Hayvan HaklarıManşet

[4 Nisan Sokak Hayvanları Günü] ‘Hayvanları Koruma Kanunu, sokakta yaşan canları korumak için yetersiz’

0

Bugün 4 Nisan Sokak Hayvanlarını Koruma Günü. Tüm dünyada sokakta yaşayan hayvanların zor yaşam koşullarını iyileştirmek ve içinde bulundukları duruma ilişkin farkındalık oluşturmak amacıyla 2010’dan bu yana her yıl 4 Nisan “Dünya Sokak Hayvanları Günü” olarak kutlanıyor.

Şehirlerde ve yerleşim yerlerinde hayatlarını sürdürmeye çalışan sahipsiz sokakta yaşayan hayvanlar, Türkiye’de 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında kontrolsüz nüfus artışını önlemek için belediyeler tarafından kısırlaştırılıyor.

‣ Sokakta yaşayan hayvanlar için tek ses: Saldırılara karşı bir şey yapmayan siyasetçileri unutmayacağız

Can dostlara yönelik şiddete her gün bir yenisi ekleniyor. Hayvan hakları savunucularına göre cezaların yetersizliği, hayvan hakkı ihlallerinin artmasına neden oluyor.

‣ Hak örgütlerinden sokakta yaşayan hayvanlarla ilgili araştırma: Kanun çıktı ama vahşet ve katliam sürüyor

‘Kanunda yapılan değişiklikler yetersiz’

Birgün‘den Öykü Bayar‘ın aktardığına göre, Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Başkanı Av. Ahmet Kemal Şenpolat’a göre, sorunların kaynağında hayvanı, ‘mal’ olarak gören anlayış yatıyor.

‣ Suçlu kim? Sokakta yaşayan hayvanları korumaya çalışanlar mı yoksa kamu kurumları ve yöneticiler mi?

Türk Ceza Kanunu’nda da hayvanlar için “mal” ya da “eşya” tanımı yapıldığını aktaran Şenpolat, “Oysa insan merkeziyetli bu bakış özellikle gelişen, değişen dünyada terk edilmekte” diye konuştu ve ekledi:

“Biz ülke ve toplum olarak her ne kadar da bu gelişmeleri kabul etmesek de, dirensek de, dünyada son 40 yılda çevre ve hayvan hakları ile ilgili STK sayıları artmakta. Üniversitelerde özel bölümler açılmakta, basın konuyu klasik bakışların dışında işlemekte. Yeni gelen kuşak eskilere nazaran çevre ve hayvan haklarına daha fazla hassasiyet göstermekte.”

‣ Sokakta yaşayan hayvanlara yönelik şiddeti durdurmak için rekor destek

Şenpolat, 2021’de Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğin yeterli olmadığına dikkat çekti. HAYTAP Başkanı, şöyle devam etti:

Adı Hayvanları Koruma Kanunu olmasına rağmen, ne evcil hayvan dükkanlarından satış engellenebildi ne hayvanlara kötü muamele eden insanlara ciddi ceza yaptırımı geldi. Avcılık yasaklanmadı. Savcılara re’sen soruşturma yetkisi verilmedi. Sahipsiz hayvanlara kötü muamelede işi zaten başından aşkın tarım il müdürlüklerine suç duyurusunda bulunma tekeli verildi.

‣ Hayvanlar dört ay önce sokaklardan toplatıldı: Şimdi ne yapıyorlar?

You may also like

Comments

Comments are closed.