Doğa MücadelesiEkolojiManşet

Göktürk’te mücadele sürüyor: Belediyenin değişmesinden sonra bakanlık vasıtasıyla yaptırıyorlar

0

Demirören Grubu’nun kredi borçlarına karşılık Ziraat Bankası’na geçtiği belirtilen İstanbul‘un Göktürk Mahallesi’ndeki Kemer Country Golf Sahası‘na, Emlak Konut GYO’nun konut inşaatı projesine karşı bölge sakinlerinin mücadelesi sürdürüyor. ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’, dün (21 Kasım’da) İBB Meclisi‘nin kasım ayı toplantısı öncesi CHP Grubu‘nu ziyaret ederek, projenin durdurulması konusunda destek istedi. CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise “Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesinden sonra yaptıramadıkları şeyleri bakanlık vasıtasıyla yaptırıyorlar. Çok değil, altı ay sonra o da değişir. O bakanlık ellerinden gittiğinde, mutlaka bunun geriye dönüşü olur” dedi.

Anka Haber Ajansı‘nın aktardığına göre; Proje ile ilgili iki kez yürütmeyi durdurma kararı verilmesine karşılık, inşaat çalışmaları hala sürerken, ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ üyeleri dün İBB Meclisi toplantısı öncesi CHP grup üyelerini ziyaret etti.

‘Türkiye’mizin bütün yeşil alanlarına bir çökme operasyonu yapılıyor’

Görüşmeye CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, CHP Meclis üyeleri Gülsüm Polat, Ali Haydar İşgar katıldı. Görüşmede, ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ sözcüsü Gülseren Onanç şunları söyledi:

“İki hafta önce Eyüpsultan Belediyemizi ziyaret ettik. Oradaki belediye meclis üyelerine yapılan usulsüzlükleri söyledik. Bir an önce yapılması gerekenleri söyledik, aksiyon almalarını talep ettik. Şu ana kadar yapılan herhangi bir aksiyon yok. Türkiye’de ve İstanbul’da şöyle bir süreç var; ‘Cumhurbaşkanlığı Kararı’ ve ‘Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Rezerv Yapı Alanı’ diye. İstanbullumuzun ve Türkiye’mizin bütün yeşil alanlarına bir çökme operasyonu yapılıyor. Bu çökme operasyonları daha sonra belediyelerin ruhsat ve inşaat süreçlerine giriliyor ve sizlerde belediyelerde hem ilçe hem de büyükşehir belediyesi bize göre büyük suçun bir şekilde ortağı haline getiriliyor. Bu rezerv yapı alanı denilen sürecin bir an önce İBB Meclisi tarafından durdurulması ve itiraz edilmesi gerekiyor.

Bizim alanımız, aslında bir yeşil alan, 30 yıldır bizim kendi ellerimizle büyüttüğümüz, baktığımız bir yeşil alan ama Demirören’in özgür basını sonlandırmak üzere Doğan Medya’yı satın almak için Ziraat Bankası’ndan usulsüz kredisine alet edilmiş bir yeşil alandan söz ediyoruz. Bizim yeşil alanımız maalesef bu usulsüz kredinin bir teminatı olarak gösteriliyor.

Şu anda 358 bin metrekarelik yeşil alanımızın üzerine haksız, hukuksuz bir yapılaşma oluyor. Biz 22 gündür buna direniyoruz. Büyükşehir Belediyesi’ni de ilgilendiren ihlaller var, bununla ilgili İSKİ kanalıyla bildirdik. İSKİ de bu sürecin içine dahil oldu. Ama henüz bu ihlallerin, bu sürece bir yaptırımı maalesef olamadı. İBB, İBB Meclisi, henüz bu yapılan ihlalleri bu yapılan yapılaşmaları durdurmak olarak yerine getiremedi.”

‘Mesele tamamen imar rantı’

CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı ise meselenin tamamen imar rantı olduğunu ifade ederek “İstanbul’da çok uzun zamandır yaşadığımız, yeşil alanların imara açılması ile ilgili geçmiş yıllarda önemli gördük CHP Grubu olarak uzun yıllardır bütün bu hukuksuzluklara karşı durup hem siyaseten hem de hukuken bunlara cevap veriyoruz ve dava açıyoruz. Böyle kazandığımız onlarca, yüzlerce dava var” dedi.

“Ama ne yazık ki mevcut iktidar geçmiş dönemde Büyükşehir Belediyesi vasıtasıyla yaptıklarını, Büyükşehir Belediyesi’ni kaybetmelerinden sonra, ellerinde olan bakanlık vasıtasıyla yeşil alanları ya da imara açık olmayan yerleri imara açıyorlar” ifadelerini kullanan Balyalı,  “Sadece Kemerköy’deki hadise biraz daha farklı. Onun bir özelliği var, medya kuruluşunun el değiştirme hikayesinin baş aktörü olmasından kaynaklanıyor. Oradaki spor alanlarının imara açılması olayı, orada bir imar rantı yaratılması, imar rantıyla da oraya ödenmesi gereken paranın buradan ödenmesi meselesi” ifadelerini kullandı ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyükşehir Belediyesi’nin el değiştirmesinden sonra yaptıramadıkları şeyleri bakanlık vasıtasıyla yaptırıyorlar. Çok değil altı ay sonra o da değişir. Elbette bir zarar veriliyor burada ama mutlaka bunun geriye dönüşü olur.

Özellikle başkanımızın yönlendirmesiyle imardan sorumlu genel sekreter yardımcımız bizzat olayla ilgileniyor. Onun haricinde dört tane daire başkanlığı bizzat ilgileniyor, belediye meclis üyelerimiz bizzat ilgileniyor. Bu hafta içerisinde konuyu Belediye Meclisi’nde gündeme getiririz.”

‘Taşkın riski çok yüksek’

Görüşme sonrası ‘Göktürk Yeşil Kalsın Girişimi’ sözcüsü Gülseren Onanç bir de basın açıklaması yaptı:

“Daha sonra bizim Kemerköy’de yapılan ihlallerden iki tanesini çok önemli bulduğumuzu söyledik. Bir tanesi; Cendere Deresi‘nin taşma olasılığı. Bakın şu anda yoğun bir yağmur başladı. Eğer bu yağmur böyle devam ederse şu anda bizim içinde bulunduğumuz Kemerköy’ün inşaat yapılaşma alanı içerisinde taşkın olma riski çok yüksek. Bu eskiden de vardı, şu andaki bu yapılaşmadan sonra çok daha fazla arttı. Bu riske de dikkat çektik. Aynı zamanda İSKİ’nin şu anda ihlal edilen İstanbul Caddesi üzerindeki alanın da bir an önce eski haline getirilmesini talep ettik.

Ayrıca ruhsatsız inşaat sürecinin de yerel belediye tarafından verildiği bir sürece de dahil olunması gerektiğini hatırlattık kendilerine. Her ne kadar bunu Eyüpsultan Belediyesi, bu usulsüz ruhsat sürecini götürse de biz Büyükşehir Belediyesi’nin bu usulsüzlüğün takipçisi olmasını ve bunu sonlandırması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü bu ruhsat sürecinde, yeniden Büyükşehir Belediyesi’nden birtakım talepler olacaktır. Bu konuda da kendilerini göreve davet ettik.”

You may also like

Comments

Comments are closed.