Çanakkale’de Kaz Dağları’nın yanı başındaki Yenice’de halkın mücadelesiyle üç kez rafa kalkan Yenice Çırpılar Termik Santrali projesi dördüncü kez gündemde. Yarın (13 Eylül) projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu için İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) Toplantısı yapılacak.
Nilay Vardar’ın Bianet’te çıkan haberine göre, Taşzemin İnşaat Madencilğin, Yenice İlçesine bağlı Çırpılar Köyü’nde, kurmak istediği santralin toplam kurulu gücü 200 megavat olacak. Yılda 2,6 milyon kömür tüketecek ve 90 adet futbol sahası büyüklüğünde bir alan 465 bin ton külün depolanması için kullanılacak.
65 muhtar itiraz etmişti
Agonya Ovası’ndaki 75 köy muhtarının 65’inin itiraz dilekçesiyle, daha önce üç kez İDK toplantısı ertelendi. Muhtarlar, projenin Türkiye’nin en önemli ve en değerli orman varlıklarından olan Kazdağları’na önemli çevresel zararlar vereceğini belirtiyor. Bölgede yaklaşık 25.000 kişi yaşıyor, 60 bin dönüm arazide tarım ve hayvancılık yapılıyor. Agonya Ovası’nda dünyaya ün salan, adını Yenice’nin kırmızı biberi diye tanıtan kapya biber yetişiyor, közlenip Amerika ve Avrupa’ya ihraç ediliyor.
“Kaz Dağları, Türkiye’nin akciğeri”
Kızıyla birlikte köy köy dolaşarak muhtarların itirazlarını toplayan eski Kayatepe köyü muhtarı Hüseyin Soylu ise şöyle konuştu:
“ÇED için toplantı Ocak 2016’da olacaktı fakat 65 muhtardan ıslak mühürlü imzaları toplayıp cumhurbaşkanlığına, başbakanlığa ve bakanlara teslim ettik. Son gün toplantıyı iptal ettiler. Mart 2016’da ikinci kez toplantı yapmak istediler. Biz yine mecliste milletvekillerine itirazlarımızı ilettik. CHP’li vekiller de toplantıya geldi. ÇED raporunu alamadılar. Ocak 2017’de üçüncü kez toplantıyı yapmak istediler. Bu sefer change.org üzerinden imza kampanyası yapıldı ve BİMER’den birçok itiraz başvurusu yapıldı. O toplantıyı da son gün ertelediler. Şimdi dördüncü kez yapmak istiyorlar. Yenice’nin bu sefer tüm muhtarları Kaymakamlıkta yapılan oylamada santral istemediğini söyledi. Kaz Dağları Türkiye’nin akciğeri, santral de dibine yapılmak isteniyor. Yakınında içme suyu var. Kamu kaynakları harcanarak yapılan tarımsal sulama göletleri var. Her yere ihraç edilen kapya biberi var. Dağ turizmi var. Doğayı seven herkesi buna karşı çıkmaya çağırıyoruz.”
Şu anda Çanakkale’de üçü çalışan, ikisi inşa halinde beş kömürlü termik santral var. 11 tanesi de proje aşamasında.
(Bianet)