DünyaManşet

Ruh sağlığı sorunu olan yüzbinlerce insan zincire vuruluyor

0

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda, 60 ülkede ruh sağlığı sorunu olan yüz binlerce insanın zincirlenmiş halde yaşadığı kaydedildi. Asya, Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Amerika‘da, aralarında on yaşından küçük çocukların da bulunduğu insanların düzenli olarak zincirlendiği ya da kapalı alanlarda tutulduğu tespit edildi.

“Zincirlerle Yaşamak: Dünya Çapında Psikososyal Engelli İnsanların Zincirlenmesi” başlıklı raporda, akıl sağlığı sorunları olan kişilerin aileleri tarafından zorla kendi evlerinde veya aşırı kalabalık yerlerde ve sağlıksız koşullarda alıkonulduğu belirtildi. Birçok insanın dar alanlarda uyumaya, yemek yemeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya zorlandığı aktarıldı.

Pek çok ülkede var

Bazı ülkelerde, hükümet tarafından işletilen veya özel kurumlarda, insanların fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı kaydedildi. Raporda aynı zamanda, bazı ülkelerde son çare olarak sağlık hizmetlerine başvurulduğu, öncelik olarak “geleneksel şifacılara” danışıldığı ifade edildi.

Araştırmada, Afganistan, Burkina Faso, Kamboçya, Çin, Gana, Endonezya, Kenya, Liberya, Meksika, Mozambik, Nijerya, Sierra Leone, Filistin, Somali, Güney Sudan ve Yemen‘de yapılan saha araştırmalarına da yer verildi.

Zincire vurmanın yaygın ve acımasız bir uygulama olduğunu söyleyen HRW‘den Kriti Sharma şu yorumda bulundu:

İnsanlar yıllarca bir ağaca zincirlenmiş, bir kafese veya koyun ahırına kilitlenmiş halde yaşamaya mecbur bırakılabilir çünkü aileler başa çıkmakta zorlanır ve hükümetler yeterli akıl sağlığı hizmetleri sunamaz.

(…) Dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce insanın zincire vurulmuş halde olması, izole edilmesi ve istismara uğramaları dehşet verici. Hükümetler bu sorunu örtbas etmeyi bırakmalı ve hemen harekete geçmelidir.

Dünya genelinde tahmini olarak 792 milyon insan veya her 10 kişiden biri ya da her beş çocuktan biri akıl sağlığı sorunları yaşıyor. Ancak hükümetler, sağlık bütçelerinin yüzde ikisinden azını akıl sağlığı tedavilerine ayırıyor.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.