ManşetTürkiye

28 Şubat davasında hükmü kesinleşen Çetin Doğan ve Çevik Bir cezaevinde

0
Bodrum'da teslim olan Çetin Doğan, önce Muğla sonra da İzmir F Tipi  Cezaevi'ne götürüldü.

Yargıtay‘ın 28 Şubat davasında, aralarında dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Emekli Orgeneral Çevik Bir ve Genelkurmay Harekat Başkanı Emekli Orgeneral Çetin Doğan’ın da bulunduğu 14 sanığa verilen müebbet hapis cezalarını onamasının ardından, infaz erteleme talepleri de reddedilen Doğan ve Çevik Bir tutuklanarak Muğla Cezaevi‘ne gönderildi.

Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz daha sonra, Çetin Doğan ve Çevik Bir’in ilerleyen saatlerde alınan kararla, Buca, Kırıklar‘da bulunan İzmir 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu‘na nakledildiklerini bildirdi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi “darbeye teşebbüs” suçundan Bir ve Doğan’la birlikte Ahmet Çörekçi, Aydan Erol, Cevat Temel Özkaynak, Çetin Saner, Erol Özkasnak, Fevzi Türkeri, Hakkı Kılınç, İdris Koralp, İlhan Kılıç, Kenan Deniz, Vural Avar ve Yıldırım Türker‘ê verilen cezaları da onamış, davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi‘ne gönderilen dosya, sanıkların cezasının infazı için Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı‘na gönderilmişti. Başsavcılık mahkeme kararında infaza engel bir durum görmedi. İnfaz erteleme talepleri reddedilen sanıklar hakkında yakalama kararı çıkartılmıştı.

Dönemin Jandarma Genel Komutanlığı Harekat Başkanı emekli korgeneral Hakkı Kılınç da Antalya’nın Manavgat ilçesinde gözaltına alındı.

Çevik Bir ise dün, Bodrum‘dan İstanbul’a gitmek üzere yola çıktıktan sonra, Milas‘ta aracı polis tarafından durduruldu. Milas İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne götürülen Bir, işlemlerinin ardından Milas Adliyesi’ne sevk edildi. Burada savcıya ifade verdiği ifade sonrası eski orgeneral, Muğla Cezaevi’ne gönderildi.

Çetin Doğan ise Bodrum Adliyesi‘ne giderek savcılığa teslim oldu. Doğan, adliye çıkışında polislerin arasında kameralara seslenerek “Adalete teslim oluyorum. Sözün bittiği yerdeyiz. Her şey ortada. Elbette bunun bir sonu gelecek. Sanırım ki bu yüz karası bir şey” dedi.

Doğan’ın avukatı Hüseyin Ersöz de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Bu karardan ileride biz değil, sizler utanacaksınız” ifadelerini kullandı.

Rütbeleri sökülecek

Öte yandan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, hapis cezası kesinleşenlerin rütbelerinin sökülmesi ve er statüsüne düşürülmeleri için Genelkurmay Başkanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı‘na yazı gönderdi.

28 Şubat davasında 103 sanık, “Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak” suçlaması ile tutuksuz olarak yargılanmış, Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi, Nisan 2018’de 103 sanıktan 21’i hakkında müebbet hapis cezası vermişti. 

Davada 68 sanık beraat etti. 10 sanık için zaman aşımının dolması, 4 sanık için de ölmüş olmaları nedeniyle dava düşürüldü. Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Temmuz 2021’de darbeye teşebbüs suçundan 14 sanığa verilen müebbet hapis cezasını onadı.

Kararın ulaşmasının ardından davaya bakan Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi cezaları kesinleştirdi. 3. Daire, haklarında müebbet hapis cezası verilen sanıklardan eski Yükseköğretim Kurulu (YÖK) üyesi Erdoğan Öznal, dönemin YÖK Başkanı Prof. Dr. Halil Kemal Gürüz, eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Hayri Bülent Alpkaya ve dönemin Genelkurmay Adli Müşaviri Muhittin Erdal Şenel‘in eylemlerinin darbe suçuna yardım kapsamında olduğu gerekçesiyle cezanın bozulmasına hükmetti.

Emekli Orgeneraller Çetin Doğan ve Fevzi Türkeri, avukatları aracılığıyla “adil yargılanma hakkının ihlali” iddiasıyla Anayasa Mahkemesi‘ne (AYM)başvuruda bulunmuştu. Başvurularda Doğan ve Türkeri’nin yaş ve sağlık durumu gerekçesiyle de infazın durdurulması talep edilmişti.

AYM bu başvuruya ilişkin henüz bir karar vermedi.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.