Dünyaİklim KriziManşet

Yunanistan’da sel devam ediyor: Burası deniz gibi

0
Fotoğraf: Reuters- Yunanistan-sel
Fotoğraf: Reuters

Yunanistan’da 3 Eylül’den bu yana devam eden sel, ülkenin orta kesimindeki Tesalya’nın yerleşim alanlarında büyük hasara yol açarak en az altı kişinin hayatını kaybetmesine ve yüzlerce kişinin evlerinde mahsur kalmasına neden oldu.

Yunanistan’ın İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vassilis Kikilias, bugüne kadar 885’ten fazla kişinin kurtarıldığını ve altı kişinin kayıp olduğunu açıkladı.

Hükümet sözcüsü Pavlos Marinakis ise “Ülkemizde geçmişte görmediğimiz bir fenomenle karşı karşıya kaldık” dedi ve bazı bölgelerin 12 saat içinde Atina‘nın ortalama yıllık yağışının iki katından fazlası yağış aldığını belirtti.

Araştırma: İklim değiştikçe sel ve kuraklıklar daha sık olacak, daha uzun sürecek
Fotoğraf: Reuters- Yunanistan-sel

Fotoğraf: Reuters

Al Jazeera’nın aktardığına göre, yangın departmanı sözcüsü Vasilis Vathrakogiannis, selin yolları tahrip ettiğini ve enkazın bulunduğu bölgeler için arama kurtarma görevlilerinin, dalgıçların ve ordunun arama kurtarma çalışmalarına katıldığını söyledi. Vathrakogiannis, şu açıklamayı yaptı:

“Sel, 20’den fazla kişinin ölümüne neden olan orman yangınlarının ardından geldi. Yağmurlar pazartesi günü [3 Eylül 2023] yağmaya başladı. Dördüncü günde, sel felaketi özellikle Kardiça kasabasında yoğunlaştı. İnsanlar çatılarda mahsur kaldı. Mahsur kalan vatandaşları tahliye etmeye yardımcı olmak için araçlar ve tekneler kullanıldı. Ancak tekneler, büyük miktardaki enkaz ve sel sularının şiddeti nedeniyle bazı bölgelere ulaşamadı.”

İklim Bilimci Prof. Kurnaz: Şiddetli yağışlar iklim değişikliğinin beklenen, doğal sonuçları

‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz, suyumuz ve yemeğimiz yok’

Sel nedeniyle bulunduğu binada mahsur kalan bir vatandaş, Yunan televizyon kanalı Alpha‘ya şunları söyledi:

“Burası deniz gibi. Yardıma ihtiyacımız var, bizi almak için gelmeleri gerekiyor. Ne yapacağımızı bilmiyoruz, suyumuz ve yiyeceğimiz yok. Yaklaşık 60 kişiyiz; içinde bulunduğumuz bina sağlam değil, sallandığını hissedebiliyorum. Burada toplamda 300 kişi vardı. Bazıları gitti, kurtarabileceğimizi kurtardık. Ama kayıp kişiler de var.”

Başbakan Kiriakos Miçotakis, sel felaketi yaşanan bölgeleri ziyaret etmek için, planlanmış olan yıllık ekonomi durumu konuşmasını ve hafta sonu Selanik’te yapılması planlanan bir basın toplantısını erteledi.

Fotoğraf: Reuters- Yunanistan-sel

Fotoğraf: Reuters

‘İnsanlar kamu hizmetlerinin çalışmadığını düşünüyor’

Yunanistan’ın batısındaki Volos şehri, elektriksiz ve susuz kaldı. Yunan kamu kanalı ERT‘nin haberine göre yerel yönetim, diyaliz ve kemoterapi tedavilerinin devam edebilmesi için yüzme havuzlarındaki suyu şehirdeki hastanelerden birine aktarmaya karar verdi.

Al Jazeera’dan John Psaropoulos, “Birçok insan, kamu hizmetlerinin gerçekten çalışmadığını düşünüyor. Yaşanan sel için bazı önleyici tedbirler alınabilirdi ve alınmalıydı” dedi.

Bölgelere ulaşım yasaklandı

Yetkililer, İskados Adası da dahil olmak üzere üç bölgedeki ulaşımı geçici bir süreliğine yasakladı. Polis, bölgedeki insanlara dışarı çıkmamalarını; binaların bodrum katlarından ve zemin katlardan uzaklaşmaları yönünde uyarıların bulunduğu mesajlar gönderdi.

6 Eylül’de, başkent Atina’yı da vuran tekrarlayan yağışlar sokakları sular altında bıraktı ve şehir merkezinin en işlek caddelerinden birini çamur seli haline getirdi; insanlar sularda sürüklendi.

Yanlış kent politikaları iklim krizinin sonucu olan aşırı yağışları sele dönüştürdü

Avrupa Birliği yetkililerine göre, geçen ay Yunanistan’ın kuzeyindeki yangınlar Avrupa‘da şimdiye kadar kaydedilen en büyük yangınlardı.

Meteorologlar, bu hafta Yunanistan’ın orta kesimini vuran yağış seviyesi karşısında şaşkına döndüklerini belirtti ve bunu on yıllardır en şiddetli yağış olarak nitelendirdi.

İklim krizi sel riskini nasıl artırıyor?

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.