‘Zarbana Çayı, kimyasal kirlilik ve HES tehditiyle boğuşuyor’

Kastamonu’daki Zarbana Çayı’nda yaşanan kirliliği ve kopyala yapıştır ÇED raporlarını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Gülizar Biçer Karaca, ‘Halk sağlığı tehdit altında’ dedi.

CHP Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve  Denizli Milletvekili Gülizar Biçer Karaca, Kastamonu Zarbana Çayı’ndaki kirlilik ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Tarım ve Orman Bakanı Ekrem Pakdemirli’nin cevaplaması istemiyle hazırladığı soru önergesini TBMM Başkanlığına sundu.

Karaca, geçtiğimiz günlerde CHP Kastamonu Milletvekili Hasan Baltacı ve Kastamonu İl Başkanı Hikmet Erbilgin ile Kastamonu’nun İnebolu ilçesi sahillerinde ve Zarbana Çayı’ndaki kirlilik ile yerinde incelemeler yapmak için bir ziyaret gerçekleştirdi. İlçede yaşanan kirliliği, HES Projesi ve Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesinin yarattığı sorunları bölge halkından dinleyen Karaca, konuyu TBMM gündemine taşıdı.  Zarbana Çayı üzerine, İnebolu ve Küre İlçelerine bağlı toplam 7 köyün sınırlarını kapsayan KAYA I-II Regülatörleri ve HES projesi kurulmak istendiğine dikkat çeken CHP’li vekil, köy halkının çaydaki kirliliğin yanı sıra kurulması planlanan HES projesinden de yakındığını dile getirdi.

Kopyala- yapıştır ÇED raporları 

KAYA HES projesi için hazırlanan nihai ÇED Raporunda proje ile ilgili olmayan verilere yer verildiğini belirten Karaca şunları söyledi: ‘Nihai ÇED raporunda kopyala-yapıştır yapılmıştır.. Raporda, Mergi Regülatörü ve HES projesi ile Zarova Çayı ibareleri kullanılmaktadır. Raporda ismi geçen Mergi Regülatörü ve HES projesi, Tigris Enerji tarafından Siirt’in Eruh ilçesinde Zarova Çayı üzerinde yapılması planlanan bir projedir.”

Kastamonu’nun İnebolu ve Küre ilçelerinde yapılacak olan, ETİ Bakır A.Ş. Küre İşletmesi’nin atık depolama sahasının, 1. sınıf düzenli atık depolama sahası niteliği taşıdığını yani tehlikeli atıkların depolandığı bir depolama alanı olduğunu da belirten Karaca, depolama sahasının sınıflandırılmasına ilişkin ÇED raporlarında bilgi verilmediğini belirtti. Söz konusu iddiaları Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’a soran Biçer Karaca ‘Bakanlık ÇED süreçlerini apar topar halletmekte, denetim sorumluluklarını yerine getirmemektedir’ dedi.

‘Balıkçılık bitiyor’

Eti Bakır A.Ş. Küre İşletmesinden kaynaklı Zarbana Çayında kimyasal kirlilik yaşandığını ve balıkçılık faaliyetlerinin de yaşanan kirlilikten etkilendiğini anlatan Karaca, yaptığı ziyaretlerde bölge halkının Zarbana Çayı’ndaki midyelerin ağır metal oranı yüksek olmasından, kalkan balıklarının artık bölgede yumurta bırakmamasından şikayet ettiklerini belirtti: “Vatandaşlar yetkililerin konuyla hiç ilgilenmediklerinden şikayetçi. Balıkçılık Zarbana Çayı’nda önemli bir yere sahip. Derede yaşanan kirlilik hem balıkları hem de balıkçılıkla uğraşan vatandaşlarımızı tehdit ediyor. İlgili Bakanlıkların gerekli önlemleri alması için sürecin takipçisi olacağız.”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR