Uncategorized

Büyükçekmece’de seçimin iptali talebi reddedildi

0

AKP’nin Büyükçekmece seçimlerinin ‘seçmen kayıtlarında usulsüzlük yapıldığı’ gerekçesiyle ertelenmesi talebi, İl Seçim Kurulu’nca reddedildi.

AKP’nin itirazında “usulsüz seçmen kayıtlarının seçim sonuçlarını etkileyecek derecede olduğu” ileri sürülmüştü.

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Büyükçekmece İlçe Başkanlığı, ilçede ‘usulsüz seçmen kaydı yapıldığını’ gerekçe göstererek seçimin iptali için İl Seçim Kurulu’na başvurdu. Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın
2019/2708  no’lu soruşturma evrakındaki gerekçelere ve mülkiye başmüfettişlerinin incelemelerine dayanılarak yapıldığı belirtilen başvurunun dilekçesinde “usulsüz seçmen kayıtlarının seçim sonuçlarını etkileyecek derecede olduğu” öne sürüldü.

Ancak talep, İl Seçim Kurulu tarafından reddedildi.

‘YSK’ye gitmeye henüz karar vermedik’

AKP Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz başvurunun iptaliyle ilgili şunları söyledi: “Büyükçekmece’ye yönelik bir müracat olmuş, İl Seçim Kurulu bunu reddetmiştir. YSK Son merciidir. YSK’ye şu anda gidilmiş değil, gidelim mi gitmeyelim mi diye net bir kararımız henüz yok. Usulsüz seçmen kaydından dolayı nüfus müdürü şu anda tutuklu. 20 binin üzerinde bir rakamdan bahsediliyor. Buna ilişkin soruşturma halen sürüyor.”

Büyükçekmece’de durum neydi?

Kesin olmayan sonuçlara göre, Büyükçekmece’de CHP’li aday Hasan Akgün oyların yüzde 50.34’ünü (72 bin 853 oy), eski İBB Başkanı, AKP adayı Mevlüt Uysal ise oyların yüzde 47.75’ini (68 bin 671) almıştı. 
Toplam seçmen sayısının 174 bin 661 olduğu ilçede 148 bin 68 kişi sandık başına gitmişti. İlçede kullanılan geçersiz oyların sayısı 26 bin 593’tü.

AKP’nin itirazları sonrasında ilçede yapılan yeniden sayımda AKP lehine 72 oy, CHP lehine de 72 oy kaydı yapılmıştı.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı (YSK) Sadi Güven de, 22 Ocak tarihinde yerel seçime ilişkin olarak yaptığı açıklamada, “Mükerrer seçmen de sahte seçmen de hayali seçmen de yok” demişti.

You may also like

Comments

Comments are closed.