Nükleer santral mağduru Fukuşima’nın Balıkçıları şokta! “TEPCO güvenimizi suistimal etti! “

Fukuşima nükleer santralinin işletmecisi olan Tokyo Elektrik Şirketi’ni (TEPCO), devam eden soruşturma çerçevesinde 10 ay boyunca yaşanan radyoaktif sızıntıyı sakladığını kabul etmek zorunda kaldı. Daha önce  Yeşil Gazete’de yayımladığımız sızıntının detaylarını içeren  habere buradan  ulaşabilirsiniz.

Salı günü nükleer santralin 2 no’lu reaktörünün çatısındaki oluktan Mayıs ayından itibaren yağmur yağdıkça denize akarak  çok yüksek oranda sezyum içeren radyoaktif  su birikintisinin olduğu radyoaktif sızıntının  Mayıs 2014 ‘ten beri devam ettiği ortaya çıkarılmıştı.

Televizyona çıkan ve durum hakkında açıklama yapan bir TEPCO yetkilisinin şu sözleri balıkçılar arasında şaşkınlık yarattı: “Bu bizim araştırmalarımız çerçevesinde ortaya çıktı, drenaj sisteminin denize akmasından mütevellit böyle bir durum yaşadık, olumsuz bir durum farkedince hemen raporladık

TEPCO sözcüsü, çevrede ve denizde yaptıkları ölçümlerde herhangi bir olumsuzluğun daha önceden tespit edilmediğini bu sebeple durumu o zaman raporlamadıklarını belirtti. Ne zamanki reaktörün çatısındaki radyoaktif suyun 1 litresinde 23000 bekerel radyoaktivite ölçüldü ki bu miktar çatının diğer noktalarında yapılan ölçümlerinin 10 katıydı, o zaman daha gerçekçi bir çözüm bulana kadar kum torbalarıyla sızıntıyı durdurmaya çalıştıklarını söyledi.

Bu açıklama 2011’den beri nükleer santral alanında temiz yaptıklarını ,bu çalışmalara desteği ve onayı aranan balıkçılar arasında tam anlamıyla “şok etkisi” yarattı.

yaşlı balıkçı

 

 

“TEPCO’nun durumdan haberdar olmasına rağmen neden sessiz kaldığını anlamıyorum. Balıkçılar tamamen şokta” ifadeleriyle açıkladı Balıkçılar Kooperatifi Başkanı  Masazuku Yabuki ve TEPCO’dan bir toplantı talep etti.

“Krizi bir an önce çözebilmek için balıkçılarla orta yol bulmam gerektiğini düşündüm, ben TEPCO’ ya güvenmiştim.” “Fakat  onlar ise hepimizi kandırdı” dedi.

Fukuşima’daki nükleer felaketten sonra Balıkçılar,  santralin işletmecisi olan  güvenlerini suistimal etmekle suçluyor. TEPCO geçen hafta Çarşamba günü meydana çıkarılan radyoaktif oluk suyunun denize aktığını üstelik bunun Pasifik okyanusuna akmasını önlemek için aylar boyunca herhangi bir girişimde bulunmadığını da kabul etti.

Bu olay tam da  balıkçılar TEPCO’ ya tankerlerdeki kontamine su seviyesini düşürülmesi ve yeraltı suyunun okyanusa pompalanması için  onay verdikten sonra oldu. Fakat TEPCO’nun balıkçılardan onay almasını gerektirecek daha bir çok aksiyon var ve bu son vaka bu onayın alınmasını zorlaştıracak.

TEPCO yetkilileri hakkında Eylül ayından itibaren soruşturma yürütülüyor olsa da, Fukuşima Valisi  Masao Uchibori ise   bu durumu“çok pişmanlık verici”olarak niteledi ve bu olayda “bilginin hızlı paylaşımı, farkındalığın önemi– bu iki şey  yok sayıldı ” dedi

Fukuşima felaketinin üstünden 4 yıl geçmiş olmasına rağmen problemler devam ediyor ve farklı stratejiler denenerek radyoaktif yayılımın engellenmesine çalışılıyor. İnsanların yine eskisi gibi Fukuşima’ya dönüp, topraklarını işlemesine olanak verecek, hayatlarına devam edebilmelerini sağlayacak bir temizlik,  milyonlarca dolar, hükümet desteği  ve  tüm bunlar sağlanıyor olsa bile on yılların geçmesini gerektiriyor.

 

 

(RT, Yeşil Gazete)

 

 

 

 

 

Pınar Demircan
Pınar Demircan
Lisansını iktisat ,yüksek lisansını ingilizce işletme, doktorasını sosyoloji alanında tamamlamış olan Bağımsız Araştırmacı Pınar Demircan iş yaşamına Japonca bilmesi vesilesiyle Japon şirketlerinin insan kaynakları ve kalite yönetimi alanında çalışarak başladı. Profesyonel iş yaşamı devam ederken Türkiye'de bir nükleer santral kurulmasının yeniden gündeme gelmesinin ardından Fukuşima Nükleer Felaketi üzerinden nükleer santrallerin gerçeklerinin öğrenilmesi için Japonya'daki sivil toplum örgütleri ve ağlarıyla bağlantıya geçti. 2014 yılında Yeşil Gazete yazarları arasına katılarak nükleer santraller ve enerji konusuna yazılarıyla katkı yapan Demircan nukleersiz. org koordinatörlüğünü de bu tarihten itibaren yürütüyor. Çok sayıda sivil toplum örgütüyle çalışmalar yürüten Demircan'ın yurt içi ve dışında katıldığı konferans, etkinlik ve atölyelerde iklim, enerji, çevre ve ekoloji konularında özellikle nükleer bağlamında paylaşımları bulunuyor. Çalışmalarını akademik alanda da sürdürmek için başladığı sosyoloji alanındaki doktorasını 2023 yılında tamamlayan Demircan'ın disiplinlerarası alanda çeşitli çeviri ve makaleleri bulunuyor. İletişim: [email protected]

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR