar restorasyon çalışması başlatıldı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR