Doğa MücadelesiManşet

Yurttaş Phaselis için bir araya geliyor: Doğa katliamına ‘dur’ demek için sen de gel

0

Phaselis’e Dokunma ve Phaselis İnisiyatifi tarafından Phaselis’i korumak ve alanda yapılacak projeye karşı birlik olarak bir dayanışma ortaya koyabilmek adına bir dayanışma çağrısında bulunuldu. Bu çağrı kapsamında aktivistler Antalya‘nın Tekirova ilçesinde bulunan Phaselis Bostanlık Koyu‘nda projeye karşı 16 Nisan Pazar günü saat 16.00’da bir araya gelecek. Söz konusu çağrıda vatandaşa şöyle seslenildi:

“Gelin, daha geç olmadan bu son kalmış bakir koydaki tarihin, endemik bitkilerin, asırlık ağaçların, caretta carettaların ve tüm vahşi yaşamın sesi olun. Bu katliamı ancak bizlerin güçlü ve kararlı varlığı durdurabilir. Doğa katliamına ve sahillerimizi ticarethaneye çevirmek isteyenlere ‘dur’ demek için sen de gel.”

‣ Phaselis’te yasa dışı inşaat sürüyor, halk ayakta: Suç duyurusu ve Koruma Kurulu’na başvuru yapıldı
‣ Akdeniz’in doğal ve kültürel mirası tehlikede: Phaselis’te 1. Derece Sit Alanına beton dökülüyor
‣ Phaselis’e betona izin vermeyeceğiz

Peki Phaselis’te karşı çıkılan nedir?

Aktivistler ve doğa savunucuları, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Phaselis Alacasu Koyu’da başlattığı ve Phaselis Bostanlık Koyu’nda yapılmak istenen halk plajı projesine karşı çıkıyor. Aktivistlerce yapılan açıklamada bunun sebebine şöyle değiniliyor:

“20 Nisan’a kadar bitirilme emri gelmiş bu iki projenin uygulandığı yerler, hem 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı, hem de Milli Park statüsünde. Açılan davalar halen devam etse de henüz yürütmeyi durdurma kararı alınmadı. Alacasu Koyu’ndaki tesis bitmek üzere. Bostanlık Koyu’ndaki ise yeni başladı. Daha ilk günden, Bostanlık Koyu’na yapılacak inşaatın doğal dokuya ve vahşi yaşama ne kadar zarar vereceği ortadadır.

Ayrıca, Bakanlık yetkililerinden alınan bilgilere göre; Phaselis Bostanlık Koyu için 10-15 yıllık çevre gelişim planını da düşünerek, küçük denilen plaj tesisi için yine Milli Park ve SİT sınırlarındaki ormanları aşarak çok kuvvetli bir elektrik alt yapısı getiriliyor. Bu da, plaja kıyısı olan bu ormanların, yakın gelecekte bir otele ve Bostanlık sahilinin de bir otel plajına dönüşeceği şüphesini uyandırıyor.”

Çoğu yöre halkının ve aktivistlerin talan diye nitelendirdiği bu projeye karşı bakir kalan son koyları korumak adına mücadeleye devam ediyor.

You may also like

Comments

Comments are closed.