EkolojiManşet

Aydın Karacasu’da arkeolojik SİT alanı yakınına mermer ocağı yapılacak

0
Aydın Karacasu

Konya merkezli Marfam Madencilik, Aydın Karacasu bölgesinde mermer ocağı açmak için başvuruda bulundu. Bakanlık, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecini tamamlayarak proje için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı aldı.

Projeye göre şirket, Karacasu’nun Yazır ve Bingeç mahallelerindeki toplamda 22.84 hektarlık iki ayrı alanda yıllık 33 bin 750 ton mermer üretmeyi hedefliyor. Bu mermerler, elmas tel kesme yöntemi ile çıkarılacak.

Proje alanı, Aydın Muğla Denizli Planlama Bölgesi‘nin 1/100 bin ölçekli planında tarım, orman alanı, mera ve önemli doğa alanları arasında yer alıyor. Şirket bu projeye 6 milyon 374 bin 52 TL bütçe ayırmış durumda.

Projenin antik mermer ocağına olan yakınlığı ise endişe uyandırıcı. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre projenin planlandığı yer, Bingeç Mahallesi’ndeki 1. derece arkeolojik SİT alanına sadece 30 metre mesafede bulunuyor. Şirket, SİT alanında çalışma yapmayacağını taahhüt ediyor.

Aydın’da sokak hayvanlarına zehirli saldırıda 30 köpek ve 3 tilki öldürüldü
Aydın’da zeytinliklerin ortasına yapılmak istenen JES projesi için ÇED süreci başlatıldı

Aydın Karacasu’da ne olmuştu?

Konya merkezli Marfam Madencilik, Aydın’ın Karacasu ilçesinde bir mermer ocağı ve işleme tesisi kurma planıyla Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı‘na başvuruda bulunmuştu. Bu plan, bakanlık tarafından başlatılan bir çevresel etki değerlendirme süreci gerektiriyordu.

Proje alanının Bingeç Mahallesi sınırlarında olması ve burada yapılan incelemeler sonucunda antik mermer ocaklarının izlerinin bulunması, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu‘nu harekete geçirdi. Kurul, bu bölgeyi Bingeç Mahallesi Antik Mermer Ocakları 1. Derece Arkeolojik SİT alanı olarak ilan etti ve madencilik faaliyetleri için yasaklandı.

Bu karar, bölgenin kültürel ve tarihi değerini koruma çabasının bir parçası. Bölge, Afrodisias Antik Kenti‘ne yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunuyor. Afrodisias, M.Ö. 5. bin yıllarına kadar uzanan zengin bir tarihe sahip ve UNESCO Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor. Bu nedenle, bölgenin korunması sadece yerel halk için değil, aynı zamanda uluslararası kültürel miras açısından da büyük önem taşıyor.

More in Ekoloji

You may also like

Comments

Comments are closed.