Dünya çevre gününde anlamlı proje

Yakın geçmişimizde yaşanan kazalar, kömür ve nükleer gibi enerji kaynaklarının ekonomik maliyetlerinin yanında çok ciddi sosyal ve ekolojik maliyetlere sahip olduklarını da gösterdi. Çağımızın en büyük felaketi olmaya aday İklim Değişikliğinin de sürdürülebilir tek çözümü enerjinin etkin kullanımı yanında güneş ve rüzgar gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam tüketimdeki yerinin hızla artırılmasıdır.

Yakın geçmişimizde yaşanan kazalar, kömür ve nükleer gibi enerji kaynaklarının ekonomik maliyetlerinin yanında çok ciddi sosyal ve ekolojik maliyetlere sahip olduklarını da gösterdi. İlgili uzmanların ve uluslararası kuruluşların ortak görüşü çağımızın en büyük felaketi olmaya aday İklim Değişikliğinin önlenmesi için enerji politikalarında radikal dönüşüme ihtiyaç olduğudur.Sürdürülebilir en temel çözüm yolu ise enerjinin etkin kullanımı yanında güneş ve rüzgar gibi temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının toplam tüketimdeki yerinin hızla artırılmasıdır.

Karar vericiler üzerindeki sosyal baskıyı artırmak, toplumun duyarlılığını katılımcı bir anlayışla geliştirmek için batıda yaygın olan enerji kooperatifleri ile bireysel ve kurumsal temiz enerji üretme girişimi örnekleri ülkemizde de ortaya çıkmaya başladı.

YUVA Derneği 5 Haziran Çevre Günü’nde İstanbul Kadıköy’deki ofisinin çatısına güneş panelleri yerleştirdi. Bu şekilde elektriğinin tamamını temiz enerjiden sağlamayı hedefleyen YUVA Derneği, ofisinde güneş enerjisinden kendi elektriğini kendi üreten Türkiye’deki ilk sivil toplum kuruluşu oldu.

yuva2 (640x469)Yaptıkları uygulama ile ilgili bilgi veren YUVA Derneği Genel Direktörü Erdem Vardar ‘Derneğimize olduğu kadar gezegenimizin geleceğine de yaptığımız bu yatırımın diğer kişi ve kurumlara da örnek olmasını umuyorum. Kendi çalışma ortamımızı sıfır karbonlu hale getirmekteki ilk adımımızı bu şekilde atmış bulunuyoruz’ dedi.

Güneş enerjisi sadece geçtiğimiz sene dünyadaki kurulu kapasitesini %35 arttırak 37,000 MW’a ulaştı. Şebekeye bağlı 18.3 GW’lık güneş enerjisi ile
birinciliğini sürdüren Çin’in ardından gelen ve 2011 yılında Fukuşima Felaketi’ni yaşayan Japonya sadece bir yılda kurulu kapasitesini iki katına çıkartarak 13.5 GW’a ulaştı.

Bir güneş ülkesi olan Türkiye’deki kurulu kapasite ise dramatik şekilde 9 MW ile sınırlı kalmış durumda.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

[COP29] EPİAŞ Genel Müdürü: Madenciliğe inanmıyorsanız, çevreden nefret ediyorsunuz demektir

COP29’da konuşan EPİAŞ Genel Müdürü Taha Meli Arvas, Türkiye'de enerji verimliliği sağlanamayacağı için madencilik ihtiyacının yüksek olacağını savundu. 

[COP29] Birleşik Krallık 2035 hedefini açıkladı: Emisyonlarda yüzde 81 azaltım

Birleşik Krallık Başbakanı Steimer COP29'da ülkesinin karbon emisyonlarını yüzde 81 oranında azaltma yönünde iddialı hedefini açıkladı. İklim kampanyacıları memnun ama temkinli.

Kazdağları, yeniçeriler, madenler: Enter! – Gizem Kastamonulu

Cengiz Holding, hukuku da yanına alarak bakır madeni için Kazdağları'nda ağaç kıyımına başladı. Bu talanı durdurmak için Kirazlı'daki sesi yeniden yükseltmekten başka çaremiz yok.

Prof. Sarı’dan uyarı: Marmara Denizi’nde müsilaj geri döndü

Marmara Denizi'nde 10 metre derinlikten itibaren yeniden müsilaj oluşumu görülmeye başlandığını duyuran Prof. Mustafa Sarı, acilen etkin uygulanmayan Eylem Planı'nın hayata geçirilmesini istedi.

EN ÇOK OKUNANLAR