ManşetDünyaEditörün Seçtikleriİklim Krizi

2020 İklim Zirvesi’nde ülkelerin taahhütleri beklentileri karşılamadı

0

Birleşmiş Milletler, Birleşik Krallık ve Fransa’nın ortaklaşa ev sahipliği yaptığı 2020 İklim Zirvesi’nde 75 dünya lideri altı saat süren bir çevrimiçi konferansta bir araya geldi.

Paris İklim Anlaşması’nın beşinci yıl dönümüne denk gelen 12 Aralık’ta düzenlenen etkinlikte liderler iklim kriziyle mücadele için karbon kesme planlarına ve iklim etkilerine uyum sağlamak için geliştirecekleri yöntemlere ilişkin taahhütlerini sundu.

Türkiye davet edilmedi

Avrupa Birliği ve Papa Francis’in de yer aldığı etkinliğe 75 dünya lideri katıldı. Ülkesini Paris Anlaşması’ndan çekilmeye zorlayan Donald Trump sebebiyle, toplantıda ABD temsil edilmedi.

Ancak ocak ayında göreve başlayacak ABD’nin yeni devlet başkanı Joe Biden, görevdeki ilk 100 günü içerisinde iklimle ilgili önemli bir etkinlik düzenleyeceğini söyleyen bir bildiri yayınladı.

Türkiye de toplantıya davet edilmedi. Etkinliğin açıklamasında “İklim değişikliğiyle mücadele etmek ve Paris Anlaşması’nı hayata geçirmek için yeni taahhütler vermeye hazır liderleri bir araya getiriyoruz” denildi.

Guterres’den iklim acil durumu daveti

Etkinlikte konuşma yapan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, “Dramatik bir acil durumla karşı karşıya olduğumuzu hala inkar eden var mı?” diye sordu. Guterres, bütün ülkeleri iklim acil durumu ilan etmeye davet etti.

Şu ana kadar 38 ülke iklim acil durumu ilan etti. Bu ilan, herhangi bir bağlayıcılığı olmamasına rağmen ülkelerin iklim konusunda etkili adımlar atacağı sözünü vermesi anlamına geliyor.

‘Kurtarma paketleri fosil yakıtlara ayrılıyor’

G20 ülkelerinin koronavirüs kurtarma paketlerinde fosil yakıt ve yoğun karbondioksit açığa çıkaran sektörlere düşük karbondioksitli sektörlere kıyasla yüzde 50 daha fazla harcama yaptıklarını belirten Guterres şu ifadeleri kullandı:

Covid’in zararlarının iyileştirilmesi için gereken trilyonlarca dolar, gelecek nesillerden ödünç aldığımız paradır. Bu ahlaki bir sınav. Bu kaynakları, gelecek nesilleri parçalanmış bir gezegende bir yığın borçla baş başa bırakacak politikalar için kullanamayız. Bu, kabul edilemez.”

Sharma: 1,5 derece hedefinden uzaktayız

Kasım 2021’de Glasgow ev sahipliğinde gerçekleşecek BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26’ncı Taraflar Konferansı’na (COP26) başkanlık edecek Birleşik Krallık İş Dünyası Sekreteri Alok Sharma ise dünyanın hala Paris İklim Anlaşması’nın gerekliliklerini yerine getirme yolunda olmadığını söyledi. The Guardian’ın aktardığına göre Sharma, şu ifadeleri kullandı:

Dünyadaki ısınmayı 1,5 derece ile sınırlamak ve insanları ve doğayı iklim değişikliğinin etkilerinden korumak için yeterince bir şey yaptık mı? Kendimize karşı dürüst olmalıyız. Bu sorunun cevabı şu anda hayır.”

Sharma, ülkelerden Paris Anlaşması kapsamında ülkelerin beş yıl sonra iklim hedeflerini güncellemesinin istendiğini hatırlatarak COP26 öncesinde Ulusal Katkı Beyanları’nı (NCD) göndermelerini talep etti.

Arjantin’den 2050 yılında karbon nötrlüğü hedefi

Climate Home News’ten Chloé Farand’ın haberine göre Arjantin 2050 yılına kadar karbon nötrlüğünü sağlama taahhüdünde bulundu. Eğer Joe Biden, gelecek yılki seçim vaadini yerine getirirse G20 ülkelerinin yarısından fazlasının net sıfır hedefi olacağı anlamına geliyor.

Anlaşma’yı dahi onaylamayan tek G20 ülkesi olan ve toplantıya davet edilmeyen Türkiye ise böyle bir hedefi olmayan ülkeler arasında yer alıyor.

Jamaika, Panama, Maldivler, Malavi, Nepal ve Vatikan, yüzyılın ilk yarısında emisyonları net sıfıra düşürmeyi amaçlayan ülkeler arasına katıldı.

Büyük karbon salıcıları iklim kararlılığını karşılamadı

Guterres, dünyanın en büyük karbon salıcı ülkelerinin bir kısmının henüz adım atmaya hazır olduklarını göstermedikleri uyarısında bulundu.

Avustralya, Suudi Arabistan, Rusya, Türkiye ve Brezilya zirvede bulunmayan ancak iklim krizine sebep olan sera gazı emisyonlarını en fazla salan ülkelerdendi. Bu ülkeler iklim kararlığını karşılayamayan ülkeler arasında yer aldı.

Fotoğraf: Xinhua

Çin’den kömüre ilişkin açıklama yok

Daha önce 2060 yılında karbon nötr olma hedefini açıklayan Çin ise bu hedefe nasıl ulaşacaklarını sunmakta yetersiz kaldı.  Başkan Xi Jinping merakla beklenen konuşmasında ülkedeki kömür üretimi ve tüketiminin azaltılmasından bahsetmeden Çin’in 2030 iklim planını kademeli olarak güçlendireceğini söyledi.

Devlet Başkanı yaptığı açıklamada ülkenin 2030’a kadar karbon emisyonunu 2005 seviyesine kıyasla yüzde 65 üzerinde azaltacağını söyledi. Ayrıca rügar ve güneş enerjisinin büyümesinin hızlanacağını belirten Xi Jinping, 2019’un sonunda 415 GW olan kapasiteyi 1.200 GW kapasiteye ulaştırma sözü verdi.

Guterres: Tam bir hayal kırıklığı

Etkinliğin ortasında gazetecilerle konuşan Guterres, Çin’in kömür enerjisini kısıtlama veya denizaşırı kömür finansmanını durdurma taahhüdünün eksikliğinin hayal kırıklığı yarattığını söyledi.

Guterres, “Biz ısrar etmeye devam ediyoruz. Her yerde yeni kömürlü termik santral inşa etmeme taahhüdü olmalı” ifadelerini kullandı.

Pakistan kömürlü termik santral inşaatını durduruyor

Çin’in aksine Pakistan tarafından yapılan açıklamada ülkedeki kömürlü termik santrallerin inşasının durdurulacağı belirtildi.

Açıklamada 2030 yılına kadar elektriğin yüzde 60’ının yenilenebilir kaynaklardan üretileceği taahhüdünde bulunuldu.

Diğer büyük yayıcıların da eli büyük ölçüde boş görünüyordu. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, ülkedeki yenilenebilir enerji kapasitesini 2022’ye kadar 175 GW’a, 2030 yılına kadar ise 450 GW’a çıkarmaya yönelik mevcut taahhütlerini tekrarladı.

‘Fransa COP21 mirasını onurlandırmıyor’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise 2025’te petrol, 2035’te doğalgaza yönelik ihracat finansmanını sona erdirme sözü verdi.

Réseau Action Climat France Uluslararası Politika Sorumlusu Lucile Dufour “Hem ulusal hem de uluslararası eylem açısından Fransa, Cop21’in mirasını onurlandırmıyor” ifadelerini kullandı.

Greenpeace yönetici müdürü Jennifer Morgan zirve sonrasında yaptığı açıklamada, “İklim Hırsı Zirvesi’ne katkıda bulunan pek çok ülke ‘hırs’ kısmını görmezden geldi ve görünüşe göre hala fosil yakıt endüstrisine karşı koyacak ahlaki cesaretten yoksunlar” eleştirisinde bulundu.

More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.