Zimbabve’nin tahıl üretimini yetersiz yağışlar vurdu: Yüzde 50’lik düşüş yaşanabilir

Zimbabve hükümeti yağışların az olması ve geç başlaması nedeniyle bu yıl tahıl üretiminde neredeyse yarı yarıya bir düşüş bekliyor.

Zimbabve hükümeti tarafından dün gerçekleştirilen basın açıklamasında, 2021/22 hasat zamanında kaydedilen yetersiz yağışlar nedeniyle tahıl üretiminin bu yıl yarı yarıya düşebileceği bildirildi.

Ülkede mısır üretiminde de 2021-22 hasat döneminde yüzde 43’lük düşüş bekleniyor. Ancak hükümet yetkilileri geçen yıl kaydedilen rekor üretimden sonra hala yeterli stoğa sahip oldukları yönünde açıklamada bulundu.

Reuters’den Nelson Banya’nın aktardığına göre; geçen sezon kaydedilen 2,72 milyon tonluk mısır üretimi rekorundan sonra, 2021/22 döneminde mısır üretimi için 1,56 milyon tonluk bir rakam öngörülüyor.

İlgili yazı: İklim krizinde ‘eşit’ hiçbir şey yok

Öte yandan Zimbabveli gıda üreticileri Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle gerçekleşen tedarik kısıtlamalarını gerekçe göstererek fiyatları artırıyor.

Gıda enflasyonu, COVID-19 ve 2019’da yeniden piyasaya sürülen yerel para biriminin hızlı devalüasyonu da on yıllardır süren ekonomik krizden kurtulmaya çalışan 16 milyon nüfusa sahip Güney Afrika ülkesinin zorluklara karşı mücadele edebilmesini daha da zorlaştırdı.

İlgili haber: Küresel piyasalar da iklim değişikliği tehdidi altında, Türkiye’de en büyük risk, sıcak dalgaları

Uluslararası Para Fonu’na (IMF) göre Aralık 2008’de yüzde 500 milyar hiperenflasyon yaşayan Zimbabve, hızlı fiyat artışlarının başka bir evresini yaşıyor. Ülkede yıllık enflasyon Ocak’ta yüzde 60,6’ken Nisan’da bu oran yüzde 96,4’e yükseldi.

İlgili haber: Afrika Boynuzu’nda 40 yılın en kurak dönemi: 13 milyon insan açlık tehditi altında

Zimbabve’de insan ve hayvan tüketimi için yılda 2,2 milyon ton tahıl üretimine ihtiyaç duyuyor. Üreticiler 300 bin tonluk mısır ithalatı yapılması gerektiği yönünde çağrıda bulunuyor.

İlgili yazı: İklim değişikliğinin gıda üretimi ve güvenliğine etkileri giderek daha negatif oluyor

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR