EkolojiManşet

Istrancalar’da altın madeni için ÇED gerekli görülmedi: Orman yok edilecek

0

Kırklareli‘nin Korfaz ilçesine bağlı Kula köyünde 18,2 hektarlık alanda altın ve gümüş madeni için ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Gerekli Değildir Kararı’ verildi. Kararla birlikte Istrancalar‘da binlerce ağaç kesilecek ve binlerce tonluk cevher ve atık çıkacak proje nedeniyle bölgedeki ekosistem tahrip edilecek. Ancak şirketin izin aldığı alanın büyüklüğü, ÇED raporuna gerek duyulmaması için (25 hektar ve üzeri için ÇED raporu gerekli tutuluyor) 18,2 hektarla sınırlı tutulmuş durumda.

Akın İpek’in FETÖ’den yargılanması üzerine 2015’te Hazine’ye devredilerek kayyum atanan Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından yapılacak altın ve gümüş madeni projesinde bir yılda 310 bin 481 ton malzeme çıkartılması planlanıyor. Bunun 123 bin 750 tonunun cevher olması beklenirken 186 bin 731 tonunun ise atık, yani pasa olması planlanıyor.

Cevherin çıkarılacağı alan ve nakliye edileceği güzergahtan varacağı noktayı gösterir harita- ıstranca, orman

Cevherin çıkarılacağı alan (proje alanı) ve nakliye edileceği güzergahtan varacağı noktayı (Koza Altın İşletmeleri Kaymaz Altın Madeni) gösterir harita

İliç’te geçtiğimiz Şubat ayında yaşanan felakete rağmen Kırklareli’nde de altın madeni açılması ve hatta bu maden için ÇED’in bile gerekli görülmemesi ise Bakanlığın ne çevresel etkilere ne de bölgede yaşayanların sağlıklarına etki edebilecek olası durumlara dikkat etmediğini gösteriyor.

Karar Kırklareli Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğünce 3 Nisan’da duyuruldu. Kamuoyuna yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:

Kırklareli İli, Kofçaz İlçesi, Kula Köyü Mevkiinde S:86850 ruhsat no.lu sahanın 18,2 hektarlık bölümünde Koza Altın İşletmeleri A.Ş. tarafından gerçekleştirilmesi planlanan ‘S:86850 Ruhsat No.lu Altın-Gümüş Madeni (Ocaktan Alınacak Malzeme Miktarı: 310.481 ton/ yıl (123.750 ton/yıl Cevher + 186.731 ton/yıl Ekonomik Olmayan Kayaç/ Pasa)’ projesine İl Müdürlüğümüzce ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı‘ verilmiştir.”

Binlerce ağaç kesilecek

Aynı şirketin 2014 sonunda yine aynı noktada gümüş ve altın çıkarmak için yaptığı başvuru sonucunda ise Ocak 2015’te ÇED’in gerekli olduğu yönünde bir karar çıkmıştı.

2022’de yapılan başvuruda ise birtakım değişiklikler yapıldığı görüldü. 2022’de yapılan başvuruda açılacak maden ocağının “Petrol, Doğalgaz, 3 ve 4. Grup Madenler” sektörü içerisinde sınıflandırıldığı dikkat çekti. 2014’te yapılan başvuruda ise bu sektör kapsamına “1, 2 ve 5. Grup Madenler” giriyordu.

2022’de yapılan başvuruda ise projenin bedelinin 2 milyon 900 bin TL olduğu belirtilmişti.

Açık ocak işletmesinin yapılacağı madende üretim faaliyetlerinin üç yıl sürmesinin öngörüldüğü ifade ediliyor.

Ayrıca projenin yapılacağı alanda orman varlığı söz konusu. Alanda 1998 adet ağaç bulunuyor. Bölgede kayın ve meşe ağaçları var.

Proje bölgede yapılan arıcılığa da olumsuz etkide bulunacak. Proje dosyasında bölgede proje yapılması durumunda ne gibi sorunlar ortaya çıkacağı söylere sıralandı:

  • Koloni kayıpları
  • Arıcılık alanı kaybı
  • Balarılarının tarlacılık (nektar, polen ya da su topladığı) yaptığı alanların kaybolması
  • Proje alanında meydana gelecek faaliyetler sonucunda meydana gelen tozun arıcılık faaliyetleri ile etkileşmesi
  • Yapım aşamasında meydana gelecek trafik sonucu balarısı kayıpları
  • Proje faaliyetleri (Işık, gürültü vb.) ile kolonilerin rahatsız olması

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.