Doğa MücadelesiManşet

Yeşilüzümlüler alarm verdi: Fethiye’nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede

0

MuğlaFethiye’nin Yeşilüzümlü Mahallesi’nde yapılması planlanan Krom Konsantre Tesisine karşı bölge halkının itirazları devam ediyor.

Muğla Dağ Taş Aş Bizim Platformu, Yeşilüzümlü yeşil kalsın diye “Yeşilüzümlü halkı Krom Eleme Tesisi istemiyor! Fethiye’nin suyu ve Muğla Arısı tehlikede” başlıklı bir imza kampanyası başlattı.

Karagedik’teki krom eleme tesisinin büyütülerek Yeşilüzümlü Havzası’na taşınması planlanıyor. Proje tanıtım dosyasında belirtilene göre işletme alanı 9,85 hektar olacak.

Proje alanının Yeşilüzümlü, İncirköy, Koruköy, Kızılbel, Nif’ten Çenger’e, Karacaören’e ve Gökçeovacık’a kadar uzandığını söyleyen Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Sahile indikçe ise Fethiye Körfezi’ni besleyen en önemli derelerin bulunduğu Çiftlik, Kargı, Yanıklar mahallelerini ve buralardan geçen derelerin su kalitesini doğrudan etkileyecek nitelikte bir alana IV. Grup Maden İşletme Ruhsatı verilmiş” dedi.

Yeşilüzümlü ÇED alanı

‘Yeşilüzümlü yeşil kalsın, Fethiye nefes alsın’

İmza kampanyasını başlatan Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Fethiye’mizin her köşesi ayrı bir cennet” diyerek maden işletme tesisinin mevcut işlerine, geçim kaynaklarına ve doğal zenginliklerine zarar vereceğini söyledi.

Fethiye, alternatif tarım ve turizm faaliyetleriyle zengin bir ekosisteme ve kültüre sahip. Bölgede Tarım ve Orman Bakanlığı da balıyla ünlü olan Muğla Arısı için kapsamlı projeler yürütüyor. Fethiye topraklarında aynı zamanda zeytin, bağ inciri gibi bölge ekosistemine ait birçok tarım ürünü ve tıbbi aromatik bitkiler de yetiştiriliyor.

Projenin yalnızca Yeşilüzümlü Havası’nı değil, tüm Fethiye’yi olumsuz etkileyeceğini vurgulayan Dağ Taş Aş Bizim Platformu, “Ormanları kesip toprağı, havayı, suyu kirleterek yerin altını oyarak değil, zaten sahip olduğumuz değerleri daha ileriye götürerek kalkınmak istiyoruz” dedi.

Yeşilüzümlü halkı, havzanın madenle değil, tarımla, turizmle, temiz havasıyla, organik gıdasıyla, doğa turizmiyle gelişmesini istiyor.

Fethiye’de krom tesisine onay verilen bilirkişi raporu eksik çıktı

You may also like

Comments

Comments are closed.