Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 75’inci oturumunun genel tartışmasında açıklama yaparak ülkenin yeni iklim hedefleri hakkında bilgi verdi.
Devlet başkanı, Çin’in 2030 yılına kadar karbon emisyonlarını zirveye çıkarmayı ve 2060 yılına kadar da karbon nötrlüğünü sağlamayı hedeflediğini duyurdu.
Salgından çıkarılan dersler
CGTN’nin aktardığına göre Jinping açıklamasında Covid-19 salgınından çıkarılan derslerden birinin, insanlığın yeşil kalkınma yolunu ve yeşil bir yaşam tarzını takip etmesi gerektiği olduğuna vurgu yaptı.
“Paris İklim Anlaşması, yeşil ve düşük karbonlu kalkınmaya doğru küresel dönüşümün genel yönünü temsil ediyor” diyen devlet başkanı tüm ülkeleri gezegeni korumak için kararlı adımlar atmaya çağırdı.
Ayrıca, tüm ülkeleri yenilikçi, koordineli, yeşil, açık ve paylaşılan kalkınma kavramlarını benimsemeye, yeni bir teknolojik yenilik ve sanayi devriminin getirdiği tarihi fırsatı değerlendirmeye ve küresel ekonominin yeşil iyileşmesini teşvik etmeye davet etti.
‘Adil dönüşüm süreci vurgulanmalı’
Draworld Çevre Araştırma Merkezi Direktörü Zhang Shuwei konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Çin’in 2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma taahhüdü, dünyanın daha iddialı iklim hedeflerine çok ihtiyaç duyduğu kritik bir anda geliyor. Bu taahhüt, küresel ısınmayı 2 derecede tutmaya yönelik patikalarla da son derece tutarlı ve Çin’in büyük bir güç olarak sorumluluğunu yansıtıyor. Bu şüphesiz küresel iklim eylemine önemli bir ivme kazandıracaktır” dedi. Shuwei sözlerini söyle sürdürdü:
2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak, Çin’in 2030’da emisyonlar zirve yaptıktan sonra sürekli ve hızlı bir emisyon azaltımı için 30 yıla sahip olacağı anlamına geliyor. Enerji, ulaşım, sanayi, inşaat ve tarım sektörleri dahil olmak üzere birçok sektörün geçişinde önemli bir etki oluşturacak. Hedeflerin gerçekleştirilmesini sağlamak için karbon fiyatlandırması gibi bazı politika araçlarının kullanılmasını bekliyoruz. Hızlı dönüşüm sürecinin adil ve yönetilebilir olması gerektiği de vurgulanmalı.
‘Açıklama işbirliği kararından sonra geldi’
Yenilikçi Yeşil Kalkınma Programı (iGDP) İcra Direktörü Hu Min ise yaptığı açıklamada, Çin’den gelen haberin zamanlamasına dikkat çekti. Min, şu ifadeleri kullandı:
Çin, düşük karbona geçiş konusunda güçlü, uzun vadeli bir siyasi sinyal gönderen ilham verici bir hamle yaptı. Duyuru, her iki tarafın iklim eylemi konusunda işbirliği yapma kararlılığını yansıtan AB-Çin liderlerinin sanal toplantısından bir hafta sonra yapıldı.
Yakın gelecekte daha somut uygulama planlarının yayınlanmasını bekleyebiliriz. Çin’deki bölgesel ve yerel yönetimlerin de emisyon azaltım planları hazırlayacağını umuyoruz.
Bununla birlikte Min, “2060 yılına kadar karbon nötrlüğüne ulaşmak kolay bir iş değil, büyük teknolojik atılımlar ve büyük ölçekli yatırımlar gerektiriyor. Bu da, yalnızca güçlü politikalar ve uygulama planları ile güvence altına alınabilir” ifadelerini kullandı.
Çin’in açıklamasının önemi
Çin, dünyanın en büyük karbon emisyonunu yapan ülke. Bu nedenle verilen söz uygulamaya geçildiğinde bu, küresel ısınmada 0.3 derece kadar bir fark yaratabilir. Çin yönetiminin hedefi, Paris Anlaşması ve “well below” (Paris Anlaşması’nın küresel ortalama sıcaklık artışını 2° C’nin çok altında tutma çağrısı) hedefiyle de uyumlu olarak değerlendiriliyor. Zirvede verilen hedef sözünün ilerleyen tarihlerde geriye doğru revize edilmesi bekleniyor.
Söz konusu yeni hedef, ayrıca yeni fosil yakıt yatırımı yapılmayacağı anlamına da geliyor, zira, yeni bir fosil yakıt tesisisinin ortalama inşaatı 10 yıl civarında sürüyor.