İklim KriziManşet

Yunanistan 2010’dan bu yana en sıcak ekim ayını yaşadı

0

Yunanistan, 2010’dan bu yana ülkenin tamamına yakınında en sıcak ekim ayını yaşadı.

Yunanistan Meteoroloji Dairesi’nin yayımladığı rapora göre, Kiklad Adaları, Oniki Adalar ve Girit dışında, 2010’dan beri en sıcak ekim ayının yaşandığı ülkede, 2 bin metrenin üzerindeki yüksek alanlarda dahi hava sıcaklıklarında ekim ayı için beklenen düşüşler yaşanmadı.

Avrupa genelindeki ülkeler tarihteki en sıcak eylül ayını yaşamıştı ve mevsim normallerinin üzerinde sıcak havanın ekim ayında da sürmesi bekleniyordu.  Isıyı hapseden sera gazları ve El Nino hava olayı, bu yıl sıcaklıkların rekor seviyelere çıkmasına neden oldu; Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, bu eğilimin önümüzdeki beş yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.

Avrupa’da ‘en sıcak’ eylül ayının ardından ekimde de sıcak dalgaları bekleniyor
Görülmemiş sıcaklıklarla kayıtlardaki en sıcak üç aylık dönem yaşandı: İklim çöküşü başladı

AB‘nin Copernicus İklim Değişikliği Servisi (C3s) de 2023’ün insanlığın şimdiye kadar yaşadığı en sıcak yıl olmasını bekliyor.

Ortalama sıcaklıklar 20-29 derece

Yunanistan’da ekim ayı sıcaklıkları, mevsim normallerinin üzerinde seyrederken, gündüz sıcaklıkları ekim ayı boyunca 20-29 dereceye kadar ulaştı.

Meteoroloji uzmanlarının tahminlerine göre, bugünden itibaren hava sıcaklıkları düşecek ve ülke genelinde etkili olacak yağışlar başlayacak.

Asya kaplanı sivrisineği alarmı

Öte yandan, başkent Atina‘nın da içinde bulunduğu Attika bölgesinde Asya kaplanı sivrisineği için alarm durumuna geçildiği bildirildi.

Attika Bölgesi Halk Sağlığı ve Sosyal Hizmetler Genel Müdürlüğü iklim koşullarından kaynaklı Asya kaplanı sivrisineği popülasyonunda artış olduğu ve alarm durumuna geçildiğini duyurdu.

Attika bölgesinin birçok noktasında Asya kaplanı sivrisineği sayısının önceki yıllara göre belirgin bir artış gösterdiği kaydedilen açıklamada, bu artışın son haftalardaki yüksek nem, yağış ve sıcak hava gibi iklim koşullarından kaynaklı olduğu ifade edildi.

Açıklamada, ilaçlama çalışmalarının devam ettiği bildirilerek, sivrisinek ısırıklarından kaynaklanan rahatsızlıkların artmasını önlemek amacıyla korunma talimatlarına uyulması tavsiye edildi.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.