İklim KriziKültür-Sanat

Endişelisine iklim hareketine giriş kitabı: İklim Hikayesini Umutsuzluktan Olasılığa Dönüştürmek

0
Fotoğraf: T. Schmuelgen / Reuters

İklim kriziyle ilgili oldukça yaygın bir karamsarlık olması şaşırtıcı değil.  Küresel ısınma için hedeflenen 1,5 derecelik üst limitin önümüzdeki on yılda aşılabileceğine işaret eden son Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporu da göz önüne alındığında, durumun iç karartıcı olduğu gerçeğini göz ardı etmenin de bir yolu yok.

İklim kaynaklı felaketler artıyor: Geçtiğimiz yaz Avrupa‘da yaşanan sıcak dalgaları, Pakistan‘daki yıkıcı seller, veya Afrika Boynuzu‘nda milyonları etkilemeye devam eden kuraklık bunlardan sadece birkaçı.

‣ IPCC Raporu: Mevcut planlar insanlığı tehlikeli bir geleceğe götürüyor, ısınmanın 2 dereceyle sınırlanması zor
‣ IPCC Sentez Raporu’nun kısa bilimsel bireşimi

Buna rağmen, bilim insanları harekete geçmek için çok geç olmadığı konusunda net.

Feminizm, çevre, politika, mekan ve sanat gibi bir çok konuda yazan yazar Rebecca Solnit ve dijital hikaye anlatıcısı Thelma Young Lutunatabua ise Çok Geç Değil: İklim Hikayesini Umutsuzluktan Olasılığa Dönüştürmek başlıklı yeni bir deneme kitabının editörlüğünü yaptı. Kitap, Haymarket Books tarafından yayımlandı.

Fotoğraf: Extinction Rebellion (Yok Oluş İsyanı)

Ne yapacağını bilemeyenlere destek

Solnit “İnsanlar her şeyi kazanmazsan her şeyi kaybedersin sanıyorlar. Çok geç olduğunu düşünüyorlar. Kimsenin umursamadığını, kimsenin bir şey yapmadığını düşünüyorlar” diyor: “İnsanların iklim değişikliğinin gerçekleri ve bu konuda neler yapabileceğimiz hakkında doğru bilgilere ihtiyacı olduğuna gerçekten inanıyoruz.”

Dünyanın dört bir yanından Adrienne Maree Brown, Mary Annaïse Heglar ve Farhana Sultana gibi iklim bilimci, aktivist ve iletişimcileri bir araya getiren koleksiyon, dünyanın karşı karşıya olduğu ekolojik kriz nedeniyle endişe duyan ama bu konuda ne yapacağını bilemeyenlere destek olmak için bir başlangıç seti olarak tasarlandı.

Fotoğraf: Louise Gravel / Radio-Canada

‘Umut, istediğimiz geleceği yaratabileceğimiz alana sahip olduğumuzun farkına varmak’

Sırasıyla Solnit ve Young Lutunatabua tarafından kaleme alınan “Zor, İmkansız Demek Değildir” ve “Hiçbir Şey Kaçınılmaz Değildir” başlıklı iki makaleyle başlayan kitap, fosil yakıtları kullanmamaktan, uyum ve hafifletmeye kadar birçok mevcut çözümün yanı sıra iklim krizine karşı tutumumuzu yeniden düşünmelerine yardımcı olacak çerçeveleri ve şimdi harekete geçildiğinde geleceğin nasıl görünebileceğini okuyuculara sunuyor.

Umut fikri, kitabın önemli temalarından birini oluşturuyor. The Solutions Project‘tin iletişim stratejisti Young Lutunatabua, “Umut, her şeyin yoluna gireceğinin garantisi değil” diye konuşuyor: “Umut, hareket alanı olduğunun, geleceğin belirsiz olduğunun ve bu belirsizlik içinde adım atıp istediğimiz geleceği yaratabileceğimiz bir alana sahip olduğumuzun farkına varmak demek.”

Fotoğraf: Jens Meyer / AP

‘Biraz sabretmeniz lazım’

Geleceğimizi şekillendirmede herkesin bir rol oynaması gerektiği ise kitaptaki bir başka önemli mesaj. Bu nedenle Solnit ve Young Lutunatabua, çoğu yerli aktivistler ve beyaz olmayan aktivistler tarafından kazanılan iklim zaferlerinin “son derece eksik” bir listesine kitapta yer veriyor. Young Lutunatabua, şunları söylüyor:

Ellerinizi havaya kaldırıp iklimin çok büyük bir sorun olduğunu söylemek, ne yapacağımı bilmiyorum demek çok kolay. Ama insanlara, diğer insanlarla birlik olduğunuzda güce sahip olabileceğinizi gösteren örnekler vermek istiyoruz.

Solnit, kitapta iklim kriziyle ilgili eylemin “dolaylı sonuçları” olabileceğini vurguluyor ve örnek olarak Alexandria Ocasio-Cortez‘in hikayesine işaret ediyor. Ocasio-Cortez barmen olarak çalışırken, ABD‘li kongre üyesi Dakota Erişim Boru Hattı‘nın planlanan inşaatına tepki olarak düzenlenen Standing Rock protestolarına katılmıştı. Proje nihayetinde devam etmiş olmasına rağmen, çevre hareketinin çok sayıda zincirleme etkisi oldu ve Ocasio-Cortez ilerleyen zamanlarda Yeşil Yeni Mutabakat‘ı Kongre’ye sundu.

Solnit, “İnsanların kendilerini yenilgiye uğramış hissetmelerine neden olan bir başka unsur da, bir şeyi yapmanın anında, doğrudan, bariz sonuçlarını göremediklerinde, yaptıklarının hiçbir etkisinin olmadığı fikri. Ancak değişim genellikle yavaş, dolaylı ve önceden tahmin edilemeyen şekillerde fiilen gerçekleşir; biraz sabretmeniz lazım” diyor.

Fotoğraf: Ivanoh Demers / Radio-Canada

Pasif değil, aktif bir umut vaat ediyor

Kitapta yer alan denemeler, gerek iklim hareketinde derin ve aktif rol oynayan, gerekse tamamen yeni başlayanlar için gelecek için umut vaat ediyor – üstelik pasif değil, aktif türden bir umut. Kitabın sonunda Solnit ana mesajını aktarıyor:

Tüm gücünle savaş ve asla pes etme.

Vogue‘da Emily Chan’in imzasıyla yayımlanan metin Yeşil Gazete tarafından çevrilmiştir.

More in İklim Krizi

You may also like

Comments

Comments are closed.