ManşetYeşillerden

Yeşiller/Sol, “Sinop Fukuşima olmasın”

0

Yeşiller ve Sol Gelecek eş sözcüleri Sevil Turan ve Arif ALi Cangı, dün Ankara ziyaretinde bulunan Japonya Başbakanı Shinto Abe ile, Fransa Areva şirketi ve Japonya Mitsubishi ortaklığında Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için hükümetler arası anlaşma imzalanması üzerine yazılı bir basın açıklaması yayınladı.

Turan ve Cangı’nın örgüt ziyaretleri kapsamında gerçekleşen Karadeniz turu sırasında Fatsa’da yaptıkları ve Japonya’da bulunan 54 reaktörden 52’sinin Fukuşima Felaketi’nden sonra kapatıldığının,  Areva ve Mitsubishi konsorsiyumunun Sinop’ta kuracağı Atmea I reaktörünün ise daha önce dünyanın herhangi bir yerinde denenmesine dahi izin verilmediğinin de vurgulandığı basın açıklamasının tam metni şu şekilde:

Sinop Fukuşima Olmasın!

AKP Hükümeti nükleer sevdasından vazgeçmiyor, Fukuşima’da yaşanan felaketin ardından Japonya Hükümeti ile nükleer ortaklık kuruyor.

Dün Ankara ziyaretinde bulunan Japonya Başbakanı Shinto Abe ile, Fransa Areva şirketi ve Japonya Mitsubishi ortaklığında Sinop’ta kurulması planlanan nükleer santral için hükümetler arası anlaşma imzalandı.

Türkiye’nin enerji ihtiyacı, enerji çeşitliliğinin gerekliliği ve insana en güzel hizmeti vermenin gerekliliğine vurgu yapan Başbakan Erdoğan, tercihini en tehlikeli, pahalı ve kirli enerji kaynağı olan nükleerden yana kullanıyor.

Nükleer kaza ile uçak kazasını bir tutan ve Fukuşima Felaketi’ne olur böyle şeyler diye yorum getiren Başbakan Erdoğan’a diyoruz ki bu tercihi Türkiye halkı adına siz kullanamazsanız, Sinop halkının iradesini, büyük bir coğrafyanın yaşam hakkının riske atılacak olmasını yok sayarak atılan bu adımı kabul etmiyoruz.

Nükleer enerji, insanlık ve doğa için, yaşamın sürdürülebilirliği için geri dönüşü mümkün olmayacak tehlikeler içermektedir.

Japonya’da bulunan 54 reaktörden 52’si Fukuşima Felaketi’nden sonra kapatılmıştır. Areva ve Mitsubishi konsorsiyumunun Sinop’ta kuracağı Atmea I reaktörünün ise daha önce dünyanın herhangi bir yerinde denenmesine dahi izin verilmemiştir.

Bu durum gösteriyor ki Türkiye, mevcut piyasada işsiz kalan ve yeni teknolojilerini denemek isteyen nükleer şirketlerine pazarlanıyor.

Diğer yandan halkın onayına sunulması gereken bir yatırımın hükümetler arası anlaşma imzalanarak yürürlüğe sokulmasının demokraside yeri yoktur. Bu nedenle Başbakan, insanlığın iyiliğini düşünüyorsa, ölüm anlaşmalarının altına imza atmak yerine Espoo ve Aarhus Sözleşmesi’ni imzalamalıdır. Sınır aşan boyutta çevresel etki değerlendirilmesini garanti altına alan Espoo Sözleşmesi ile çevresel konularda bilgiye erişim, karar alma süreçlerine halkın katılımı ve yargıya başvuruyu güvence altına alan Aarhus Sözleşmesi insanlık, gelecek ve demokrasi için gereklidir.

Nükleerin ölümcül riskleri konusunda bilimsel gerçekleri yok sayan AKP Hükümeti’ni yenilenebilir, temiz ve güvenilir enerji kaynaklarına yönelmeye ve nükleer sevdasından vazgeçmeye çağırıyoruz. Japonya’da nükleer karşıtı mücadele yürüten dostlarımızı da Sinop’ta nükleer santral kurma girişiminden vazgeçilmesi için hükümetlerine baskı yapmaya davet ediyoruz.

 

(Yeşil Gazete)


More in Manşet

You may also like

Comments

Comments are closed.