“5 yaşındaki yeğenimi GDO’dan nasıl koruyabilirim?”

cocukvecukulataSoru

Merhabalar Güneşin

Benim ellerinden öper iki yeğenim var, biri 5 yaşında biri 3 aylık.

Ailesi de her konuda olduğu gibi beslenmeleri konusunda da oldukça titiz.

Gel gör ki, 5 yaşındaki yeğenimin en sevdiği ve hiç aksatmadığı öğünü günde birkaç kez götürdüğü “Muterralı ekmek” ve uykudan önce yemeyi adet edindiği “Mısır patlamış”.

Nutella’nın GDO içeriği konusunda kıyıdan köşeden bilgilerim var ama bir de sana sorayım dedim.

Bu yeğenleri nasıl beslersek onları kem (gdo) gözlerden koruyabiliriz?

Şimdiden sana güneş dolusu teşekkürler.

Rumuz: Woody Woodpecker kahkahası

Yanıt

Seni gidi Woody Wood Pecker Kahkahası seniiii,

Bu GDO meselesinden korunmak aslında çok kolay.

Etiket okumaya kafanı takıyorsun ve içinde GDO olma ihtimali olan gıdalardan kendini ve çocukları uzak tutuyorsun. Bu işin şakası yok, lami cimi yok, “amman çocuk çok seviyor ama n’apıcaz” gibi çaresiz anne baba pozlarına bürünme gerekçeleri yok… Kararlı olmak gerek.

Bu çikolatalı ürünlerin yerine ne koyarız sorusu da biraz talihsiz bir soru. Ben küçükken arada bir tatlı krizi gelirdi. Böyle gözümün önünden kremalı, muzlu pastalar, pudra şekerli milföyler falan geçerken, annem şöyle derdi: “Ee reçel ye kızım!”

Reçel mi? Nasıl ya?

Çocuk böylesi bir lezzetle henüz tanışmadı ise yapılacak pek çok şey var da, dediğin gibi muterranın tadını almış pek çok çocuğu kandırabileceğin alternatif pek sınırlı… İşte birkaç öneri:

1. Tahin – pekmez. Bu geleneksel ve harikulade tadı pek çok çocuk sevecektir.

2. Keçiboynuzu tozundan yapılan kekler, kurabiyeler…

3. Pekmez ve zeytinyağı karışımından yapılan sıvı çukulata gibi bir karışım var, rahmetli Victor’un sofralarımızı süslediği enfes bir tad.

4. Kuru meyvelerle, balkabağı ile tatlandırılmış pastalar, güzellikler.

5. Ve elbette aynı ürünün ekolojik/organik muadillerini de bulmak mümkün.

Kolay gelsin. Afiyet olsun.

Güneşin

Sor vatandaş sor! Ekolojik yaşamda her soruya beş cevap kampanyası başlıyor!

GÜNEŞİN’E SOR, CEVABINI AL!

Organik ürünler neden bu kadar pahalı? Organik ürünler gerçekten organik mi?, Köyde canınız sıkılmıyor mu?, Buzdolapsız mutfak olur mu?, Evde çöpleri ayırsam ne işe yarar, gittiği yerde hepsi birbirine karışıyor?, Katkılı gıdalar neden zararlı?, Dünyayı ben mi kurtaracağım? Çocuğun karma aşısı geldi, yaptırayım mı?, Cemreler hala düşüyor mu?, Nasıl çiftçi olurum?, Nereden tohum bulurum? Hem yoga yapıp hem et yiyebilir miyim? Akdeniz Fokları yok olsa ne olacak?, Çobanlık trend olmuş, doğru mu? Ben vejeteryan oldum ama annemler bilmiyor, onlara nasıl söylerim?, Yeşil zeytin ile siyah zeytin ağaçları arasındaki 5 fark? Gönüllü çalışasım var ama nerede? Dolunayda saçımı kestirirsem kel mi kalırım?  Homeopati mi dedin? Buyur?!….

Ve daha nice enteresan sorunun cevaplarını bulup buluşturacağız bu köşede.

Soruları hazırlayın, [email protected] adresine yollayın ve bekleyin, artık ne çıkarsa bahtınıza…

Güneşinesor, verdiği cevaplardan mesul değildir.

(Yeşil Gazete)

Güneşin Aydemir
Güneşin Aydemir
Geçmiş: 1971’de Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümünü bitirdi. Öğrenci kolundan, kulübüne; dernekten platforma, mahalle kozasından apartman yöneticiliğine kadar sivil toplumun olduğu her işe burununu soktu. Şimdi: Buğday Ekolojik Yaşam Destekleme Derneği’nde ne iş olsa yapıyor. Yılda bir kere Yeşil Atlas Dergisini hazırlıyor. Kazdağı’nda Yaşam Okulu diye bi projesi var. Orada müdire hanımcılık oynuyor. Yeşil Gazete’ye baygınken getirildi. Birbiriyle alakasız hobileri var: doğal örüntüler, doğa-insan ilişkileri, ekolojik yaşam kültürü, ekolojik kehanetlerde bulunmak, vatandaş bilimi, geleneksel iklim bilgisi, masallar… Gelecek: En büyük hayali, Sarıkamış ormanlarında yaşayan o bozayı gibi güneşin doğuşunu sessizlik ile seyredebilecek saf bir ruh haline gelebilmek…

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Atılmış bir cips paketi, bir mağara ekosistemini nasıl harap eder?

Güney New Mexico'daki Carlsbad Mağaraları Milli Parkı'na atılan bir mısır cipsinin mağarada oluşturduğu küf, bu özel yeraltı ortamında yaşayan minik mikropları ve böcekleri etkiledi.

Türkiye’de iklime ve doğaya verilen zarardan milyonlar etkileniyor

'Güvenli ve Adil Alan'ı tanımlayan bilim insanlarının 25 yıllık gelecek projeksiyonları, dünya halklarının tehlikeli devrilme noktalarını aşma riskiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

[Her şey mevsiminde güzel] Eylül ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği, eylül ayında hala kışa turşular kurarak, konserveler ve soslar yaparak hazırlanabileceğinizi hatırlatıyor.

Ağustos ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yazın son ayı ve yaz bereketini en çok hissettiğimiz ay geldi; Ağustos. Peki bu ayda hangi sebze meyveleri tüketmeliyiz?

Temmuz ayında hangi sebze ve meyveler tüketilmeli?

Yeşil Düşünce Derneği; doğayı ve doğal olanı korumak, zehirsiz gıdaya ulaşmak, sağlıklı olmak, yerel küçük üreticileri desteklemek, ev ekonomisini korumak ve karbon ayak izini düşürmek için mevsiminde yemenin önemini hatırlatıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR