İklim KriziManşet

Yunanistan’da orman yangınları 11’inci gününde: Yalova büyüklüğünde alan yok oldu

0
Fotoğraf: Alexandros Avramidis / Reuters

Yunanistan‘ın Türkiye sınırı yakınınındaki Meriç bölgesinde orman yangınları 11’inci gününde devam ederken, şu ana kadar yanan alanın büyüklüğü 810 kilometrekare olarak açıklandı.

Kuzey Yunanistan yangını, Avrupa Birliği (AB) sınırlarındaki en büyük orman yangını ve en ölümcül afet olarak olarak kayda geçti.

19 Ağustos’ta başlayan yangınlarda ölen 20 kişinin 18’i göçmen olduğu ve bunların ikisinin çocuk olduğu belirtildi. Dedeağaç bölgesinde de en az 4 bin koyun can verdi.

Yunan itfaiye ekipleri, yırtıcı kuşlar için kritik öneme sahip bir sığınak noktası olan Dadias Milli Parkı’nın kuzey doğusunda alevlerin halen kontrol altına alınamadığını açıkladı.

Fotoğraf: Alexandros Avramidis / Reuters

BBC‘nin aktardığına göre, Ekathimerini gazetesi, yangınlar söndürüldükten sonra daha fazla ölü bulunabileceği endişesinin yetkililer tarafından değerlendirildiğini aktarıyor.

Ajansa konuşan orman görevlisi Dora Skartsis, 2011 yangını sonrası yapılan tüm yenileme çalışmalarının kaybedildiğini söyledi. Skartsis, “Devasa bir ekolojik felaketten sözediyoruz” dedi. 

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) Yunanistan bölümünden Panagiota Maragou, ulusal parkın yüzde 30’unun yok olduğunu duyurdu.

Fotoğraf: Alexandros Avramidis / Reuters

‣ Yunanistan’daki yangınlar kontrol altına alınamıyor
‣ Yunanistan’daki orman yangınları rekor seviyede karbon emisyonuna yol açtı

AB’de kaydedilen en büyük yangın

The Guardian‘ın aktardığına göre, Avrupa Orman Yangını Bilgi Sistemi‘nden (Effis) yapılan açıklamada “Bu orman yangını, kayıtlara başladığımız 2000 yılından bu yana AB’de meydana gelen en büyük yangın” diye konuştu.

AB yaklaşık 500 itfaiyeci ve 11 uçaktan oluşan bir müdahale ekibini Yunanistan’a gönderdi.

Avrupa Birliği yönetimi, dört helikopter ve 24 yangın söndürme uçağı olmak üzere toplam 28 hava aracından oluşan bir kuvveti blok içindeki ve çevresindeki bu tür felaketler için hazır duruma getirme çağrısı yaptı.

Fotoğraf: Alexandros Avramidis / Reuters

Ayrıca AB tarafından fonlanan 12 hava aracından oluşan ve 2030 yılına dek hazır olacak bağımsız bir hava filosu üzerinde çalışılıyor.

Yuanistan Hükümet Sözcüsü Pavlos Marinakis ise orman yangınlarıyla ilgili 140 tutuklamadan 79’unun kundakçılıkla bağlantılı olduğunu söyledi.

Yunanistan’da 2018 yılında başkent Atina dışındaki orman yangınında 104 kişi hayatını kaybetmişti.

Fotoğraf: Alexandros Avramidis / Reuters

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.