EnerjiManşet

Zaporijya nükleer santralinde sızıntı tehlikesi

0
Fotoğraf: AP

Ukrayna devlet enerji operatörü Energoatom, Rus birliklerinin işgali altında olan Avrupa‘nın en büyük nükleer tesisi Zaporijya‘da radyoaktif sızıntı riski olduğunu söyledi.

Energoatom Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin önceki gün güney Ukrayna’daki tesisi “tekrar tekrar bombaladığını” söylerken, Rusya Savunma Bakanlığı Ukrayna kuvvetlerini tesise saldırı başlatmakla suçladı.

Yerel yetkililer Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus topçularının Zaporijya nükleer santralinden nehrin karşı yakasındaki Ukrayna kasabalarına ateş açtığını ve santralin çevresine bomba yağdırıldığına dair raporların radyasyon felaketi korkularını körüklediğini söyledi.

Yetkililer, radyasyon sızıntısı ihtimaline karşı tesisin yakınında yaşayan sakinlere Cuma günü iyot tabletleri dağıtmaya başladı.

26 Ağustos Cuma, santral yakınındaki vatandaşlara iyodin içeren tabletler dağıtılıyor. Fotoğraf: AP

Energoatom Telegram’da, “Periyodik bombardıman sonucunda istasyonun altyapısı zarar gördü, hidrojen sızıntısı ve radyoaktif maddelerin sıçraması riskleri var ve yangın tehlikesi yüksek” açıklamasını yaptı.

Ayrıca tesisin “radyasyon ve yangın güvenliği standartlarını ihlal etme riskiyle çalıştığı” belirtildi.

Rusya Savunma Bakanlığı ise Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Ukrayna kuvvetlerinin son 24 saat içinde nükleer tesisin zeminini bombaladığını söyledi.

Bakanlık, kullanılmış nükleer yakıt için kuru depolama tesisinin yakınında 10 merminin ve taze nükleer yakıt deposunun bulunduğu bir binanın yakınında da üç merminin daha patladığını öne sürdü.

Açıklamada santraldeki radyasyon durumunun normal kaldığı belirtilse de henüz bu raporlama doğrulanamadı.

Ukrayna, Rusya’nın tesisi orada silah depolayarak ve çevresinden saldırılar düzenleyerek bir kalkan olarak kullandığını iddia ediyor.

Zaporijya’nın reaktörleri, uzmanların bir topçu mermisine dayanabileceğini söylediği kalın, betonarme muhafaza kubbeleriyle korunuyor. Ancak endişelerin çoğu, soğutma sistemine gelebilecek olası bir hasar veya kullanılmış yakıt çubuklarının tutulduğu soğutma havuzlarına yapılacak bir saldırının radyoaktif malzemeyi dağıtma riski üzerinde yoğunlaşıyor.

Dnipropetrovsk Valisi Valentyn Reznichenko, Zaporijya’nın ve Dinyeper Nehri’nin karşısındaki kasaba Nikopol’de, devam eden Rus bombardımanlarıyla 10 ev, bir okul ve bir sağlık kuruluşunun zarar gördüğünü açıkladı.

Nikopol kasabası. Fotoğraf: AP

Atom Enerjisi Ajansı santrale gitmeye hazırlanıyor

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) tesisi denetlemek ve güvenliğini sağlamak için bir ekip göndermeye çalışıyor. Yetkililer, gezi için hazırlıkların sürdüğünü, ancak ne zaman gerçekleşebileceği belirsizliğini koruduğunu söyledi.

IAEA Başkanı Rafael Mariano Grossi Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, IAEA müfettişlerinden oluşan bir ekibin Zaporijya nükleer santraline doğru yola çıktığını ve “bu hafta içinde” orada olacaklarını söyledi.

Avrupa’nın en büyük nükleer santrali olan Zaporijya, Rusya tarafındanMart ayında işgal edilmiş;  Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (IAEA) Başkanı Rafael Grossi, santraldeki durumla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını açıklayarak ‘durumun kontrolden çıktığını ve nükleer güvenliğin her ilkesinin ihlal edildiğini’ söylemiş ve denetlenmesi için çağrıda bulunmuştu.

Tesis geçen ay birkaç gün içinde iki kez vurulmuş, Ukrayna ve Rusya, her iki saldırıdan da birbirini suçlamıştı.

AB, Japonya, Türkiye ve ABD‘nin aralarında bulunduğu 42 ülke, Rusya’yı  Zaporijya Nükleer Santrali’nden çekilmeye çağırdığı ortak bildiride, Rus ordusunun santralde bulunmasının “hiç kuşkusuz nükleer kaza riskini artırdığını” söylemişti.

More in Enerji

You may also like

Comments

Comments are closed.