Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Istrancalar’da Koza Altın A.Ş.’nin altın madenine karşı dava açıldı

0

KIRKLARELİ – Korfaz‘a bağlı Kula köyünde 18,2 hektarlık alanda altın ve gümüş madeni için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir kararı’na yapılan itirazlara rağmen onayın iptal edilmemesi sonrası dava açıldı. Davayı Kula Köyü Muhtarlığı adına açan Avukat Dilara Güzel, “Alanın tamamına yakını meşe ve kayın ormanı. Köylülerin geçim kaynaklarından biri ormancılık. Ormancılık faaliyetlerinin biteceğinden köy halkı ekonomik olarak kayba uğrayacak. Bu alanda coğrafi işarete sahip meşe balı üretiliyor. Üstelik bölge, arıcılıkta ve özellikle Trakya arısında, mutlak koruma altında” dedi.

Edirne İdare Mahkemesi’nde 14 Mayıs’ta davayı açan Güzel, ÇED kararının neden iptal edilmesi gerektiğini ise şöyle açıkladı:

“Dava konusu edilen projenin özellikleri nedeni ile çok geniş alanda çevresel zararlar ortaya çıkacak. Bu kapsamında açılacak yollar, inşa edilecek tesisler, milyonlarca ton hafriyat, patlatmalar, kesilecek ve tahrip edilecek ormanlar, yer altı ve yerüstü sularının kirlenmesi nedeni ile göreceği zararlar yani bir bütün olarak havanın, suyun, toprağın; kısacası doğal ortamın ve peyzaj bütünlüğünün neticede çevrenin çok ciddi tahrip edileceği gerçeği karşısında; yaşam hakkı olarak kabul ettiğimiz çevre hakkı kapsamında bu proje hakkında verilen ÇED Gerekli Değildir kararının derhal iptal edilmesi gerekiyor.”

‘Ağır metal kirliliği, kronik hastalıklar ve kansere zemin hazırlayacak’

Verilen onay, Istrancalar‘da binlerce ağacın kesilmesine ve binlerce tonluk cevher ve atık çıkacak proje nedeniyle bölgedeki ekosistemin tahrip edilmesine neden olacak.

Pek çok kez örneğine rastlanıldığı gibi; şirketin izin aldığı alanın büyüklüğü, ÇED raporuna gerek duyulmaması için (25 hektar ve üzeri için ÇED raporu gerekli tutuluyor) 18,2 hektarla sınırlı tutulmuş durumda.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Avukat Güzel, “Açık ocak madenciliği metodu ile altın ve gümüş cevherinin elde edilmesi amaçlanıyor. Bu yöntemle elde edilen madenin ekonomik ömrü yaklaşık üç, dört yıldır. Kısa sürede kar elde etmek isteyen şirket, bu proje ile hem doğal yaşama zarar verecek hem de madencilik faaliyetleri ile yaratılacak olan, toprak ve suyun ağır metal kirliliği, kronik hastalıklara ve özellikle de kanser hastalıklarına zemin hazırlayacak” ifadelerini kullandı.

Bölgedeki incelemeler, doğal ve kültürel varlıkları ortaya çıkarmıştı

Verilen onayın ardından Doku Derneği Başkanı Göksal Çidem ve yönetim kurulu üyesi Av. Ozan Topuz, Prof. Dr. Doğan Kantarcı ve Prof. Dr. Doğanay Tolunay, İTÜMAK’tan (İstanbul Teknik Üniversitesi Mağaracılık Kulübü) Hakan Eğilmez ve beraberindeki heyet bölgeyle ilgili hukuki ve bilimsel incelemeler yapıldı.

Sahada çalışan ekipler, bölgenin doğal ve kültürel varlıklarını yöre halkına ve ilgili kurumlara bilgilendirmelerde bulundu.

Heyet, SİT alanı olarak ilan ettirdikleri lokasyonun çalışmasını genişleterek mağaralar, endemik türler ve kültürel varlıklar keşfetti. Çalışmalar hala sürdürülüyor.

‘Şirketin ilk girişimi değil, hukuka aykırı’

Projenin sahibi şirket, Koza Altın İşletmeleri A.Ş.‘ye Kırklareli’de daha önce de aynı bölgede, aynı amaçla planladığı proje için 2015’te “ÇED gerekli” kararı verildiğini de hatırlatan Avukat Güzel, “2015’te ÇED Gereklidir verilen projeye, aradan geçen dokuz yıl sonunda hiçbir değişiklik olmamasına rağmen ÇED Gerekli Değildir kararı verilmesi ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesinin 2. fıkrası kapsamında, hukuka aykırıdır” dedi. Güzel son olarak şunları aktardı:

İliç’in ve Soma maden faciasının acıları hala yüreğimizde derin bir yarayken, ÇED Gerekli Değildir kararının arkasında sığınan şirketlere kurban etmeyeceğimizi, gelecek nesillere içilecek su, soluyacak hava ve oturulacak bir karış toprak bırakmak için mücadele edeceğimizi, Kula Köyü halkının, Avrupa kırmızı orman karıncasının, Trakya Arısının ve birçok canlının yaşam hakkını her daim savunacağımızı, bunu ihlal edenlerden hukuk önünde hesabını soracağımızı, doğal yaşamı örgütlü mücadele ile her daim savunacağımızı buradan bildiriyorum. “

Istrancalar’da altın madeni için ÇED gerekli görülmedi: Orman yok edilecek

Ne olmuştu?

Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü 3 Nisan 2024’te, Kofçaz ilçesi, Kula köyünde 18,2 hektarlık alanda Koza Altın İşletmeleri A.Ş.‘ye altın-gümüş madeni projesi için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir’ kararı verilmişti.

Madende ocaktan alınacak malzeme miktarı altın için bir yılda 310 bin 481 ton, 123 bin 750 ton cevher  ve 186 bin 731 ton pasa olarak belirtilmişti.

Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları ve vatandaşlar bir araya gelerek ÇED gerekli değildir kararına karşı Kırklareli Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçeleri verilmişti.

İtirazlara rağmen 17 Nisan 2024 tarihinde Kula Köyü Muhtarlığına tebliğ edilen kararla sürecin devam ettiği öğrenildi.

You may also like

Comments

Comments are closed.