DünyaManşet

Dört bölgenin ilhakını açıklayan Putin: Düşmanlarımız yaptıklarının sonucu olmayacağını düşünüyor

0

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kremlin Sarayı‘nda düzenlenen törende Donetsk, Luhansk, Herson ve  Zaporijya‘nın ilhakına ilişkin kararnameyi canlı yayında imzaladı. Putin, “Luhansk, Donetsk, Herson bölgesi kararını verdi ve bu sonuçlar kabul edilecektir” dedi.

Putin, Rusya’nın Ukrayna’da ele geçirdiği Herson ve Zaporijya bölgelerinin sözde bağımsızlıklarını tanıyan kararnameleri dün gece imzaladı. Kararnameyle Putin yönetimi, iki bölgeyi de ‘bağımsız bölge‘ olarak tanıdı.

“Dört yeni bölge kararını verdi çünkü bu milyonların çok açık bir tercihidir” diyen Vladimir Putin, “Tabii ki çok haklı bir şekilde bu onların hakkı. Bu Birleşmiş Milletler’in (BM) birinci maddesinde yazar, kendi kaderini tayin etme hakkı” ifadelerini kullandı.

‘Milyonların tercihinden daha önemli bir karar yok’

“Bizim nesillerimiz her zaman doğru için savaşmışlardır. Bizim büyük büyük babalarımız hep vatansever bir şekilde ülkeleri için savaştılar. Ukrayna’daki Nazi yapılanmasına karşı yapılanmayı izlediniz” ifadelerini dile getiren Putin, açıklamasında şunları dile getirdi:

“Bu insanlar ortak gelecek için oy verdiler, o bölgelerde yaşayan herkes 1991’de ayrılan insanlar, yeniden milli birliğimiz için tercih kullandılar. Devrimden sonra bizi bölen sınırlar vardı, 91’deki referanduma rağmen bizim büyük ülkemizi parçaladılar ve bunu sanki bir gerçek gibi sundular insanlara. Bunun artık bir önemi yok; Sovyetler Birliği artık yok ve bugünkü Rusya’nın buna ihtiyacı yok. Milyonların tercihinden daha önemli bir karar yok. Tekrar hakiki, tarihsel anavatanlarına dönmek istediler.”

‘Otoriteler bu kararı göremli, barışçıl bir çözüme ancak bu şekilde ulaşabiliriz’

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Batı’ya da şu sözlerle seslendi:

“Batı’nın beni duymasını istiyoruz; Bu dört bölgedeki insanlar artık bizim vatandaşımız olmuştur. Biz Kiev rejimine düşmanlığı bir an önce kenara koyması çağrısını yaptık. Donetsk, Luhansk, Zaporijya ve Herson’u tartışmayacağız. Ve buradaki otoriteler bu kararı görmeliler ancak bu şekilde barışçıl bir çözüme ulaşabiliriz.”

‘Batı yıllardır oraya demokrasi getireceğiz diyor ama bu Batı’nın iki yüzlülüğü’

Batılı ülkelerin insanların özgür iradesinin tercihine saygı göstermediklerini belirterek “Batılı elitler temel insan haklarını görmezden gelmiyorlar, dünyayı ikiye bölüyorlar” dedi ve ekledi:

“Ukrayna ve Batı Rusya Federasyonu’nun birliğini bozamayacak. Bugünkü Rus fobisi birçok açıdan biz kendi milletimize kendi milletimizi kolonileştirmediğimiz için oldu. Bunu da kuvvetli bir merkezli devlet kurabildiğimiz için yapabildik. Bizim dünyamızı, paramızı, gücümüzü aldılar şimdi biz bu hasarı bir şekilde telafi etmeye başladık. Donetsk halkı, Batı yıllardır oraya demokrasi getireceğiz diyor ama bu Batı’nın iki yüzlülüğü.”

‘Batı’ya asla boyun eğmeyeceğiz’

Putin’in konuşmalarından öne çıkan diğer başlıklar ise şöyle:

  • “Kiev yönetimini, askeri eylemleri durdurmaya ve müzakere masasına oturmaya çağırıyoruz.”
  • “Batı ellerindeki tüm imkanlarla bize ait bir ülkeyi elimizden almaya çalıştı. Batı’ya asla boyun eğmeyeceğiz. Biz Rusya olarak çökmedik, ayaktayız, her zaman gibi gibi dimdik ayaktayız. Bu sebeple Rusya’nın egemenliğini yıkmaya çalışıyorlar. ABD’nin tüm ülkelerin özgürlüğünü elinden almak dışında bir hedefi yok. Bazı ülkeler korku ve baskı altına alınıyor. Tek istedikleri tüm dünyadan çıkar sağlamak. Bu savaşın sebebi de Batı’nın Rusya’nın özgür olmasını istememesi. Bizim koloni gibi onlara köle olmamızı istiyorlar.

‘Bizim iyi olmamız onlar için bir tehdit’

  • “Bizim iyi olmamız onlar için bir tehdit. Düşmanlarımız yaptıklarının sonucu olmayacağını düşünüyor. Biz halkımızı korumaya devam edeceğiz. Küresel anlaşmalara artık saygı gösterilmiyor. Bizi aptal sanıyorlar, bizi aptal yerine koymak istiyorlar. Binlerce yıllık Rusya medeniyeti asla başka birine boyun eğmeyecektir.”
  • “Anglo-Saksonlar yaptırımlara doydu, şimdi sabotajlara başladılar. Kuzey Akım boru hatlarını patlattılar”
  • “Ukrayna’dan çıkarılan tahıl Avrupalı ülkelerine gidiyor. Tahılın yüzde 5’i ancak dünyanın fakir olan ülkelerine gitti. Yine doğrudan kandırmaca. Bunlar Batı’nın kendini rasyonelize etmesi için söylenen sözler.”

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.