2021 yılında tutuklu gazeteci sayısı en yüksek rakama ulaştı

CPJ'nin yayımladığı raporda, bu yıl tutuklu gazeteci sayısında yaşanan artışın dünyadaki siyasi çalkantıları ve bağımsız gazeteciliğe olan toleransın azaldığını gösterdiği belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli sivil toplum kuruluşu Gazetecileri Koruma Komitesi‘nin (CPJ) yayımladığı son rapora göre, 2021 yılında tutuklu bulunan gazeteci sayısı en yüksek rakama ulaştı. 1 Aralık itibariyle dünya çapında 293  gazeteci tutuklu.

Raporda, son bir senede en az 24 gazetecinin yaptığı haber nedeniyle öldürüldüğü belirtildi. Öldürülen 18 gazetecinin ise yaptığı haber nedeniyle mi öldürüldüğü netleştirilemedi.

‘CPJ’nin altı yıldır üst üste kaydettiği en yüksek rakam’

Ülkelerin gazetecileri tutuklama nedenlerinin ülkelere göre değiştiği belirtilen raporda, bu yıl tutuklu gazeteci sayısının yüksekliğinin dünyadaki siyasi çalkantıları ve bağımsız haberciliğe yönelik toleransın azaldığını yansıttığı ifade edildi.

CPJ Genel Müdürü Joel Simon, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

Bu, dünya çapında hapiste bulunan gazetecilerle ilgili olarak, CPJ’nin altı yıldır üst üste kaydettiği en yüksek rakam. Bu rakam iki içinden çıkılmaz zorluk olduğuna işaret ediyor. Hükümetler bilgiyi kontrol etmek ve yönetmek için kararlı ve bunları yapmak için gösterdikleri çabalar konusunda da oldukça arsızlar.”

Rapora göre cezaevlerinde en fazla gazeteci olan ülke Çin. Ülkede 50 gazeteci tutuklu bulunurken, Çin’i 26 gazeteci ile Myanmar, 25 gazeteci ile Mısır, 23 gazeteci ile Vietnam ve 19 gazeteci ile Belarus takip etti.

Ayrıca, Belarus’u Türkiye, Eritre, Suudi Arabistan, Rusya ve İran‘ın izlediği de kaydedildi.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

‘Avrupa’da sıcaklık kaynaklı ölümler 70 yıl içinde üç katına çıkabilir’

Yeni bir araştırmaya göre, küresel sıcaklık artışı 3 derece ile sınırlandırılsa dahi önlemler alınmazsa yüzyıl sonuna kadar 55 bin ek can kaybı meydana gelebilir. Güney Avrupa en büyük risk altında.

Geri dönüşümün davranışsal ekonomisi-2

Türkiye’nin atık yönetim karnesi ciddi anlamda endişe verici. Henüz kendi atıklarımızla ne yapacağımızı yönetemiyorken, Avrupa’nın atıklarının yarısının ülkemize gönderilmesi bu endişeyi daha da derinleştiriyor.

Şirketlerin toplumsal sorumluluğu

Türk şirketleri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik uygulamalarında batılı benzerleri kadar başarılı değil. Ancak bu sadece şirketlerden kaynaklanmıyor, 'öngörülemezlik ortamı' ve toplumsal baskının eksikliği de bunda etkili. 

‘Qou vadis-2’: Ülke nüfusu

Geleceği ile ilgili derin kaygılar duymakta olan nüfus kesimlerinin, Türkiye’nin her yerinde giderek artmakta olduğu bir ortamdayız. Ne kent nüfusu kentte kalabilecek uzun erimli bir gelecek görüyor, ne de kır nüfusu kırda kalabilecek bir durum algılıyor.

[Bir şarkının hikayesi] San Francisco/ Scott McKenzie

Scott McKenzie’nin Hippi kültürünü konu alan 'San Francisco (Saçınıza Çiçek Taktığınızdan Emin Olun)' şarkısı, Beatles’ın 'All You Need is Love'ı ile beraber, 'Summer of Love'ın belirleyici şarkılarından biri olarak kabul edilir.

EN ÇOK OKUNANLAR