Yılda 1 mi? 6 mı?

Geçtiğimiz hafta içi 2012 yılında Türkiye’de üretilen kitaplara ilişkin istatistikler yayımlandı. Rakamlar, Türkiye’de kişi başına düşen yıllık kitap sayısını 6.4 adet olarak gösterdi. Aynı veriler 2011 yılında ise 6.8 adedi göstermişti. İstatistikler, kitap okunma oranını göstermese de bazı ipuçları sağlıyor.

Türkiye Yayıncılar Birliği’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ISBN Ajansı ile Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürlüğü’nden edindiği bilgilere göre, Türkiye’de 2012’de ~480 milyon adet[*]kitap üretilirken, ~75 milyon olarak hesaplanan nüfusa göre kişi başına yılda 6,4 kitap düşüyor. Buna karşılık toplam rakamın ~ %40’ını, yani yaklaşık ~190 milyonunu MEB’in 2012’de ilk ve orta öğretim öğrencilerine ücretsiz olarak dağıttığı ders kitaplarının  oluşturması dikkat çekici. ~290 milyon adet kitap için ise bandrol satın alınmış durumda.

Cumhuriyet gazetesinden Meltem Yılmaz’ın çeşitli yayınevlerinden aldığı görüşlerde, Günışığı Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Mine Soysal, “Okuma oranlarını tüm dünyada asıl belirleyen kültür kitaplarıdır. Yani insanın kendi iradesiyle, kendi beğenisiyle yaptığı okumalar sayılmalıdır. Bu anlamda ülkemizin okuma notu ne yazık ki hâlâ kırık” diyor. Sel Yayınları Genel Yayın Yönetmeni İrfan Sancı ise, “Türkiye’de yetkililer her zaman, istatistiki rakamlarla bir sorunu ortaya çıkarmak için değil, örtmek için başvururlar.” “Kişi başına 6.4 kitap düşüyor açıklaması da bunun bir örneği. Bu işsizlik oranlarında da, kişi başına düşen gelir oranlarında da böyle. Oysa ders kitaplarını dışarda tutarsak -çünkü burada rakamı yükselten asıl olarak okurun satın aldığı değil, dağıtılan kitaplar-,Türkiye’de kişi başına düşen kitap sayısı bir bile değil” diyor.

İstatistikler, daha önceki yıllarda her yıl düzenli olarak artan kitap çeşidinde de geçen yıla göre %2’lik düşüş gösteriyor.  2012 yılında toplam 42.626 çeşit (başlık) kitap yayımlandı.

Toplum bilimleri;                               14.342 başlık,

Din;                                                        2.726,

Dil ve dil bilim;                                         504,

Felsefe ve psikoloji;                              1.137,

Doğa bilimleri ve matematik;                  461,

Teknoloji ve uygulamalı bilimler          1.954,

Güzel sanatlar;                                       1.270,

Edebiyat;                                               15.034,

Coğrafya ve tarih;                                    2.664,

Konusu belirtilmemiş;                             2.082 başlıktan oluşuyor.

Can Yayınları Genel Müdürü Can Öz; “Bu, doğrudan üretim rakamları, bunun okumaya nasıl yansıdığına bakmak için çok daha kapsamlı bir araştırma gerekiyor. Bu rakamlardan yola çıkıp Türkiye’deki okuma oranlarını değerlendirmeye alıştık ama bu çok yanlış. Çünkü burada kişi başına 6.4 kitap ‘düşüyor’ deniyor, ‘okunuyor’ denmiyor.”

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise 2012’de kitap adetlerinde yüzde 3 oranında bir düşüş olduğunu belirterek “Nisandan beri bir durgunluk gözüküyordu. Ümit ediyoruz ki kötüye bir işaret olmasın” ifadelerini kullanıyor.

İrfan Sancı, son dönemde yaşanan sansür olaylarını ise şöyle yorumluyor: “Tüm kültür yayıncıları gibi biz de okuyacağı kitabı bilinçle seçen, yayınları takip eden bir azınlığa hitap ediyoruz. Bazı çok satan kitaplarımız bu gerçeği değiştirmez. Kitapların hâlâ müstehcenlik-sansür bağlamında gündeme getirilmesi tabii ki okuru da yayıncısını da olumsuz yönde etkiliyor. ‘Fareler ve İnsanlar’ örneğinde de olduğu gibi, bu durumun öğretmenler üzerinde baskı oluşturacağını düşünüyoruz.”

Rakamlar Türkiye’de kitap okuma alışkanlıklarına ilişkin artış olduğuna yönelik ima içerse de, bunun pek gerçekçi olmadığını, aksine düşüş trendi gözlendiğini ortaya koyuyor. Bunun yanında ülkedeki kitapların yarısının devlet tarafından basılıp, ücretsiz olarak dağıtılması ise kayda değer başka bir tartışma konusu olabilir.

“Yılda 1 mi? 6 mı?” diye sormanın kendisi ise ayrı muamma.

Kaynak: Cumhuriyet, AA

 

 


[*] ~480 milyon = 480.257.824

~75 milyon = 74.724.269

~190 milyon = 187.000.000

~290 milyon = 293.257.824

 

Ramazan Kaya
Ramazan Kayahttp://modernwish.wordpress.com/

1980 Yılında D.bakır’da doğdu. İlk ve orta öğrenimini İzmir’de, Lisans Eğitimini, İstanbul’da Marmara Üniversitesi’nde tamamladı. Bu yıllarda tiyatro oyunculuğu, sonrasında tiyatro eğitmenliği ve yönetmenlik yaptı. 2006 Yılında Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nde Tiyatro Yüksek Lisansı, 2007 yılında Hacettepe Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Antropoloji Yüksek Lisansına başladı. Bu bölümde tez yazım sürecindedir.
Şu sıralar MEB ve Pune Üniversitesine bağlı olarak Hindistan’da festivaller ve performans sanatlarına yönelik bir araştırma projesi yürütmektedir.
2008 Yılında Yeşiller Partisi üyesi olup, aynı tarihten beri Yeşil Gazete’ye yazmaktadır. 2010 yılında ise köşe yazarlığına başladı.

İLGİLİ HABERLER

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

İklim örgütlerinden Türkiye’nin 2024 karnesi: Yetersiz ve çelişkilerle dolu

Sivil toplum örgütlerinin hazırladığı raporda, Türkiye’nin yenilenebilir enerji enerjisi kapasitesini artırma hedefi olumlu bulunurken, nükleer bağımlılığı ve kömürden çıkış projeksiyonu olmaması eleştiriliyor.

Kanal İstanbul için rezerv alan ve imar planlarına yargı engeli

İstanbul 5. İdare Mahkemesi, Kanal İstanbul Projesi'ne ilişkin alınan rezerv alan ilanı ve 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği kararlarını hukuka aykırı bularak iptal etti.

Ağva plajına mahmuz darbesi

Devlet Su İşleri’nin Ağva Plajı’na yapmayı planladığı mahmuz projesi...

Pirosmani: Bir sanatçı ardında ne bırakır?

Gürcü tiyatro topluluğu The Wandering Moon Theatre’ın ikinci yapımı...

Batı Karadeniz Çevre Gönüllüleri Platformu kuruldu

Mavera Maden şirketi tarafından Devrek, Akçakoca, Alaplı’nın Fındıklı, Belen,...

EN ÇOK OKUNANLAR