EkolojiManşet

Burgazadalılar Belediye’nin budadığı dalları elleriyle topluyor: ‘Adamız yanmasın diye seferber olduk’

0
Burgazada

Burgazada’da gönüllüler, belediyenin ormanlık alana attığı budanmış dalları temizlemek için seferber oldu.

İstanbul Adalar’a bağlı Burgazada’da İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ekipleri tarafından yapılan ağaç budama çalışması dün (8 Şubat’ta) tamamlandı. Kesilen dalların belediye ekiplerince toplanmadığını, bunun yerine ormanlık alanın içerisine gelişigüzel bırakıldığını fark eden Burgazadalılar, orman yangını tehlikesini ciddi biçimde artıran budanmış dalları elleriyle toplamaya koyuldu.

Adalılar, konuyla ilgili İBB’ye ve Orman Müdürlüğü’ne ulaştıklarını ancak yetkililerden ‘konuyla ilgileneceğiz’ dışında herhangi bir yanıt alınamadığını belirtiyor.

Burgazada

Ormanlık alanın içine atılan dalları yola çıkarmak için uğraşan Adalılar, kendi çabalarıyla yangın tehlikesini önlemeye çalışıyor.

‘Burgazada yanmasın diye seferber olduk’

Burgazada’da yerleşime yakın mezarlıklar yetersiz olduğu için yukarı kısımdaki ormanlık alanda Mezarlıklar Müdürlüğü’ne yeni bir mezarlık alanı tahsis edilmişti. İBB yetkililerinin dün bu Yeni Mezarlık alanına gelerek budama yaptığını belirten Burgazadalı Ela Ergun, Yeşil Gazete’ye “Adamız yanmasın istiyoruz. Biz burada birkaç kişiyiz, yaş ortalamamız da 65, kendi ellerimizle atılan dalları toplamaya çalışıyoruz” dedi.

Adalıların daha önce karşı çıkmış olmasına rağmen adada İBB’ye ve İSTAÇ’a ait iş makinalarının ve kamyonların bulunduğunu belirten Ergun, ellerinde tüm araçlar olmasına rağmen belediyenin bu dalları toplamadığını ifade etti ve “Damperli kamyonlar, İBB ve İSTAÇ araçları gelecek ve bu dalları toplayıp götürecekler diye bekledik. Bunun yerine dalların asfaltın hemen kenarındaki orman alanına gelişigüzel bir şekilde atıldığını gördük” dedi.

Ela Ergun, Burgazada’da 2003’te gerçekleşen büyük yangını hatırlatarak, “biz tekrar yanmak istemiyoruz, ancak buraya düşüncesizce atılan dallar kuruduğunda ciddi bir orman yangını tehlikesi oluşacak. Biz bu dalları toplamazsak yolun kenarından uçuruma doğru dağılan bu parçalar, tek bir sigara izmaritiyle çıra gibi yanabilir. Durum nereden bakarsanız yanlış” ifadelerini kullandı.

2022’de de Burgazada’nın en yüksek tepesi olarak bilinen Hristos tepesinde de kesilip budanmış dalları yangın tehlikesi oluşturan bölgelerden yine kendi çabalarıyla topladıklarını anlatan Ergun, yetkililere haber verilmesine rağmen bu dalların da hala toplandığı yerde durduğunu anlattı: “Bu kez kesilen dalları ormanın içerisine delil karartırcasına attılar. Yirmi sene önce ekilmiş fidanlar zaten burada zar zor büyüyor, bu orman suçudur.”

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.