Dünya liderleri, Paris Anlaşması gereği, yüzyılın sonuna kadar gezegenin 1,5 santigrat derece ısınmasını engelleme sözü vermişti, ancak şu anda bunun yaklaşık iki katına çıkarma yolundalar.
ABD‘de 5 Kasım’da yapılan seçimlerde yeniden iklim inkarcısı Donald Trump‘ın başkan seçilmesi de iklim eylemleri bakımından endişeleri artırıyor.
1,5C hedefi henüz kaçırılmadı ancak risk büyüyor
Bilim insanları, eşik değerinin bir yıl üzerine çıkılmasının hedefi kaçırdıkları anlamına gelmediğini, sıcaklık artışının yıllar yerine on yıllar bazında ölçüldüğünü söylüyor; ancak bunun daha fazla insanı ve ekosistemi hayatta kalma mücadelesinin eşiğine getireceği konusunda uyarıyor.
Copernicus’un yönetmeni Carlo Buontempo, medeniyetimizin hiçbir zaman şu anki kadar sıcak bir iklimle başa çıkmak zorunda kalmadığını vurguladı: “Bu, kaçınılmaz olarak aşırı olaylara yanıt verme ve daha sıcak bir dünyaya uyum sağlama yeteneğimizi mutlak sınıra kadar zorluyor.”
Deniz buzu da en düşük seviyede
Bilim insanları ayrıca, Arktika deniz buzunun ekim ayında ortalamanın yüzde 19 altında dördüncü en düşük aylık seviyeye ulaştığını, Antarktika deniz buzu kapsamının ise Ekim ayında ortalamanın yüzde 8 altında ikinci en düşük seviyeye ulaştığını tespit etti.
Uzmanlar, İspanya da dahil olmak üzere Avrupa’nın büyük bir bölümünde normalden fazla yağış meydana geldiğini, köyleri vuran ve evleri çamura boğan sel baskınlarında 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini de raporlarında hatırlattı.
İspanya’nın Valencia bölgesine bir yıllık yağış bir günde düştü: En az 95 ölü
İspanya benzeri görülmemiş sel felaketinin ardından kayıplarını arıyor
Valensiya’da ölümcül sel felaketine geç müdahale protestoları: Krala çamur attılar
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), geçen hafta gezegeni ısıtan kirleticilerin konsantrasyonunun 2023’te rekor seviyelere ulaştığını bildirmişti. Örgüt, karbondioksitin insanlık tarihindeki herhangi bir zamandan daha hızlı biriktiğini, konsantrasyonların sadece yirmi yılda yüzde 10’dan fazla arttığını, gezegeni ısıttığını ve aşırı hava olaylarını daha şiddetli hale getirdiğini raporlamıştı.
Buontempo, Bakü‘de düzenlenecek BM İklim Zirvesi (COP29)’nde radikal önlemler alınması gerektiğini belirterek “İklim zorluklarının çözümünde en etkili çözüm, emisyonlar konusunda küresel bir taahhüttür” dedi.