Hayvan HaklarıManşet

300 kilogramlık dev vatoz, kaydedilen en büyük tatlı su balığı oldu: Tatlı su balıklarının nesilleri tehlikede

0

Bilim insanları, dünyanın kaydedilmiş en büyük tatlı su balığının Kamboçya‘daki Mekong Nehri‘nde keşfedildiğini açıkladı.

Kamboçya-ABD ortak araştırma projesi Wonders of the Mekong (Mekong Mucizeleri) tarafından yapılan açıklamaya göre dev vatoz, burnundan kuyruğuna yaklaşık 4 metre ve 300 kilogram ağırlığında.

Bir tatlı su balığı için önceki rekor, 2005 yılında Tayland‘da keşfedilen 293 kiloluk ‘Mekong devi kedi balığı’ydı.

Büyük balıkların nesilleri tehlikede

Rekor büyüklükteki vatozun 13 Haziran akşamı Koh Preah adasında bir yerli balıkçı tarafından yakalanmasından sonra nehre geri bırakmadan önce incelemeleri için bir bilim insanı ekibi çağrıldı.  Suya geri bırakılan balığa takip cihazı takıldı.

Mekong Mucizeleri’nden Zeb Hogan, Nevada Üniversitesi ile yaptığı bir röportajda, vatozun yakalamasının sadece yeni bir rekor kırmakla ilgili olmadığını; ‘Balığın bu kadar büyüyebilmesinin Mekong Nehri için umut verici bir işaret olduğunu’ söyledi:

Çin, Myanmar, Laos, Tayland, Kamboçya ve Vietnam‘dan geçen ve birkaç dev tatlı su balığı türüne ev sahipliği yapan Mekong Nehri’nde baskılarla karşı karşıya.

Bilim insanları, özellikle son yıllardaki büyük baraj inşaatı projesinin yumurtlama alanlarını ciddi şekilde bozmasından endişe ediyor.

 

Hogan, “Dünya çapında büyük balıkların nesli tehlikede. Yüksek değerli türler ve olgunlaşmaları uzun zaman alıyor. Yani olgunlaşmadan önce avlanırlarsa üreme şansları olmuyor” diyor ve şunları söylüyor:

“Bu büyük balıkların çoğu göçmendir, bu yüzden hayatta kalmak için geniş alanlara ihtiyaçları vardır. Barajlardan kaynaklanan habitat parçalanmasından, aşırı avlanmadan etkilenirler. Yani dünya çapındaki dev tatlı su balıklarının yaklaşık yüzde 70’i ve Mekong’un tamamı yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Vatozun kuyruğuna takılan takip cihazı, gelecek yıllar için Kamboçya’daki dev vatozların davranışı hakkında önemli veriler sağlayacak.

You may also like

Comments

Comments are closed.