[4 Nisan Sokak Hayvanları Günü] ‘Hayvanları Koruma Kanunu, sokakta yaşan canları korumak için yetersiz’

Sokakta yaşayan sahipsiz hayvanlara yönelik ihlallere her gün bir yenisi eklenirken, HAYTAP Başkanı Av. Şenpolat'a göre; koruma kanununda öngörülen cezalardaki yetersizlik, faillerin lehine işliyor.

Bugün 4 Nisan Sokak Hayvanlarını Koruma Günü. Tüm dünyada sokakta yaşayan hayvanların zor yaşam koşullarını iyileştirmek ve içinde bulundukları duruma ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla 2010’dan bu yana her yıl 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor.

Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdürmeye çalışan sahipsiz sokakta yaşayan hayvanlar, Türkiye’de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kontrolsüz nüfus artışını önlemek için belediyeler tarafından kısırlaştırılıyor.

‣ Sokakta yaşayan hayvanlar için tek ses: Saldırılara karşı bir şey yapmayan siyasetçileri unutmayacağız

Can dostlara yönelik şiddete her gün bir yenisi ekleniyor. Hayvan hakları savunucularına göre cezaların yetersizliği, hayvan hakkı ihlallerinin artmasına neden oluyor.

‣ Hak örgütlerinden sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili araştırma: Kanun çıktı ama vahşet ve katliam sürüyor

‘Kanunda yapılan değişiklikler yetersiz’

Birgün‘den Öykü Bayar‘ın aktardığına göre, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat’a göre, sorunların kaynağında hayvanı, ‘mal’ olarak gören anlayış yatıyor.

‣ Suçlu kim? Sokakta yaşayan hayvanları korumaya çalışanlar mı yoksa kamu kurumları ve yöneticiler mi?

Türk Ceza Kanunu’nda da hayvanlar için “mal” ya da “eşya” tanımı yapıldığını aktaran Şenpolat, “Oysa insan merkeziyetli bu bakış özellikle gelişen, değişen dünyada terk edilmekte” diye konuştu ve ekledi:

“Biz ülke ve toplum olarak her ne kadar da bu gelişmeleri kabul etmesek de, dirensek de, dünyada son 40 yılda çevre ve hayvan hakları ile ilgili STK sayıları artmakta. Üniversitelerde özel bölümler açılmakta, basın konuyu klasik bakışların dışında işlemekte. Yeni gelen kuşak eskilere nazaran çevre ve hayvan haklarına daha fazla hassasiyet göstermekte.”

‣ Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik şiddeti durdurmak için rekor destek

Şenpolat, 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğin yeterli olmadığına dikkat çekti. HAYTAP Başkanı, şöyle devam etti:

Adı Hayvanları Koruma Kanunu olmasına rağmen, ne evcil hayvan dükkanlarından satış engellenebildi ne hayvanlara kötü muamele eden insanlara ciddi ceza yaptırımı geldi. Avcılık yasaklanmadı. Savcılara re’sen soruşturma yetkisi verilmedi. Sahipsiz hayvanlara kötü muamelede işi zaten başından aşkın tarım il müdürlüklerine suç duyurusunda bulunma tekeli verildi.

‣ Hayvanlar dört ay önce sokaklardan toplatıldı: Şimdi ne yapıyorlar?

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR