TürkiyeManşetYeşil HavadisYeşillerden

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin kurucularından Fehim Caculi hayatını kaybetti

0

Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin kurucularından ve Parti Meclisi üyesi Fehim Caculi, yeni tip koronavirüse (Covid-19) bağlı solunum yolu sıkıntısı sebebiyle hayatını kaybetti.

Caculi’nin cenazesi bugün İstanbul Ümraniye’de yer alan Hekimbaşı Mezarlığı‘na defnedilecek. Koronavirüs önlemleri kapsamında defin işlemi törensiz yapılacak. 

Caculi, 45 yılı aşkın siyasi tecrübesinin yanı sıra uzun yıllar dış ticaret ve işletme alanındaki deneyimleriyle siyaseti, ekonomiyi ve dış politikayı yakından takip ediyordu. Hayatını demokrasi mücadelesine adayan Caculi, ODTÜ’de devrimci öğrenci hareketinde yer almış ve başlangıcından itibaren Tüm İktisatçılar Birliği Yayınları bünyesinde görev alarak, yayıncılık faaliyetlerinde aktif olarak çalışmıştı. 

Deneyimli siyasetçi, Türkiye’de var olan siyaset yapma tarzı, söylemi ve siyasal kadronun yenilenmesi, yeni bir siyaset anlayışının yaratılması gereğine inanan bir grup siyasetçi, sendikacı ve bilim insanıyla birlikte mücadele imkânlarını değerlendirmek üzere 10 Aralık Hareketi’nde yer almış ve yine birçok siyasal hareketin yeni parti arayışları içerisinde bir araya gelmesi sonucu 13 Mart 2010’da kurulan Eşitlik ve Demokrasi Partisi içerisinde de Genel Başkan Yardımcılığı’nı üstlenerek aktif rol oynamıştı. 

Caculi: Çevre, ekonomi ve demokrasi aynı mücadelenin paydaşları

Çevre mücadelesinin demokrasinin ayrılmaz bir parçası olduğuna inanan Caculi, Yeşil Gazete yazarlarından Ümit Şahin ile yaptığı bir görüşmede şunları söylemişti:

Doğa haklarını koruyan, çevreye saygılı, insanı ve bireyi merkezine alan çoğulcu, katılımcı, müzakereci, uzlaşmacı ve dayanışmacı bir demokrasi kültürü eşitliğin ve özgürlüğün güvencesi olacaktır. Bu nedenle çevre, ekonomi ve demokrasi birbirine öncelliği olmayan bir mücadelenin paydaşlarıdır. Demokrasi temelinde siyasallaşmamış bir çevre hareketinin başarı şansı yoktur.

Son paylaşımı: Keşke İzmir’de olsak

Hayatını çevre mücadelesine ve yeşil siyasete adayan Fehim Caculi, sosyal medyadaki 24 Nisan tarihli son paylaşımında da gene Yeşil Sol İzmir’in paylaşımını alıntılamış ve “Keşke İzmir’de olsak” demişti. 

Yeşillerden anma mesajları

Ölüm haberi meslektaşları ve birlikte mücadele yürüttüğü Yeşil Sol hareket üyeleri tarafından da üzüntüyle karşılandı. Yeşil Sol İzmir sosyal medyada yaptığı paylaşımda “Unutmayacağız. Partimizin kurucularından ve sevgili arkadaşımız Fehim Caculi’yi maalesef kaybettik. Başta eşi sevgili Şefika olmak üzere tüm dostları ve sevenlerine sabır diliyoruz” dedi. 

Cangı: İzler bırakarak geçti

Arif Ali Cangı ise yaptığı paylaşımda “Yanlış gördüğüne ödünsüz eleştiren, olabildiğince hoşgörülü ve ağız dolusu gülmesini bilen bir siyasetçiydi. Bu dünyadan bir Fehim Caculi geçti, izler bırakarak geçti, yüreğimize acı bırakarak göçtü gitti. Seni çok özleyeceğim Fehim abi, parçası olduğun doğanın koynunda rahat uyu” yazdı. 

Turan: Anısı bizimle olacak

Yeşiller Meclisi üyelerinden ve geçmişte Fehim Caculi ile Yeşiller ve Sol Gelecek’te birlikte çalışan Sevil Turan, sosyal medya hesabından bir mesaj yayımlayarak “Muhabbetimiz bir sürü nedenden dolayı eski zamanlarda kalmıştı ancak birlikte emek verdiğimiz zamanlardan hoş sohbeti, enerjisi ve yarenliği hafızamdaydı. Zamansız ve çok erken bir kaybın üzüntüsü yanında ona veda etmek için ailesinin yanında olamamamız ayrıca üzüntü verici” ifadelerini kullandı. 

Kürkçü: Katkısı unutulmayacak

HDP Onursal Başkanı Ertuğrul Kürkçü de Caculi’nin ardından başsağlığı mesajı yayınladı. Kürkçü “Sevgili arkadaşımız Fehim Caculi’nin aramızdan ayrıldığını üzüntüyle öğrendik. Yüksek meziyetlerini kimsenin gözüne sokmadan demokrasi ve sosyalizm mücadelesine sebatla verdiği katkı unutulmayacak. Ailesinin, dost ve arkadaşlarımızın acısını paylaşıyorum. Toprağı bol olsun” dedi. 

 

More in Türkiye

You may also like

Comments

Comments are closed.