’Queer Düş’ündük, veda ediyoruz’

Sel Yayıncılık’ta Queer Düş Serisi’nin editör, çevirmen ve yazarları yayıneviyle yollarını ayırdıklarını açıkladı. Berfu Şeker, Gülkan ‘Noir’, Leman Sevda Darıcıoğlu, Pınar Büyüktaş yayımladıkları ortak metinle ayrılma kararlarını kamuoyuyla paylaştı.

Yayınevi’nde son dönemde tartışmalara neden olan cinsel taciz ve usulsüz bandrol iddialarını hatırlatan ‘Queer Düş’ündük… Veda Ediyoruz’ başlıklı ortak metnin bir kısmı şöyle:

“Seriden çıkan birçok kitabın da bizlere yol gösterdiği gibi, şiddet, tahakküm, baskı ve yok sayma; yani bildiğimiz iktidar dinamikleri sadece toplumsal olarak kabul edilmiş kadın erkek kategorileri arasında gerçekleşmez. Cinsiyet tek başına güç asimetrilerini açıklamakta yeterli değildir. Feminist ve queer yayınlar yapan bir kurumun söz konusu taciz olduğunda indirgemeci yaklaşımı bu politikaların içini boşaltmaktadır.

Ayrıca entelektüel emeğin karşılığını çoğunlukla bulamadığı bir ülkede, en çok yayınevlerinin bu emeğe sahip çıkması beklenirken karşımıza çıkan bandrolde usulsüzlük iddiaları ve bu iddialara tatminkar bir yanıt verilememesi; yazar, editör ve çevirmenlerin zaten cüzi miktarda olan telif haklarının gaspı olarak düşünülmelidir. Bu durum, hem yayın alanında yer alan hem de entelektüel birikime katkısı bulunan herkeste hayal kırıklığı yaratmıştır.

Bizler, queer ve feminizm üzerine üreten, eyleyen, politika yapan kişiler olarak 2012’de İrfan Sancı’yla Sel Yayıncılık bünyesinde bir queer teori serisi oluşturmak üzere bir araya geldik. Şunu da belirtmeyi önemsiyoruz; kendi yaptığımız freelance çevirmenlik ve editörlük işleri dışında, 2012’den bugüne kadar, önce yayın kurulu ve ardından danışma kurulu üyeleri olarak yayınevinden herhangi bir maddi karşılık almadan emek verdik.

Biz queer düş’ün arzumuzla elbet birçok alanda emek vermeye devam edeceğiz ve biliyoruz ki, yaşamı normun ötesinde bir macera kılmanın yollarını beraberce arayacağız ve bulacağız.

Queer ve feminist etiğin, hayatın her alanı gibi yayıncılığa da tesir edeceği günlerin arzusuyla…

Samimiyetle…

Dağılıyoruz… (Anladınız siz)

Queer Düş’ündük… Veda Ediyoruz”

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Göç sonrası ‘yeniden çiçeklenenler’ İstanbul’da buluşuyor

Galata Postane'de düzenlenecek 'Rebloom: İstanbul'da Göç Sonrası Mekanlar ve Sanatsal karşılaşmalar' festivali, 5-7 Aralık tarihlerinde izleyicilerle buluşacak.

25 Kasım eylemleri: Kadınlara yine yasak, yine şiddet, yine gözaltı

25 Kasım Şiddete Karşı Mücadele Günü'nde kadınlar Türkiye'nin dört bir yanında meydanları doldurdu. İstanbul'da ise Valiliğin yasağını dinlemeyen kadınlar gözaltına alındı, darp edildi.

Valilik, İstanbul’u şiddete karşı buluşmak isteyen kadınlara yine kapattı

İstanbul Valiliği, 25 Kasım Kadına Karşı Şiddeti Önleme Günü öncesinde kadınların eylemini yasakladı, Taksim'i ve buraya çıkan yolları kapattı.

EkoFilm Platformu’ndan ‘Çevre Dostu Prodüksiyonlar’ için rehber

EkoFilm: Sürdürülebilir Yapım Platformu'nun rehberi, film ve medya sektörünü dönüştürmek isteyen tüm sektör profesyonellerine yönelik hazırlandı.

Irak, kadınlar için ‘cinsel rüşt’ yaşını dokuz’a düşürmeye hazırlanıyor

Irak'ta muhafazakar Şii partilerin ağırlıkta olduğu iktidar koalisyonu, yasal evlilik yaşının düşürülmesinin yanı sıra kadınların boşanma, velayet ve miras haklarını da ortadan kaldırmayı hedefliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR