ABD, zürafaları ‘tehlike altındaki türler yasası’ kapsamına alıyor

İklim krizi ve vücut parçalarından yapılan süs eşyalarına yoğun talep nedeniyle sayıları yüzde 77 oranında azalan zürafalarla ilgili girişimin kaçak avlanmayı azalması umuluyor.

Afrika’da uzun zamandır geleneksel tıpta tüyleri ve kuyrukları için avlanan bu zarif hayvanlar, artık avcılar tarafından eti ve batılıların tercih ettiği kupalar için de hedef alınıyor.

Uluslararası Doğa Koruma Birliği, 2018’de zürafanın birkaç alt türünü kritik derecede tehlike altında olarak listelemişti. Balık ve Yaban Hayatı Servisi, çoğunlukla Kamerun, Çad, Nijer ve Uganda‘da yaşayan üç kuzey zürafası alt türünü “tehlike altında” olarak işaretleyecek. Servis, bu alt türlerin popülasyonunun 1985’ten bu yana yüzde 77 oranında azalarak 5 bin 919 bireye düştüğünü söyledi.

Vücut parçalarından yapılan süs eşyalarının ithalatı kısıtlanacak

Öneriye göre, Doğu Afrika’da yaşayan iki alt tür daha; ağsı zürafa ve Masai zürafaları, tehlike altında statüsünün bir adım altında, “tehdit altında” olarak listelenecek.

Listenin bir yıl içinde yürürlüğe girmesi planlanıyor. Böylece ABD’ye ithal edilen zürafa parçaları için izin gerekecek ve zürafa koruma fonu artırılabilecek.

Zürafa türlerinin listelenmesi için yıllardır kampanya yürüten çevre ve hayvan hakları grupları listenin genişletilmesini memnuniyetle karşıladı.

Biyolojik Çeşitlilik Merkezi‘nin uluslararası hukuk direktörü Tanya Sanerib, “Bu nazik devler sessiz bir yok oluş yaşıyor ve Tehlike Altındaki Türler Yasası’nın getirdiği güvenlik önlemleri ABD’nin zürafa derisi ve diğer vücut parçaları ithalatını kısıtlayacak” dedi.

Sanerib, 2017’de zürafalar için koruma talebinde bulunmuş ancak bu talep gerçekleşmeyince dava açmıştı.  Hukukçu, 2022’den itibaren elde edilen son verilerin “ABD’ye zürafa kuyruklarından ve kafataslarından çok sayıda deriye, deri ürünlerine, kemiklere, kemik oymalarına, ki av kupalarına, zürafa ayaklarına, zürafa halılarına ve zürafa takılarına kadar her şeyi getirdiğini” belirtti:

“Önerilen korumalar zürafalar için iyi haber, ancak buraya gelmesinin yedi yıl sürmesi trajik. ABD yetkilileri küresel yok olma kriziyle mücadele etmek için bir çita gibi yarışmalı, ancak tehlike altındaki vahşi yaşamı korumak için aslında salyangoz hızında hareket ediyorlar.”

Tehlike Altındaki Türlerin Korunması Yasası, Tehlike Altındaki Türlerin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme‘nin 2019 tarihli kararında bulunmayan koruma güvencelerini içeriyor. Sözleşme, zürafa parçalarının uluslararası ticaretine ilişkin ilk kez düzenleme getirmeyi amaçlıyordu, ancak birçok uzman da bu kararın büyük ölçüde etkisiz olduğu gerekçesiyle eleştirmişti.

Namibya‘daki Zürafa Koruma Vakfı’nın yöneticisi Stephanie Fennessy, “Bu kuralla zürafalara gösterilen ilgi, onların içinde bulundukları zor durum ve tüm zürafaların aynı olmadığı gerçeğinin farkındalığını artırmaya yardımcı olacaktır. Sonuç olarak, bu ilginin Afrika’daki vahşi doğada bulunan dört zürafa türünü kurtarmak için daha fazla fon desteğine ve ilgiye dönüşmesini umuyoruz” dedi.

ABD Balık ve Yaban Hayatı Servisi, 19 Şubat 2025’e kadar web sitesi aracığılıyla kamuoyunun görüşlerini alacak. Nihai bir kural yayımlamadan önce bu gönderiler incelenecek.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden Netanyahu hakkında tutuklama emri

UCM savaş suçu işledikleri gerekçesiyle İsrail Başbakanı Netanyahu, eski Savunma Bakanı Gallant ve Hamas liderlerinden Deyf'in yakalanmasına hükmetti.

Türkiye’de kömür yatırımlardan tamamen çıkan banka sayısı 4

Türkiye’nin en büyük 17 bankasından sadece dördünün kömür yatırımlarından tamamen çıkma kararı aldı. Temiz enerji projelerine yönelmeyi taahhüt eden banka sayısı ise 12.

[COP29] Zirvenin sonuç metni taslağına tepki yağıyor: Boş kağıda imza istiyorlar

Bakü'deki iklim zirvesinde sona yaklaşılırken COP29 Başkanlığı'nın yayımladığı nihai metnin taslağında iklim finansmanı'nın karşısına 'X' ifadesinin konulması büyük tepki topladı.

[İklim Masası] Toplumun yüzde 79’u iklim değişikliği ile daha güçlü mücadele istiyor

Türkiye halkının yüzde 64'ü iklim değişikliğini günümüzün en önemli sorunu olarak tanımlıyor. Toplumun büyük kesimine göre ise Ankara’nın iklim politikaları yetersiz.

350 hak aktivisti ve sanatçıdan AYM’ye mektup: Katliam Yasası’nı bir an önce iptal edin!

Katliam Yasası'nı esastan görüşecek AYM'ye açık bir mektup yayımlayan 350 hak savunucusu, yasanın bir an önce gündeme alınmasını ve iptalini talep etti.

EN ÇOK OKUNANLAR