Japonya, Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekilmenin arifesinde!

Japon Hükümeti ile Mitsubishi Şirketi’nin Sinop Nükleer Santral Projesi’nden çekilme sürecine girdiği öğrenildi. Bu kararın nedeni ise Temmuz ayında santralin inşaat maliyetlerinin iki kat artarak  44 milyar dolara ulaşmasından sonra Türkiye ile Japonya arasında projenin geleceğine yönelik bir anlaşmaya varılamamış olması.   

Yaklaşık 1 milyon ağacın kesilmiş olduğu haliyle İnceburun

Japon Nikkei gazetesinin haberine göre Mitsubishi Şirketi’nden üst düzey bir yetkili, nükleer santralden vazgeçilse bile Japon Hükümeti’nin  enerji sektöründe başka alanlarda Türkiye ile yatırım ve işbirliğine devam etmek arzusunda olduğunu söyledi. Bu açıdan, daha ekonomik rakamlarda bir işbirliği için nükleer santral yerine düşük karbon emisyonlu bir termik santral projesi de olasılık dahilinde !

Türkiye ve Japonya hükümetleri arasında Sinop Nükleer Santral Projesi için imzalar 2013 yılında atılmıştı. Mitsubishi Şirketi’nin Fransız Areva (sonradan Framatom) ile kurduğu Atmea şirketinin denenmemiş Atmea 1 reaktörlerinin kullanılmasına karar verilen santralin inşaatına 2017 yılında başlanacaktı ama başlanamadı. İlk reaktörden elektrik üretimine ise 2023’te  başlaması öngörülüyordu.

Yaklaşık dört yıldır zemin etütlerine devam edilen, yer lisansı dahi alınmamış olan Sinop’ta bu nükleer santral projesi için yüzbinlercesi son bir yılda olmak üzere dört yılda neredeyse 1 milyon ağaç kesildi.

Türkiye’deki projenin iptaliyle Japon Hükümeti’nin nükleer endüstri ile iş birliği yaparak üstlendiği yurt dışı projelerinden yalnızca Hitachi’nin Birleşik Krallık’ta kurmaya çalıştığı santral kalmış olacak. 

 

(Nikkei, Yeşil Gazete)

 

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR