DünyaEkonomiİklim KriziManşet

Yunanistan AB Kurtarma Fonu’ndan 15 milyar avro aldı

0
Yunanistan
Fotoğraf: Louisa Gouliamaki/ Reuters

Yunanistan hükümeti, ülkenin 2021’den bu yana Avrupa Birliği‘nin (AB) Kurtarma Fonu‘ndan yaklaşık 15 milyar avro (492 milyar TL) hibe ve kredi aldığını ve bu miktarın ekonomik çıktısının yaklaşık yüzde 8’ine denk geldiğini bildirdi.

2010-2018 mali krizi ve COVID-19 salgını nedeniyle yıllarca eksik yatırım yapan Yunanistan, bürokrasiyle mücadele ederek ve ekonomisinin daha hızlı büyümesine yardımcı olarak Avrupa fonlarından yararlanma oranını arttırdı.

Yunanistan’daki orman yangınları rekor seviyede karbon emisyonuna yol açtı
Yunanistan

Fotoğraf: Louisa Gouliamaki/ Reuters

Yunanistan, 2027’ye kadar pandemi sonrası fondan toplam 36 milyar avro (1 trilyon TL) hibe ve kredi almaya hak kazanırken, bu kaynakların orta ölçekli şirketlere, yeşil enerjiye, dijitalleşmeye ve altyapıya toplam 60 milyar avro (1,9 trilyon TL) yatırım yapılmasını sağlaması bekleniyor.

Yunanistan’da orman yangınları 

Maliye Bakan Yardımcısı Nikos Papathanasis Pazartesi günü (15 Ocak) yaptığı açıklamada, Atina‘nın Eylül ayına kadar Kurtarma Fonu’ndan 3.6 milyar avro (118 milyar TL) daha almak için talepte bulunacağını ve bunun ülkenin bu yıl yüzde 2.9’luk ekonomik büyüme hedefine ulaşmasına yardımcı olacağını söyledi.

Maliye Bakanlığı tarafından yapılan bir sunuma göre, Kurtarma Fonu da dahil olmak üzere ağırlıklı olarak AB’den ve devlet bütçesinden fon alan Yunan kamu yatırımları bu yıl 12 milyar avroya ulaşacak ve 2026’da da 15 milyar avroya (492 milyar TL) ulaşacak.

Yunanistan

Fotoğraf: Louisa Gouliamaki/ Reuters

Yunanistan 2010’dan bu yana en sıcak ekim ayını yaşadı

Papathanasis gazetecilere yaptığı açıklamada “2024’te beklenen yüzde 2.9’luk büyümenin yüzde 60’ından fazlası kamu yatırımlarından gelecek… Bu da son 14 yılın en büyüğü olacak. Yeni istihdam yaratılacağı konusunda iyimseriz” dedi.

Atina, verimli Teselya bölgesinde tarım arazilerinin, yolların ve demiryollarının üzerinden geçen ve 16 kişinin ölümüne neden olan iklim kaynaklı sellerin ardından, doğal afetlerle başa çıkmak için ayrılan yıllık devlet fonunu iki katına çıkararak 600 milyon avroya (19,6 milyar TL) yükseltti.

Yunanistan’da sel devam ediyor: Burası deniz gibi

Papathanasis, Eylül ayında meydana gelen felaketin vatandaşlara ve işletmelere verdiği zararı gidermek ve önümüzdeki yıllarda altyapısını iklim değişikliğine karşı daha dirençli hale getirmek için 3,5 milyar avrodan fazla Avrupa ve devlet fonundan yararlanmayı planladığını söyledi.

More in Dünya

You may also like

Comments

Comments are closed.