Kadın

“Orası bayan yanı”

0

Radikal Gazetesi’nin haberine göre Ankara-Eskişehir hattında sefer yapan hızlı trende tek başına yolculuk eden kadınların yanına erkekler oturtulmuyor. Durum, bir grup genç erkeğin boş yer olmasına rağmen, bu koltuklar “bayan yanı” olduğu için bilet alamamasıyla ortaya çıktı. TCDD bunun kadınların talebi olduğunu söylüyor.

Hızlı trenle Ankara’ya gitmek isteyen dört genç TCDD’nin müşteri hattı numarasını arayarak bilet ayırtmak istedi ancak telefona çıkan operatör, trendeki oturma düzenine baktıktan sonra 4 arkadaşın trene binemeyeceğine karar verdi.

Gençlerden birisi şunları aktardı: “Operatör, sadece tek oturan kadın yolcuların yan koltuklarında yer olduğunu, buraların da yine kadınlar için ayrıldığını söyledi. Bunun üzerine başka tren de olmayınca Ankara’ya otobüsle gitmek zorunda kaldık.”

Ankara Garı’nda benzer bir uygulamadan mağdur olan yolcuların konuyu ilettiği danışma görevlileri ise her hızlı trende, tek başına yolculuk edebilmeleri için kadınlara kontenjan ayrıldığını, yanlarına erkeklerin oturtulmadığını anlattı. Görevliler, tek başına yolculuk etmek isteyen kadınların “yanımıza erkek oturunca rahat edemiyoruz” şikayetinde bulunduğunu, bunun üzerine belli sayıda koltuğun kadınlara ayrıldığını savundu.

TCDD yetkilileri ise, uygulama ile ilgili resmi talimat bulunup bulunmadığı sorusu üzerine, “Talimatı Genel Müdür vermedi. Bayanların yeri ayrı. Bir beyin yanında boşluk varsa, bilet almak isteyen bayana sorulur, isterse o yer verilir. Aynı şey erkekler için de geçerli. Ama bir yer için mutlaka satış yapılır” dedi.

Türkiye’nin ilk hızlı treni olan Eskişehir-Ankara hızlı treni, iki kent arasını 1 saat 25 dakikada alıyor. Tren, 6 setten oluşan vagonlar, business ve ekonomi vagonları olarak ayrı ayrı dizayn edildi. Hızlı tren tek seferde 419 yolcu taşıyabiliyor.

More in Kadın

You may also like

Comments

Comments are closed.