Dünyaİfade ÖzgürlüğüManşet

2021 yılında tutuklu gazeteci sayısı en yüksek rakama ulaştı

0

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Komitesi‘nin (CPJ) yayımladığı son rapora göre, 2021 yılında tutuklu bulunan gazeteci sayısı en yüksek rakama ulaştı. 1 Aralık itibariyle dünya çapında 293  gazeteci tutuklu.

Raporda, son bir senede en az 24 gazetecinin yaptığı haber nedeniyle öldürüldüğü belirtildi. Öldürülen 18 gazetecinin ise yaptığı haber nedeniyle mi öldürüldüğü netleştirilemedi.

‘CPJ’nin altı yıldır üst üste kaydettiği en yüksek rakam’

Ülkelerin gazetecileri tutuklama nedenlerinin ülkelere göre değiştiği belirtilen raporda, bu yıl tutuklu gazeteci sayısının yüksekliğinin dünyadaki siyasi çalkantıları ve bağımsız haberciliğe yönelik toleransın azaldığını yansıttığı ifade edildi.

CPJ Genel Müdürü Joel Simon, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Bu, dünya çapında hapiste bulunan gazetecilerle ilgili olarak, CPJ’nin altı yıldır üst üste kaydettiği en yüksek rakam. Bu rakam iki içinden çıkılmaz zorluk olduğuna işaret ediyor. Hükümetler bilgiyi kontrol etmek ve yönetmek için kararlı ve bunları yapmak için gösterdikleri çabalar konusunda da oldukça arsızlar.”

Rapora göre cezaevlerinde en fazla gazeteci olan ülke Çin. Ülkede 50 gazeteci tutuklu bulunurken, Çin’i 26 gazeteci ile Myanmar, 25 gazeteci ile Mısır, 23 gazeteci ile Vietnam ve 19 gazeteci ile Belarus takip etti.

Ayrıca, Belarus’u Türkiye, Eritre, Suudi Arabistan, Rusya ve İran‘ın izlediği de kaydedildi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.