LGBTİ+Manşet

Homofobide son nokta: Ölüm tehditleri nedeniyle kaldırılan videoya bir de TCDD’den suç duyurusu

0

Türkiye’de son yıllarda AKP, MHP ve Yeniden Refah ve HÜDA-PAR gibi iktidar ortağı partilerce bir söylem haline getirilen LGBTİ+‘lara yönelik nefret, toplumun bir kesiminde de kendisini gösteriyor. Kaos GL‘nin yayınladığı “Ayrımcılığa, baskıya, şiddete nefrete karşı el ele” kamu spotunda yer alan oyuncu ve şirket de ölümle tehdit edildi. Hakaret ve nefret söylemlerinin yapıldığı oyunculara herhangi bir zarar gelmemesi adına Kaos GL Derneği videoyu yayından kaldırdı.

Dernek videoyu kaldırma nedenini şöyle açıkladı:

“Nefrete karşı el ele’ diyerek paylaştığımız, LGBTİ+’ları hedef alan kamu spotuna karşı dayanışmayı, birlikte yaşamı gösteren gerçek kamunun sesi bir kamu spotu örneği olmasını ümit ettiğimiz videoyu izleyen, elimizi havada bırakmayan herkese teşekkür ederiz. Maalesef, nefrete karşı videoya bile tahammülü olmayanlar; Kaos GL olarak bizim ne yazık ki alışık olduğumuz bir nefret operasyonunu tekrar devreye soktu. Bu operasyonun bu seferki hedefi sadece biz olmadık. Filmi çeken şirket ve filmde yer alan oyunculara hakaret ve ölüm tehditlerine kadar vardı iş. Uzattığımız eli tutan kimsenin kirpiğine zarar gelmesini istemeyiz. Bu sebeple videoyu yayından kaldırdık. Ancak biz elimizi uzatmaya 29 yıldır olduğu gibi devam edeceğiz. Biliyoruz ki o el havada kalmayacak…”

TCDD’den suç duyurusu

Sosyal medyada paylaşıldıktan sonra viral olan LGBTİ+’ların yaşam hakkını toplumsal barış mesajıyla aktaran video sosyal medyada hedef gösterildi. Ardından Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD), kamu spotu hakkında Marmaray‘da bir vagonda çekildiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Kaos GL’nin aktardığına göre; TCDD suç duyurusunda bulunduğunu şöyle duyurdu:

“Söz konusu kısa film 30 Kasım 2019 tarihinde mekân kullanma ücreti karşılığında park yerinde bekleyen boş bir tren setinde çekilmiştir.

“Söz konusu filmin çekimleri için kurumumuza yapılan 29 Kasım 2019 tarihli başvuruda, bir sosyal medya platformu için reklam çekileceği belirtilmiş, çekilen film dört yıl sonra farklı bir amaçla gösterime sunulmuştur.

“Başvuruyu yapan reklam ajansı ticari bir reklam çekimi yapılacağı algısıyla yanıltıcı beyanda bulunmuştur.

“Konuyla ilgili olarak 2019 yılında yaptığı başvuruda doğru olmayan beyanlarda bulunan yapımcı ve yapım şirketi nezdinde hukuki girişimlerimizi başlattığımızı ifade ederken kurumsal olarak da izin süreçleriyle ilgili inceleme süreci başlattığımızı kamuoyuna duyururuz.

“Günde yüzbinlerce vatandaşımıza hizmet verirken böyle bir tartışmanın içerisinde olmaktan büyük üzüntü duyduğumuzu belirtir saygılarımızı sunarız.”

More in LGBTİ+

You may also like

Comments

Comments are closed.