Dünyaİklim KriziManşet

Nangka tropikal fırtınası Vietnam ve Kamboçya’yı vurdu

0

Nangka tropikal fırtınasının yol açtığı şiddetli yağış ve seller Vietnam ve Kamboçya‘da yaklaşık 40 kişinin ölümüne yol açtı; aralarında kurtarıcıların da bulunduğu pek çok kişi ise kayıp.

Yetkililer ve devlet televizyonlarının aktardığına göre bu ayın başından beri devam eden şiddetli yağmurlar Vietnam’ın çeşitli kentlerinde ölümcül sellere ve toprak kaymalarına neden oldu, Batı Kamboçya‘da ise binlerce insanı yerinden etti.

Nangka’nın toprak kaymalarına yol açacağı öngörülürken, sellerin ilerleyen günlerde dozunu arttıracağı tahmin ediliyor.

Kurtarmaya gidenler kayboldu

Yerel medyanın aktardığına göre seller Vietnam’da en az 28, Kamboçya’da ise 11 kişinin ölümüne; 25 bin evin ve 84 bin hektarlık mahsulün zarar görmesine yol açtı.

Vietnam afet yönetimi yetkilileri, 130.000’den fazla evin etkilendiğini söyledi. Basın ayrıca Vietnam’ın Thua Thien Hue eyaletindeki bir hidroelektrik baraj yapımında çalışan 17 işçinin heyelan sırasında kaybolduğunu bildirdi. Nhan Dan gazetesi ise bugünkü haberinde işçileri kurtarmak için bölgeye giden 13 kişinin daha kaybolduğunu yazdı.

Vietnam Başbakanı Nguyen Xuan Phuc, Savunma Bakanlığı’na, heyelan bölgesine daha fazla kurtarma ekibi yollanması yönünde talimat verdi, ancak su seviyelerinin yüksekliği ve şiddetli yağmurlara eşlik eden artçı toprak kaymaları nedeniyle ekipler bölgeye ulaşmakta zorlanıyor.

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC), Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve birçok bilimsel kuruluş iklim değişikliğinin, düzensiz ve aşırı yağış sıklığı ve miktarını ve fırtına gibi aşırı hava olaylarının sıklık ve şiddetini yükseltebileceğini bildiriyor. Bu durum dünyanın pek çok yerinde altyapı yeterli olmadığı için insanları savunmasız bırakıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.