TürkiyeManşetTarım-Gıda

Ziraat Bankası borcunu ödeyemeyen çiftçilerin tarlalarını satışa çıkardı

0

Türkiye‘de tarım ve hayvancılığı desteklemek için kurulan Ziraat Bankası’nın internet sitesinde, borcunu ödeyemeyen çiftçilerin el konulan tarla ve bağ bahçeleri satılmaya başlandı.

Sözcü gazetesinden Latif Sansür‘ün haberine göre bankanın internet sitesindeki ilanlarda 890’ı tarla bağ ve bahçe, 120’si arsa toplam 1940 gayrimenkul satışta bulunuyor. Türkiye’nin her yerinden gayrimenkullerin yer aldığı ilan sayfasında 10 bin liralık buğday tarlaları da var, 1 milyon liralık bahçeler de.

‘Çiftçilerin üretimden uzaklaştırılmaması gerekiyor’

Çiftçinin elinden alınan ve bankanın satışa çıkardığı toprağın başka bir çiftçiye geçmediğini söyleyen Aydın Efeler Ziraat Odası Başkanı Mehmet Kendiroğlu şunları söyledi:

Bankanın satışa çıkardığı toprak başka bir çiftçiye geçse belki bir teselli olacak, ama maalesef başka bir çiftçiye geçmiyor. Çiftçi olmayan farklı ellere geçiyor, bu bizi çok üzüyor. Özellikle pandemi sürecinde üretimin ne kadar değerli ve önemli olduğunu gördük. Çiftçimizin bu tür uygulamalarla üretimden uzaklaştırılmaması gerekiyor. Elindeki toprağı aldığımızda o üretimden dışarı çıkacaktır. Çiftçiyi üzmek yerine biraz rahatlatmak gerekir.”

‘Borçlar yapılandırılmalı’

Üreticinin son yıllarda sürekli artan bir sıkıntılı süreç yaşadığını da sözlerine ekleyen Mehmet Kendiroğlu, çiftçinin borçlarının yapılandırılması gerektiğini kaydetti.

Kendiroğlu, “Çiftçimiz son üç yıldır gittikçe artan sıkıntılı bir süreç yaşıyor. Özellikle bu yıl pandemi nedeniyle sıkıntı çok arttı. Tarım bakanımızla görüştük. Çiftçilerin borçlarının mümkünse faizsiz, değilse çok düşük faizle beş yıla taksitlendirilmesiyle nefes alabileceğini ilettik. Kısım kısım bazı erteleme ve ötelemeler oldu ama çiftçimizi rahatlatan bir şey olmadı” şeklinde konuştu.

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.