Black Rock CEO’su: İklim krizi ekonomiyi de dönüştürüyor

Uluslararası yatırım kuruluşu'nun CEO’su Larry Fink, Davos Zirvesi öncesinde kaleme aldığı yıllık mektupta iklim krizinin dünyayı yeni bir ekonomi modeli benimsemeye zorladığını söyledi.

Uluslararası yatırım kuruluşu Black Rock CEO’su Larry Fink, şirket CEO’larına yönelik kaleme aldığı yıllık mektupta iklim krizinin dünyayı yeni bir ekonomi modeli benimsemeye zorladığını ve bu dönüşümün yakın gelecekte gerçekleşeceğini söyledi.

‘Müşteriler iklim değişikliğiyle ilgili tavsiye istiyor’

Deneyimli yatırım uzmanının çalıştığı Black Rock’un yönetim altındaki varlıkları, 2019’un üçüncü çeyreğinde yaklaşık 7 trilyon dolar. Müşterilerinin iklim değişikliği konusunda yatırımlarını nasıl değiştirmeleri gerektiği konusunda tavsiye istediğini aktaran Fint, “İklim değişikliği neredeyse her zaman tüm dünyadaki müşterilerin BlackRock ile gündeme getirdiği en önemli sorun. Avrupa‘dan Avustralya‘ya, Güney Amerika’dan Çin‘e, Florida‘dan Oregon‘a kadar yatırımcılar portföylerini nasıl değiştirmeleri gerektiğini soruyor ”dedi.

İklim değişikliğinin şirketlerin uzun vadeli beklentileri için belirleyici bir faktör haline geldiğini söyleyen Fink, “Ama farkındalık hızla değişiyor ve finans için temel bir yeniden şekillendirmenin kenarında olduğumuza inanıyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Davos öncesi şirketlere uyarı

Fint’in açıklamaları 21-24 Ocak tarihleri arası gerçekleşmesi planlanan Davos Zirvesi öncesinde geldi. Dünya Ekonomik Forumu‘nun (WEF) düzenlediği Davos Zirvesi, önümüzdeki hafta İsviçre’nin Davos kasabasında başlayacak.

Bu yıl 50’ncisi düzenlenecek Davos Zirvesi’ne toplam 117 ülkeden 3 bin iş adamı, siyasetçi, akademisyen ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi katılacak. Her yıl gerçek dünyayla temastan uzak olduğu için eleştirilen tema bu yıl “Uyumlu ve Sürdürülebilir Bir Dünya için Paydaşlar” olarak belirlendi.

‘Sermayenin yeniden tahsisine hazırlanın’

Şirketlere yönelik uyarılarını sürdüren Fink “Finans alanındaki 40 yıl boyunca, bir dizi finansal kriz ve zorluğa tanık oldum – 1970’lerin ve 1980’lerin başlarındaki enflasyon ani artışları, 1997’deki Asya para krizi, nokta-com balonu ve küresel finansal kriz… Bu bölümler yıllarca sürse bile, aslında hepsi kısa vadeliydi. İklim değişikliği farklı” dedi.

Fink, “Öngörülen etkilerin sadece bir kısmı gerçekleşse bile, bu çok daha yapısal, uzun vadeli bir kriz. Şirketler, yatırımcılar ve hükümetler sermayenin yeniden tahsisine hazırlanmalıdır ” ifadelerini kullandı.

Davos’ta yapılacak toplantıya, aralarında Greta Thunberg‘in de bulunduğu iklim aktivistleri de katılacak.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR