Ruh sağlığı sorunu olan yüzbinlerce insan zincire vuruluyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün hazırladığı rapora göre, akıl sağlığı sorunları olan kişiler, aileleri tarafından zorla kendi evlerinde veya aşırı kalabalık yerlerde ve sağlıksız koşullarda alıkonuluyor.

İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün (HRW) hazırladığı raporda, 60 ülkede ruh sağlığı sorunu olan yüz binlerce insanın zincirlenmiş halde yaşadığı kaydedildi. Asya, Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Amerika‘da, aralarında on yaşından küçük çocukların da bulunduğu insanların düzenli olarak zincirlendiği ya da kapalı alanlarda tutulduğu tespit edildi.

“Zincirlerle Yaşamak: Dünya Çapında Psikososyal Engelli İnsanların Zincirlenmesi” başlıklı raporda, akıl sağlığı sorunları olan kişilerin aileleri tarafından zorla kendi evlerinde veya aşırı kalabalık yerlerde ve sağlıksız koşullarda alıkonulduğu belirtildi. Birçok insanın dar alanlarda uyumaya, yemek yemeye ve ihtiyaçlarını karşılamaya zorlandığı aktarıldı.

Pek çok ülkede var

Bazı ülkelerde, hükümet tarafından işletilen veya özel kurumlarda, insanların fiziksel ve cinsel şiddete maruz kaldığı kaydedildi. Raporda aynı zamanda, bazı ülkelerde son çare olarak sağlık hizmetlerine başvurulduğu, öncelik olarak “geleneksel şifacılara” danışıldığı ifade edildi.

Araştırmada, Afganistan, Burkina Faso, Kamboçya, Çin, Gana, Endonezya, Kenya, Liberya, Meksika, Mozambik, Nijerya, Sierra Leone, Filistin, Somali, Güney Sudan ve Yemen‘de yapılan saha araştırmalarına da yer verildi.

Zincire vurmanın yaygın ve acımasız bir uygulama olduğunu söyleyen HRW‘den Kriti Sharma şu yorumda bulundu:

İnsanlar yıllarca bir ağaca zincirlenmiş, bir kafese veya koyun ahırına kilitlenmiş halde yaşamaya mecbur bırakılabilir çünkü aileler başa çıkmakta zorlanır ve hükümetler yeterli akıl sağlığı hizmetleri sunamaz.

(…) Dünyanın dört bir yanındaki yüz binlerce insanın zincire vurulmuş halde olması, izole edilmesi ve istismara uğramaları dehşet verici. Hükümetler bu sorunu örtbas etmeyi bırakmalı ve hemen harekete geçmelidir.

Dünya genelinde tahmini olarak 792 milyon insan veya her 10 kişiden biri ya da her beş çocuktan biri akıl sağlığı sorunları yaşıyor. Ancak hükümetler, sağlık bütçelerinin yüzde ikisinden azını akıl sağlığı tedavilerine ayırıyor.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

[COP29] Türkiye’nin iklim politikaları performansı bu yıl da ‘düşük’

Bu yılki İklim Değişikliği Performans Endeksi'nde 53'üncü sırada yer alan Türkiye’de yenilenebilir enerji kapasitesi artarken, bunun fosil yakıtları ikame etmediği vurgulanıyor.

[COP29] 25 ülke ve AB’den ‘Yeni kömüre hayır’ eylem çağrısı

Avustralya'nın 'eylem çağrısı'na ilk yanıt veren ülke olmasının ardından OECD ülkeleri içerisinde yeni kömür santrali inşa eden sadece Türkiye ve Japonya kaldı.

Alaplı’daki doğal gölün bitmeyen çilesi: Şimdi de hafriyat ve moloz yığılıyor

Eski taş ocaklarının çukurunda kendiliğinden oluşan ve içinde yaşayan balıklarıyla canlı bir göl haline gelen Alaplı Gölü'nü yok etme girişimlerine bir yenisi eklendi.

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR