Galata Kulesi’ndeki ebabil yavruları kurtuldu: Restorasyon sohbahara ertelendi

Galata Kulesi'nin dış cephesindeki boşluklara yuva yapan ebabil kuşları için başlatılan kampanya sonuç verdi. Yapılan restorasyon çalışması kuşların Türkiye'den göç edeceği sonbahar aylarına ertelendi.

İstanbul’daki Galata Kulesi‘nde süren restorasyon çalışması, boşluklara yuva yapan ebabil kuşlarının zarar görmemesi için sonbahara ertelendi. Kuşlar bu aylarda Afrika’ya doğru göç yolculuğuna başlayacak. 

Restorasyon çalışmasında kulenin etrafına kurulan iskele yüzünden ebabiller, yuvalarına girip yavrularına ulaşamıyordu. Her yıl kulenin dış cephesindeki boşluklara yuva yapan ebabillerin bu yılki yavruları açlıktan ölmek riskiyle karşı karşıyaydı. Simurg Kuş Yuvası Derneği öncülüğünde başlatılan kampanya karşılık buldu ve kuşların Türkiye’yi terk edeceği sonbahar aylarına kadar restorasyon çalışmaları ertelendi.  

100 yuvada en az 200 yavru ebabil var

Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Alaz Uslu, “Sadece kulenin dış kısmındaki restorasyon çalışmalarını ertelettik. Bu sayede ebabil kuşları yuvalarına ulaşacak ve yavruları sorunsuzca büyüyebilecek” dedi. Kulenin içindeki restorasyon ise devam edecek. 

Kulede yaklaşık 100 yuva olduğunu belirten Uslu, “Bu 100 yuvanın içerisinde minimum iki yavru olsa en az 200 yavrunun Galata Kulesi’nde yaşam savaşı verdiğini söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. 

İskelenin böyle bir zamanda kurulmasının yanlış olduğu ve kaldırılması gerektiğiyle ilgili dilekçe verdiklerini belirten Uslu kuşlar için yürüttükleri süreci de şöyle anlattı:  “Dilekçeyi CİMER üzerinden bildirdik. Sosyal medyada bir algı oluşturduk. Sonrasında da internet üzerinden (change.org) bir imza kampanyası başlattık. Oradan çok ciddi bir kamuoyu baskısı oluştu. Bunun haricinde de artık bir toplantının varlığı söylendi.” 

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Hollanda genetik mutasyonla üretilen kedilerin sahiplenilmesini yasaklıyor

Scottish Fold ve Sphynx kedilerin yarışmalara, gösterilerine katılmaları ve reklamlar ve sosyal medyada sergilenmesi de yasaklanacak.

ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Gebze Barınağı önünde Adalet Nöbeti tutan hak savunuculara polis müdahalesi

43 hayvanın katledildiği Gebze Barınağı önünde sorumluların cezalandırılması ve yeni hayvan getirilmemesi için nöbet tutan hak savunucularının çadırları ve özel eşyası vinçlerle yerle bir edildi.

IUCN: Dünya çapında 16 kıyı kuşu türünün var kalma olasılığı düşüyor

Dünya Doğa Koruma Birliği, kırmızı listede bulunan ve beşi Türkiye'de de görülen 16 deniz kuşunun tehdit kategorisini yükseltti.

‘Katliam Yasası’nın yönetmelik taslağı sızdı: Kediler de toplanacak, sahiplendirme zorlaştırılıyor

Katliam yasası'nın yönetmeliği olduğu ileri sürülen taslak, sahiplenmeyi apartman yönetiminin iznine bağlanıyor, kedilerin toplatılmasının, 'yasaklı ırk'tan tüm köpeklerin öldürülmesinin önünü açıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR