İzmir‘in Konak ilçesi belediyesinin ev sahipliğinde, “Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık” projesi kapsamında gerçekleştirilen ‘İklim Zirvesi’ Türkiye ve Avrupa şehirlerinden belediyelerin temsilcilerini bir araya getirdi.
Dün başlayan zirve, Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki “Şehir Eşleştirme-II (Yeşil Gelecek için Şehir Eşleştirme) Hibe Programı (TTGS-II)” kapsamında yürütülen “Farkındalık, İklim ve Çevre için Stratejik Ortaklık (Strategic Partnership for Awareness Climate and Environment) (SPACE)” projesi çerçevesinde düzenlendi.
Konak Belediyesi’nin ev sahipliğinde İzmir Mimarlık Merkezi’nde iki gün boyunca devam edecek olan zirve, yurtdışından ve yurtiçinden katılan belediyelerin iklim kriziyle mücadele deneyimlerini ve iklim alanındaki iyi uygulama örneklerini paylaşmaları için bir platform sağlamasını amaçlıyor.
Konak Belediye Başkanı Mutlu: Yol gösterici ve ufuk açıcı
İklim Zirvesi’nin, Türkiye ve dünyadan deneyimleri paylaşmak için önemli bir platform olduğunun altını çizen Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu şunları söyledi:
“Bugün İzmir ve Konak için çok önemli bir gün. Böyle bir etkinliğe ev sahipliği yaptığımız için onur duyuyoruz. Yerel yönetimler olarak İklim Zirvesi’nde deneyimlerimizi paylaşacağız. Ülkemizden, dünyamızdan deneyimler aynı platformda buluşacak. Birbirimizden öğreneceğiz ve birbirimizle dayanışma içinde olacağız. Dolayısıyla bu zirve hepimiz için yol gösterici ve ufuk açıcı. İklim krizi ile ilgili felaketler dünyanın gündeminde. Türkiye maalesef bu sorunu en yoğun yaşayan coğrafyalardan biri. Geçtiğimiz günlerde İzmir, yaşanan orman yangınları nedeniyle kentin özellikle kuzeyindeki yaşam destek alanlarını büyük ölçüde yitirdi. Yakın geleceğimizi daha da tehdit eden bu soruna karşı önlemler almak ve kentlerimizi dirençli hale getirmek zorundayız. Birbirimizden güç almak ve ertelemeden çalışmayı başlatmak için bir aradayız.”
Konak SECAP yıl sonunda tamamlanacak
İklim krizi ile mücadele konusunda belediyesinin yürüttüğü çalışmalardan örnekler veren Mutlu, imzacısı oldukları Belediye Başkanları Sözleşmesi‘ne göre, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunu yüzde 40 azaltmayı hedeflediklerini belirtti:
“Bunun için de Yerel İklim Eylem Planı’nı başlatıyoruz. 2022 yılında çalışmalarına başlayan Konak Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı, yani Konak SECAP’ın çalışmalarını da 2024 yılı sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Sıfır atık konusunda Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile yürüttüğümüz bir projemiz var. “Kapsayıcı Sıfır Atık Yönetimi ve Sosyal Uyumun Güçlendirilmesi Projesi” ile sıfır atık modelini geliştirmeyi, altyapısını sürdürmeyi, atık toplamayı ve bunun için de ekipman sağlamayı hedefliyoruz. 111 mahalle muhtarımız ile toplantılarımız başladı, ağustos sonunda sıfır atık projemizin başlangıcını yapıyoruz.”
Mutlu, görevlerinin geleceğe yeşil bir dünya bırakmak için dirençli bir İzmir ve Konak yaratmak olduğunu belirtti.
Acar: İklim Eğitim Merkezi’nin temelini atacak
Zirvenin açılış konuşmasını yapan SPACE Proje Koordinatörü Ece Acar da, 12 aylık projenin gençlere ve çocuklara erişim için pek çok bileşeni bünyesinde barındırdığına dikkat çekti. Yerel düzeyde iklim krizine dair hayata geçirilen iyi uygulama örneklerini yerinde incelediklerini anlatan Acar, zirvede bunun çıktılarıyla şekillendireceklerini İklim Eğitim Merkezi’nin kurulumu ve tasarımı için oldukça kıymetli doneler topladılarını bildirdi.
Tuğrulöz: Daha yaşanabilir bir Konak ve İzmir için
Sosyal İklim Derneği Başkanı Gaye Tuğrulöz ise çıkış noktaları olan iklim krizinin genç neslin en büyük sorunu ve bir çevre hakkı ihlali olduğunu vurguladı:
“Buradan yola çıkarak çocukların ve gençlerin daha fazla farkındalık sahibi olabileceği, daha çok birbirleriyle çalışarak örgütlenerek, dayanışarak karar alabilecekleri bir merkez oluşturmak istedik. Buradan çıkan sonuçlarla beraber çocukların ve gençlerin daha yaşanabilir Konak, daha yaşanabilir bir İzmir için beraber projeler, etkinlikler ve faaliyetler gerçekleştirmesi için onları desteklemek istiyoruz” dedi.
Arnaudo: Birbirimizin tecrübelerinden faydalanma olanağı bulduk
Projenin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Saluzzo Belediyesi Avrupa Proje Yöneticisi Silvia Arnaudo da, “Özellikle sürdürülebilirlik ve iklim üzerine yapılan projelerde görev alıyorum. Bu projenin parçası olmaktan gurur duyuyorum. Bu proje sayesinde birbirimizden bir şeyler öğrenme olanağına sahip olduk, birbirimizin tecrübelerinden faydalanma olanağı bulduk. Görüş alışverişi ve tartışmalar sonucu yeni inovasyonlara temel oluşturacak çalışmalar yaptık. Hepimizin bugün burada bir arada olması çok önemli bir gelişme. Bütün dünyada iklim en önemli konu ve buna yönelik iş birliği son derece önemli. Bugün ve yarınki zirveyi çok önemli buluyorum. Konak Belediyesine de organizasyondaki destekleri için teşekkür etmek istiyorum” diye konuştu.
Grossmaas: Sorun da küresel çözüm de
Zirveye katılan Almanya’nın Hamm Belediyesi İklim Uyum Yöneticisi Wilma Grossmaas ise kentlerinin iklim değişikliğinden ciddi anlamda etkilendiği bilgisini verdi:
“Altyapımızın eksik kaldığı yerlerde sel ve kuraklık gibi sorunlarla karşılaşıyoruz. Yeni iklim koşullarına adaptasyon sağlanması bizim için önemli. İklim değişikliğinin yarattığı sorunlar küresel sorunlardır, birbirimizden öğreneceğimiz iyi uygulama örnekleri çok önemli. Önümüzdeki yol kolay olmayacak, sınır tanımayan iş birlikleri gerektirecek. Hepimizin katkısı gerekiyor bunun için. Kolektif hareketin önemli olduğunu düşünüyoruz, sadece kendi şehirlerimiz değil tüm dünya için bunun böyle olduğunu düşünüyorum.”.
Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Ceyhan Çiçek belediyeye desteklerini belirtirken, Central Project Management Agency Türkiye Proje Takım Lideri Daiva Matoniene, geçen hafta İzmir’de yaşanan orman yangınlarına dikkat çekti. yangınların sayı ve genişlik olarak arttığını anlattı.
iklim Zirvesi’ne Avrupa’dan Hamm Belediyesi’nin (Almanya) yanı sıra , Saluzzo Belediyesi (İtalya), Gulbene Belediyesi (Letonya), Nice Belediyesi (Fransa), Barselona Belediyesi (İspanya), Vilnius Belediyesi (Litvanya), Manresa Belediyesi (İspanya), Ljubljana Belediyesi (Slovenya), Ptuj Belediyesi (Slovenya) ve Ilok Belediyesi’nden (Hırvatistan) temsilciler katıldı.
Zirvede, Konak Belediyesi tarafından konuklara dikilmek üzere 180 adet ağaç fidanı da dağıtıldı.