Fotoğraf: Elias Marcou/Reuters
Yunanistan’da kayıtların başladığı 1930 yılından bu yana kaydedilen en şiddetli yağmur fırtınasında can kaybı 15’e yükseldi. Can kaybındaki artış, Yunan arama kurtarma ekiplerinin dün (10 Eylül) dört kişinin daha cesedini bulmasıyla gerçekleşti. İki kişinin ise hala kayıp olduğu bildirildi.
Daniel Fırtınası, şimdiye kadar kaydedilen en sıcak yaz mevsiminin ardından 5 Eylül Salı gününden bu yana Yunanistan’ın kasıp kavurdu. Fırtına ülkedeki orman yangınlarının ardından yıkıcı bir tahribat bıraktı.
Reuters’in aktardığına göre; ülkede evler ve köprüler çöktü; okullar, yollar ve elektrik direkleri yıkıldı; hayvanlar boğuldu ve bereketli Teselya ovasındaki mahsuller yok oldu.
Dün (10 Eylül) fırtınadan en çok etkilenen Karditsa kenti yakınlarında 88 yaşında bir kadın ile 58 ve 65 yaşlarında iki erkeğin cesedine ulaşıldı. Daha sonra ekipler Volos bölgesinde 42 yaşındaki bir adamın daha cesedini buldu.
Selden etkilenen bölge sakinleri, hava yoluyla ve cankurtaran botlarıyla alandan uzaklaştırıldı.
Yetkililer, Larissa şehri ve Pineios Nehri yakınındaki köylerden şu ana kadar 4 bin 250’den fazla kişinin tahliye edildiğini bildirdi. Nehir taştığı için yakınındaki köylerde daha fazla tahribat olduğu ve çalışmaların bu bölgede yoğunlaştığı da kaydedildi.
Başbakan Kiryakos Miçotakis, dün Teselya‘daki ana operasyon merkezini ziyaret etti ve fırtınadan etkilenenler için çeşitli mali yardım önlemlerinin sunulacağını duyurdu.
Miçotakis, devletin önceliğinin bu felaketin bıraktığı ciddi yaraları iyileştirmek olduğunu söyledi.
Miçotakis yarın (12 Eylül) Strazburg‘da AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile görüşecek. Başbakan Kiryakos Miçotakis, Yunanistan’ın fırtınanın etkisiyle başa çıkmak için ekstra fon alabilmesini sağlamak istediğini ve bunun boyutunun herhangi bir tahminin ötesinde olduğunu söyledi.
Muhafazakar lider, fırtına nedeniyle ertelenen ekonomi politikasına ilişkin yıllık açılış konuşmasının 16 Eylül’de yapılacağını söyledi. On yıldır süren borç krizinden çıkan Yunanistan ekonomisinin daha güçlü olduğunu ifade ederek Avrupa Birliği’nin desteğiyle ülkenin böyle bir felaketin etkisini atlatabileceğini aktardı.
Yunanistan’daki sel, ülkenin kuzeyinde çıkan büyük yangının ardından gerçekleşti. Bilim insanları, Yunanistan’ın kurak Akdeniz ikliminin ülkeyi küresel iklim değişikliğinin ön saflarına koyduğunu ve tuhaf hava olaylarının giderek yaygınlaştığını söylüyor.
Son haftalarda İskandinavya, Güneydoğu Avrupa ve Hong Kong‘da yaşanan sel felaketleriyle birlikte aşırı hava olayları dünya çapında yaşandı. Hindistan, kayıtların başladığı bir asırdan fazla süreden bu yana (122 yıl) en kurak Ağustos ayını yaşadı.
Haber/Fotoğraflar: Mehmet TEMEL ve Cansu ACAR * Hatay’da depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen kent…
Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer…
İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli…
Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi askıya çıktı. Projeye göre, plajın sağ…
Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı olan “Pirosmani” kukla tiyatrosu gösterisini 16.…
Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen, Kasımlı, Doğancılar, Kocaman ve Alaplı'ya sınır…