2024’ün kayıtlardaki en sıcak yıl olması neredeyse kesin

Copernicus İklim Değişikliği Servisi, 2024'ün 'yeni bir dönüm noktası' olduğunu ve Cop29 zirvesinde hedeflerin yükseltilmesi gerektiğini duyurdu.

Dünya liderleri, Paris Anlaşması gereği, yüzyılın sonuna kadar gezegenin 1,5 santigrat derece ısınmasını engelleme sözü vermişti, ancak şu anda bunun yaklaşık iki katına çıkarma yolundalar.

ABD‘de 5 Kasım’da yapılan seçimlerde yeniden iklim inkarcısı Donald Trump‘ın başkan seçilmesi de iklim eylemleri bakımından endişeleri artırıyor.

1,5C hedefi henüz kaçırılmadı ancak risk büyüyor

Bilim insanları, eşik değerinin bir yıl üzerine çıkılmasının hedefi kaçırdıkları anlamına gelmediğini, sıcaklık artışının yıllar yerine on yıllar bazında ölçüldüğünü söylüyor; ancak bunun daha fazla insanı ve ekosistemi hayatta kalma mücadelesinin eşiğine getireceği konusunda uyarıyor.

Copernicus’un yönetmeni Carlo Buontempo, medeniyetimizin hiçbir zaman şu anki kadar sıcak bir iklimle başa çıkmak zorunda kalmadığını vurguladı: “Bu, kaçınılmaz olarak aşırı olaylara yanıt verme ve daha sıcak bir dünyaya uyum sağlama yeteneğimizi mutlak sınıra kadar zorluyor.”

Deniz buzu da en düşük seviyede

Bilim insanları ayrıca, Arktika deniz buzunun ekim ayında ortalamanın yüzde 19 altında dördüncü en düşük aylık seviyeye ulaştığını, Antarktika deniz buzu kapsamının ise Ekim ayında ortalamanın yüzde 8 altında ikinci en düşük seviyeye ulaştığını tespit etti.

Uzmanlar, İspanya da dahil olmak üzere Avrupa’nın büyük bir bölümünde normalden fazla yağış meydana geldiğini, köyleri vuran ve evleri çamura boğan sel baskınlarında 200’den fazla kişinin hayatını kaybettiğini de raporlarında hatırlattı.

Yeşil Noktaİspanya’nın Valencia bölgesine bir yıllık yağış bir günde düştü: En az 95 ölü
Yeşil Noktaİspanya benzeri görülmemiş sel felaketinin ardından kayıplarını arıyor
Yeşil NoktaValensiya’da ölümcül sel felaketine geç müdahale protestoları: Krala çamur attılar

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), geçen hafta gezegeni ısıtan kirleticilerin konsantrasyonunun 2023’te rekor seviyelere ulaştığını bildirmişti. Örgüt, karbondioksitin insanlık tarihindeki herhangi bir zamandan daha hızlı biriktiğini, konsantrasyonların sadece yirmi yılda yüzde 10’dan fazla arttığını, gezegeni ısıttığını ve aşırı hava olaylarını daha şiddetli hale getirdiğini raporlamıştı.

Buontempo, Bakü‘de düzenlenecek BM İklim Zirvesi (COP29)’nde radikal önlemler alınması gerektiğini belirterek “İklim zorluklarının çözümünde en etkili çözüm, emisyonlar konusunda küresel bir taahhüttür” dedi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Karacasöğüt’te 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na marina için ÇED gerekli değilmiş

Marmaris'te 1. Derece Arkeolojik Sit alanına yat iskelesi ve turizm tesisi projesine valiliğin verdiği 'ÇED gerekli değil' kararı İdare Mahkemesi'nce de uygun bulundu.

[COP29] Petrol zengini Suudi Arabistan müzakereleri sabote ediyor

Suudi Arabistan delegeleri, Bakü'deki iklim zirvesinde fosil yakıtlardan uzaklaşma, adaptasyon, iklim taahhütleri gibi kritik konulardaki müzakereleri her fırsatta engelliyor.

[COP29] Fosil yakıt sübvansiyonlarını kaldırma koalisyonuna üç ülke daha katıldı

Birleşik Krallık, Yeni Zelanda ve Kolombiya'nın katılmasıyla 'Sübvansiyonlar Dahil Fosil Yakıt Teşviklerinin Aşamalı Olarak Kaldırılması Uluslararası Koalisyonu'na üye ülke sayısı 16'ya yükseldi.

Yerel örgütler ‘nefes alan Türkiye’ için kömürden adil çıkış istiyor

16 yerel iklim ve çevre örgütü, COP29'a kalabalık bir heyetle katılan Türkiye'den kömürden adil bir çıkış takvimini açıklamasını talep etti.

‘Süper zenginlere vergi’ G20 Zirvesi’nin sonuç bildirisine girdi

Rio'da yapılan G20 Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde dünyayı en çok kirleten süper zenginlere ek vergi, iklim finansmanının artırılması yer aldı; 1.5C hedefi teyit edildi

EN ÇOK OKUNANLAR